Siirt’in Botan Vadisi’nde 2016 yılında keşfedilen ve kayıt altına alınan beyaz öncü kelebeği, İzmir’den gelen üç kelebek gözlemcisi tarafından yeniden görüntülendi.
Afrika göçmeni beyaz öncü (belenois aurota) kelebeği, 2016 yılında Siirt’te ilk kez gözlemlenmişti. Bu yıl da bölgede görülmesi, kelebek gözlemcileri için heyecan verici bir keşif oldu. 7 yıl aradan sonra geçen yıl tekrar görülen beyaz öncü, bu yıl da Botan Vadisi’nde tekrar görüntülendi.
Kelebeği görüntülemek için 1590 kilometre yol kateden Melih İnanlı, Mustafa Kuş ve İbrahim Kavuş, Siirt’e ulaştılar. Kapari bitkisinin üzerinde görülen beyaz öncü kelebeği, gözlemciler için büyük bir mutluluk kaynağı oldu.
2004 yılından beri kelebekleri fotoğraflayan Melih İnanlı, kelebeğin görüldüğünü duyduktan sonra hemen arkadaşlarıyla birlikte Siirt’e geldiğini belirtti. Daha önce üç kez Siirt’e geldiğini ancak beyaz öncü kelebeğini göremediğini söyleyen İnanlı, “Türkiye’deki yaklaşık 415 türden 300’ünü çektim. Sırf bu kelebeği fotoğraflamak için buraya geldim. Araziye çıkıp hem keyifli vakit geçiriyor hem de doğanın korunması için çalışmalar yapıyoruz.” dedi.
Doğada olmanın ve doğayı insanlara göstermenin ayrı bir mutluluk olduğunu ifade eden İnanlı, kelebek fotoğraflayarak doğanın güzelliğine dikkati çekmeye çalıştıklarını vurguladı. “Bu kelebek 7 yıl aradan sonra geçen sene tekrar görüntülenmişti fakat ben buraya gelemediğim için çok üzülmüştüm. Bu sene görünce çok sevindim. Görür görmez hemen fotoğrafladım, sonra arkadaşlarımla da farklı açılardan çekim yapmaya devam ettik.” diye ekledi.
“Türkiye’deki en güzel kelebeklerden biri”
Kuş fotoğrafçısı olan Mustafa Kuş ise dünyanın farklı ülkelerindeki kuşları fotoğrafladığını ve yaklaşık 10 yıldır kelebekleri de kayıt altına aldığını belirtti. İzmir’de kelebek gözlemcileriyle Türkiye’nin farklı yerlerindeki kelebekleri fotoğrafladıklarını söyleyen Kuş, “Beyaz öncü kelebeğini yerinde görmek için Siirt’e geldik. İlk defa buraya geliyorum, çok güzel bir yer. Kelebekleri görünce muhteşem bir sevinç, güzel bir duygu yaşadık. Beyaz öncü, Siirt’e has, özel, çok güzel bir kelebek. Türkiye’deki en güzel kelebeklerinden biri. Bu kelebeği yerinde görmek ve fotoğraflamak gerçekten büyük bir mutluluk.” dedi.
“Kelebeği bu yıl da bulduğumda dünyalar benim oldu”
Beyaz öncü kelebeğini ilk olarak 2016’da Siirt’te keşfeden ve kayıt altına alan Nihat Kaymaz, 7 yıl boyunca bu kelebeği bölgede göremediklerini ancak geçen yıl tekrar görmekten mutluluk duyduklarını belirtti. Afrika göçmeni bir kelebek olan beyaz öncünün Suriye ve Irak üzerinden Türkiye’ye giriş yaptığını söyleyen Kaymaz, kelebek gözlemcilerinin de kayıt altına alındıktan sonra beyaz öncüyü fotoğraflamak için kente geldiğini dile getirdi.
“Beyaz öncü kelebeği 2016’da çok az görülmüştü. 2023 yılında popülasyonu çok fazla olan bu kelebeği 2024’te de çok şükür tekrar gördük. Maalesef bu yıl popülasyonu daha az. Hava şartları elverişli olursa, soğuklar başlamazsa kapari bitkisini takip ederek Batman ve Diyarbakır’a kadar ulaşabilir. Kapari bitkisiyle besleniyorlar, yumurtalarını da bu bitkiye bırakıyorlar. Kapari bittiği zaman onlar da görülmez.” dedi.
Kelebeğin yerleşik olması için birkaç yıl üst üste vadide görmeleri gerektiğini belirten Kaymaz, ilerleyen süreçte de bu kelebeği gözlemleyeceğini belirtti. “Kelebek tutkunları her gün arayıp bu kelebeğin görülüp görülmediğini soruyordu. Kelebeği bu yıl da bulduğumda dünyalar benim oldu. Çok sevindim. Kelebeğin tekrar görüldüğünü haber alan kelebek gözlemcileri hemen uçakla Siirt’e geldi. Bu şekilde arşivlerinde bu kelebeği bulundurmak istiyorlar.” dedi.
Kaynak: AA / Fecri Barlık – Güncel
”
GÜNDEM
43 dakika önceGENEL
52 dakika önceGENEL
53 dakika önceGENEL
53 dakika önceGENEL
54 dakika önceGENEL
55 dakika önceGENEL
1 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.