DOLAR 34,0953 0.19%
EURO 38,0775 0.03%
ALTIN 2.834,070,18
BITCOIN 21424353.92268%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

İzmir’deki Elektrik Akımı Olayı Davasında İlk Duruşma Gerçekleşti
13 okunma

İzmir’deki Elektrik Akımı Olayı Davasında İlk Duruşma Gerçekleşti

ABONE OL
Eylül 6, 2024 07:52
İzmir’deki Elektrik Akımı Olayı Davasında İlk Duruşma Gerçekleşti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: TENZİLE AŞÇI Kamera: ÖZGÜR ŞENGÜL

(İZMİR)- İzmir’in Konak ilçesindeki sağanak yağış sırasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın ölümüyle ilgili davada, 42 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanıkların ifadeleriyle başlayan duruşmada, aralarında İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, kurumun eski genel müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ve GDZ Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel’in de bulunduğu sanıklar, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlamasıyla yargılanıyor.

12 Temmuz 2023 tarihinde meydana gelen olayla ilgili İZSU ve GDZ Elektrik AŞ.’den 13’ü tutuklu toplam 42 kişi hakkında 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Dava iddianamesinde her bir sanık, ölenler için ayrı ayrı cezalandırılmaya tabi tutuluyor.

İzmir Adliyesi 10.Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden duruşmada, sanıklar savunmalarını yapıyor. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, GDZ Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Gediz Elektrik’ten Dağıtım Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım ve Yapım İşleri Sorumlusu Uzmanı Alper Doğan, hakimin karşısında savunmalarını sürdürüyor.

Eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katılırken, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, taraf avukatları ve aileler de davaya katıldı.

GDZ Elektrik A.Ş.’den tutuklu yargılanan tek sanık teknik şef Ahmet Orhan Kaygısız, 2015’teki çalışmalardan haberdar olmadığını, birimine ihbar gelmediğini, arıza onarımında bulunmadığını ve saha ekiplerinin kendisine bağlı olmadığını belirterek, olay yerindeki çalışmalardan sorumlu olmadığını savundu.

Tutuklu sanık Ali Külak, iddianamede üzerine atılı suçları reddederek, geçici kabul heyetinin işin başında beklemediğini, kabloların 2015’te inşa edildiğini ve 9 yıl boyunca sorunsuz çalıştığını, sorunun dış etkenlerden kaynaklandığını belirtti. Kabloların gereğinden daha az derinde olduğu iddiasını asılsız bularak, kabloların olması gerektiği derinlikte olduğunu savundu. Kaza yerindeki kabloların aynı yerinde ve aynı şekilde olduğunu, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren arıza onarım müdürü olarak görev yaptığını ve sahada bulunmadığı için 50 gündür tutuklu olduğunu belirterek tahliyeyi talep etti ve bilirkişi raporunu reddetti.

İZSU’nun mazgal ihalesini alan ve olayın yaşandığı bölgedeki mazgalı yapan özel firmanın sahibi olan tutuklu sanık Arif Kapuş, suçlamaları reddederek, 7 yıldır kamu kuruluşlarıyla, özellikle İZSU’da güvenilir bir firmanın sahibi olduğunu ve birçok işi eksiksiz ve kusursuz yerine getirdiğini belirtti. Uzman bir ekiple çalıştığını, ihale şartnamesinde kullanılacak malzemenin İZSU tarafından test edildiğini, bilirkişi raporunda uygun malzeme kullanmadığı konusunda bir konu belirtildiğini ve bu nedenle tutuklu olduğunu, ancak malzemelerin laboratuvarda test edildiğini ve onaylandığını, uygun olmayan malzeme kullanmadığını savundu. 3 adet ızgara yapma görevi aldığını, sahada bulunmadığını, teknik şartnamede, laboratuvar sonuçlarını teslim edeceğini ancak tutuklu olduğu için ulaşamadığını, imalatı yaptıktan sonra asfalt ekibinin asfaltlama yaptığını ve onlarla bağlantısı olmadığını, daha sonra alanın ekiplerce kazıldığını ve baypassız, asfaltsız kaldığını, sorumluluğu dışında konulardan ve işlemediği suçlardan dolayı tutuklu olduğunu, beraatını talep etti.

Tutuklu sanık İZSU Kanalizasyon Daire Başkan Barış Koç, daire başkanlığına bağlı 450 personelle birlikte İzmir nüfusunun yüzde 80’ine yakınını hizmet verdiklerini, personelin görev ve sorumluluklarının belli olduğunu belirtti. Olayın büyük yankı uyandırdığını ve alelacele hazırlanan bilirkişi raporlarının teknik inceleme ve beyanlardan uzak olduğunu savundu. Kamuoyunda elektrik kablolarının yüksekliğiyle ilgili yanlış bir algı olduğunu ve olay yerindeki esnafın güvenlik kameralarının bunu gösterdiğini ifade etti. 21 Aralık 2023 tarihinde olayın meydana geldiği tarihte bölgede esnaflık yapan birinin yol üzerinde açık kabloların olduğunu GDZ A.Ş.’ye bildirdiğini, 9 Ocak 2024 tarihinde bir tanığın yerden dumanlar çıktığını ve patlama olabileceğini söylediğini, GDZ A.Ş.’nin bölgeye müdahale ettiğini, 1 hafta sonra tamirat yapılan yerden yeniden duman çıktığını, bunun kronikleşmiş bir sorun olduğunu ve GDZ Elektrik’in 2019’dan bu yana kalıcı bir çalışma yapmadığını, olay yerindeki kabloların kuvvetli akım yönetmeliğine uygun olmadığını, bölgedeki esnafın olayı en iyi bilen olduğunu ve GDZ A.Ş.’ye bildirmelerine rağmen kalıcı bir çözümün yapılmadığını, tanık ifadelerinde İZSU’yu aradıklarını ve İZSU ile ilgili bir problem olduğunu söylemediklerini, orada İZSU’nun mazgalları olmadan da sorun yaşadıklarını, 4 Ocak günü mazgalı koymasalar bile muhtemelen bu olay yaşanabileceğini, daha önce de olduğu gibi vatandaşların elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiğini, tutuklu olmasının doğru olmadığını ve olayın yaşandığı bölgeyle ilgili İZSU’nun ihbar kayıtlarında hiçbir şekilde bir ihbar olmadığını belirtti.

GDZ Elektrik A.Ş., müdafileri, İZSU’nun bölgede yaptığı çalışmalarda elektrik hatlarının çalışma sırasında yukarı kaldırıldığını belirterek Koç’a kablolara ulaşıldığına ilişkin bildirim yapıp yapmadığını sordu. Koç, bir kazı çalışması yapıldığında diğer altyapılara elbette ki zarar verileceğini, GDZ, çalışma yaparken de İZSU’ya zarar verdiğini, böyle bir durum olduğunda hasar gören kuruma haber verilip bakımının yapılması istendiğini ve faturalandırma yapıldığını belirterek cevap verdi.

Duruşmada, sanıklara yöneltilen sorulara ilişkin ‘yönlendirme’ yapıldığı gerekçesiyle taraf avukatları arasında sık sık gerginlik yaşandı.

Tutuklu 4 sanığın ifadelerinin alınmasının ardından duruşmaya, gün içerisinde devam edilmek üzere ara verildi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Ceren Deniz Ali Hıdır Mahkeme Güncel Hukuk Konak Hakim İzmir Suç

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP