DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2147309-0.07345%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İzmir’deki kazılarda 5 bin yıllık depo bulundu
7 okunma

İzmir’deki kazılarda 5 bin yıllık depo bulundu

ABONE OL
Ağustos 12, 2024 09:48
İzmir’deki kazılarda 5 bin yıllık depo bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’de 5 Bin Yıllık Depo Keşfi: Tarih Ticareti Anlatıyor

İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan Yassıtepe Höyüğü’ndeki kazılarda, 5 bin yıllık bir depo yapısı keşfedildi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, deponun günlük yaşam ve ticari faaliyetlerde kullanıldığını belirterek, “Depoda büyük küpler ve kaplar bulduk. Bu kapların sıvı ve diğer maddeleri depolamak için kullanıldığını biliyoruz. Ayrıca yoğun olarak toplanan midyelerin de burada depolandığını tespit ettik. Bu bulgular, deponun hem günlük yaşamda hem de ticarette önemli bir rol oynadığını gösteriyor.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü kazı çalışmaları, İzmir’in ilk insanlarının yaşadığı yerlerden biri olan Yassıtepe Höyüğü’nde devam ediyor. Doç. Dr. Derin, “Yassıtepe, İzmir’in ilk köy ve şehir yerleşimlerini barındırıyor. Bu bölgedeki yaşamı daha iyi anlamak için kazılarımızı sürdürüyoruz. Yassıtepe, kentin ticari hayatının en yoğun başladığı yerlerden biriydi. Buraya Troya gibi bir kale kurulmuş ve çevreyle yoğun ticari faaliyetler yürütülmüş.” diye konuştu.

img

Uzman çavuş ve hemşire eşi hurdaya dönen araçta can verdi

img

Eski Danıştay Başkanı Nuri Alan hayatını kaybetti

img

Toprak’tan tarihi zafer! Artık zirvenin tek sahibi

Doç. Dr. Derin, bu yılki kazılarda bulunan deponun günlük yaşam ve ticareti anlamak için önemli bir bulgu olduğunu vurguladı. “Depo içinde büyük küpler ve kaplar bulduk. Bu kapların içinde üzüm ve incir gibi ürünleri depoladıklarını tespit ettik. Bu bulgular, 5 bin yıl önce bu ürünlerin ticaretinin yapıldığını kanıtlıyor. Aynı zamanda yoğun olarak bulunan midye kabukları da midyelerin ticaret ve beslenme için depolandığını gösteriyor.” dedi.

Doç. Dr. Derin, Yassıtepe’nin Batı Anadolu’nun en iyi korunmuş tarihi alanlarından biri olduğunu ve gelecek vaat eden bir turizm merkezi olduğunu belirtti. “Depo içinde ve yerleşim alanında yapacağımız analizlerle depolanan ürünlere dair daha fazla bilgi elde edeceğiz.” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ege Üniversitesi, Zafer Derin, Arkeoloji, Bornova, İzmir, Kültür, Kültür Sanat, Güncel, Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP