DOLAR 34,1159 0.28%
EURO 38,1597 0.25%
ALTIN 2.868,681,41
BITCOIN 21567250.40791%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

İzmit’teki nostalji dükkanı çocukluk hatıralarını yeniden yaşatıyor
8 okunma

İzmit’teki nostalji dükkanı çocukluk hatıralarını yeniden yaşatıyor

ABONE OL
Eylül 8, 2024 10:48
İzmit’teki nostalji dükkanı çocukluk hatıralarını yeniden yaşatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan nostalji dükkanı, sahibi Sertan Uygur’un çocukluk anılarını yeniden yaşamasına olanak sağlayan bir zaman kapsülü gibidir. Uygur, dükkanında sadece eski eşyalar satmakla kalmaz, her bir parçanın kendisine anlattığı hikayeyi dinler, geçmişini yeniden yaşar.

Tepecik Hamam Sokağı’nda yer alan dükkan, Uygur’un 38 yıllık hayatının izlerini taşımaktadır. Eski oyuncaklar, kaset çalarlar, radyolar, televizyonlar, fotoğraf makineleri, gazeteler ve dergiler; Uygur’un çocukluğuna dair anıları canlandırır. Uygur, babasının sigara paketini satın alarak başladığı bu serüvende, geçmişe olan özlemini her gün yeniden yaşar.

Yaklaşık 9 yıldır antika işiyle uğraşan Uygur, çocukluğundan gelen bir tutkuyla bu işe başladığını söyler. “Antika işine rahmetli babamın sigara paketiyle başladım. İnternette gördüğüm bir antika sigarayı sadece dekoratif amaçlı almıştım ancak paketi görünce çocukluğumda babamın sigara aldırmak için beni markete gönderdiği günler gözümde canlandı,” diye anlatır.

“Çocukluğumdan kalan Pokémon kartlarım ve tasolarımla hala oynuyorum,” diyen Uygur, dükkanına adım attığında çocukluk yıllarına geri döndüğünü hissettiğini söyler. “Zamanla internetten gördüğüm eşyaları toplayarak bu dükkanı oluşturdum. Çocukken sahip olamadığım her şey burada var. Omo kutusu, eski sigara paketleri… Hepsini bir araya getirerek içimdeki çocuğu yaşatıyorum,” şeklinde duygularını ifade eder.

“Kaset çalarım eşime olan aşkımı simgeliyor,” diyen Uygur, 55 yıllık bir kaset çalara olan özel bağlılığını anlatır. “Kendisi benim favori ürünüm, hikayesi de çok güzel. Kaset çaları girdiğimiz bir dükkanda görmüştük, henüz bu işe başlamamıştık, koleksiyonları hobi amaçlı topluyorduk. Eşim bir gün bir dükkanda arka planda çalan kaset çaları gördü ve ‘keşke bizim olsa’ dedi. Bir dahaki sefer gittiğimizde onu satın aldım ve eşime ‘hayatını benimle birleştirdiğin için sana hediyemdir’ dedim. Bu kaset çalar manevi değeri olan bir antika,” diye ekler.

Uygur, her antika ürünün hem ticari hem de manevi bir değer taşıdığını vurgulayarak, “Bazı ürünler vitrinde görsel amaçlı durur yani satılık değildir. Mutlaka bizim dükkanımızda da satılmayan ürün var. Mesela dün bir amca, 50 yıl önce babasının kullandığı bir fotoğraf makinesini satmak istediğini söyledi. Hikayesini sordum. 50 yıl önce çocukluk fotoğraflarını çeken bir fotoğraf makinesi olduğunu söyledi. O makineyle zamanında çocukluk fotoğraflarını çekmişler. Böyle hikayeler bana her zaman geçmişin güzelliğini hatırlatıyor,” diye konuşur.

Kültür Sanat Çocukluk kocaeli Güncel Yerel Yaşam Uygur

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP