DOLAR 34,2906 0.16%
EURO 37,0922 -0.36%
ALTIN 3.028,620,57
BITCOIN 2295674-0.59164%
İstanbul
15°

AZ BULUTLU

12:53

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İzmir’deki Patlamada 5 Ölü, 63 Yaralı: Bilirkişi Raporu Açıkladı
6 okunma

İzmir’deki Patlamada 5 Ölü, 63 Yaralı: Bilirkişi Raporu Açıkladı

ABONE OL
Ekim 25, 2024 12:43
İzmir’deki Patlamada 5 Ölü, 63 Yaralı: Bilirkişi Raporu Açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Torbalı ilçesinde bir şırdancı iş yerinde meydana gelen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği, 63 kişinin yaralandığı patlama ile ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Rapor, LPG gazında sızıntı olduğunu, biriken gazın patlamaya neden olduğunu, alev topunun diğer bölümlere yayıldığını ve ani basınç etkisiyle yıkıma yol açtığını ortaya koydu.

Olay, 30 Haziran günü Ayrancılar Mahallesi Barış Manço Caddesi’ndeki şırdan satış yerinde saat 15.00 sıralarında yaşandı. Patlamada Ruken Çağur (31), Evin Aslan (36), kardeşi Birgül Sarsılmaz (44), Havin Ergin (17) ve Dilek Bağ (24) hayatını kaybetti. Ayrıca 63 kişi yaralandı ve patlamanın olduğu bina ile çevredeki 10 binada hasar oluştu. Olay yerine gelen jandarma, sağlık, itfaiye ve AFAD ekipleri yaralıları hastaneye kaldırdı. Patlama anında semt pazarının kurulu olması nedeniyle etkilenenlerin sayısının fazla olduğu belirtiliyor.

İKİ ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Patlamanın ardından tüp değiştirdiği iddia edilen M.K. ve işletme sahibi G.K. gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından 2 şüpheli tutuklandı. Olay yeri incelemesinde, iş yerinin 6 aydır ruhsatsız olduğu tespit edildi. İşletme sahibi G.K.’nin 29 Mayıs’ta belediyeye ruhsat başvurusunda bulunduğu ve tüpü değiştirdiğini, herhangi bir sorun olmadığını söylediği ifade edildi. Tüpü değiştiren M.K. ise uygun işlem yaptığını belirtti.

BİLİRKİŞİ RAPORU SAVCILIK DOSYASINA GİRDİ

Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu, savcılık dosyasına sunuldu. Rapor, iş güvenliği uzmanı, yüksek makine mühendisi, elektrik mühendisi, yangın uzmanı ve kimya mühendisi tarafından hazırlandı. Rapora göre, iş yerinde gaz kaçağını tespit eden ve sesli uyarı veren bir cihaz bulunmuyordu. Ayrıca iş yeri, LPG tüplerinin bulundurulmasına izin verilmeyen bodrum katında faaliyet gösteriyordu.

TÜP TAKABİLME EĞİTİMİ BELGESİ YOK

Rapor, tutuklu M.K.’nin tüpü dikkatsiz ve hızlı bir şekilde taktığını ve tüp takabilme eğitimi aldığına dair bir belgesinin olmadığını belirtiyor. Ayrıca yapılan incelemelerde tüpün vanasında gaz kaçağı olduğu tespit edildi. Gaz dedektörü tarafından da gaz kaçağı tespit edildi ve uyarı verildi. Raporda, “Bu nedenlerle tüpü değiştiren M.K.’nin olayın meydana gelmesinde doğrudan etkili olduğu anlaşılmaktadır” deniliyor.

İŞ YERİ HAVASIZ BIRAKILMIŞ

Rapor, LPG’nin havadan ağır olduğunu ve yere çöktüğünü belirtiyor. Ayrıca, buzdolabının elektrik aksamından kıvılcım alması sonucu yangın çıkmış olabileceği ifade ediliyor. İş yerinin havasız bırakıldığı, havalandırma sisteminin olmadığı, elektrik aksamının LPG gazı kullanılan yer için uygun olmadığı da raporda yer alıyor. Rapora göre, patlama bu nedenlerden dolayı gerçekleşti ve iş yeri sahibi G.K.’nin ‘özen yükümlülüğünü yerine getirmediğinden’ olayda doğrudan etkili olduğu tespit edildi.

Haber – Kamera: Kadir ÖZEN / İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Soruşturma Güvenlik Torbalı 3-sayfa Sağlık Güncel Hukuk İzmir Kaza Lpg

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP