DOLAR 34,1186 0.29%
EURO 38,1589 0.23%
ALTIN
BITCOIN 2145188-0.35717%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

İzmir’de Yenidoğan ve Evlenecek Çiftlere Yapılan Taramalarla Spinal Muskuler Atrofi Vakaları Önlendi
8 okunma

İzmir’de Yenidoğan ve Evlenecek Çiftlere Yapılan Taramalarla Spinal Muskuler Atrofi Vakaları Önlendi

ABONE OL
Ağustos 13, 2024 07:46
İzmir’de Yenidoğan ve Evlenecek Çiftlere Yapılan Taramalarla Spinal Muskuler Atrofi Vakaları Önlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Metin Kızılelma, İzmir’de yürütülen yenidoğan ve evlenecek çiftlere yönelik taramalar sayesinde birçok Spinal Muskuler Atrofi (SMA) vakasının önlendiğini veya erken teşhis edildiğini açıkladı. Dr. Kızılelma, taramalar sonucunda pek çok taşıyıcı çifti hastanelerin genetik birimlerine yönlendirdiklerini belirtti ve bu çiftlerin, hastalık riskini ortadan kaldırarak sağlıklı bireyler dünyaya getirme şansına sahip olduklarını vurguladı.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Metin Kızılelma, aile sağlığı merkezlerinin koruyucu sağlık hizmeti sunmak amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, bu hizmetlerin temelinde anne, bebek ve çocuklara yönelik sağlık hizmetinin yer aldığını belirtti. Gebeliğin planlanmasından itibaren anne ve bebek sağlığı açısından tüm hizmetlerin ücretsiz olarak sunulduğuna dikkat çeken Dr. Kızılelma, bebeklerin doğumundan itibaren metabolik ve genetik hastalıklar yönünden tarandığını ve bağışıklama hizmetleri için aşılama programına alındığını ifade etti. Yenidoğan tarama programı kapsamında taranan hastalık sayısının altıya çıktığını ve bunların arasında en çok bilineninin SMA hastalığı olduğunu vurgulayan Dr. Kızılelma, tarama programında fenilketonüri, hipotiroidi, biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis, konjenital adrenal hiperplazi ve SMA’nın yer aldığını belirtti. Bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kanla bu 6 hastalığa karşı tarama yapıldığını ve erken tanı konularak çocuğun gelişiminin olumsuz etkilenmesinin engellendiğini vurgulayan Dr. Kızılelma, bu hizmetin tüm ailelere sunulduğunu ve mutlaka uygulanmasını önerdiğini ifade etti. Erken müdahale sayesinde yüzlerce hatta binlerce bebeğin sağlığına kavuştuğunu belirten Dr. Kızılelma, bazı hastalıklara özel diyet ve tedavi programları uygulandığını ve erken teşhis ile çocuğun sağlığının olumsuz etkilenmesinin tamamen engellendiğini belirtti.

Sıcak Gelişme:

YKS yerleştirme sonuçları açıklandı

img

Ölümden dönen doktor, mesleği bırakma kararı aldı

img

“Seni seviyorum” diyen hayranını pişman etti

img

Suriye’de şiddetli deprem

‘SAĞLIKLI BİREYLERİN DÜNYAYA GELMESİ İÇİN ÖNLEM ALINIYOR’

Dr. Metin Kızılelma, SMA hastalığı ile ilgili bebeklerde topuktan alınan kanla tarama yapıldığını belirterek, 2021 yılı aralık ayından itibaren evlenecek çiftlerin de tarandığını açıkladı. Tarama uygulamasının erkeklerden başladığını ve alınan kan örneğinin sonucunun 3-4 gün içinde verildiğini ifade eden Dr. Kızılelma, kan örneğinde SMA taşıyıcılığı şüphesi oluşması durumunda kadın eş adayından da kan alınmasını vurguladı. İki eşin de taşıyıcı olması durumunda konunun daha ciddi ele alınması gerektiğini, ancak tek taşıyıcı olması durumunda da mutlaka genetik kliniklerinden hizmet alınması gerektiğini belirtti. Dr. Kızılelma, İzmir’de yapılan taramalar sonucunda taşıyıcı çiftlerin hastanelerin genetik birimlerine yönlendirildiğini, bu birimlerdeki hekimlerle iş birliği içinde çalıştıklarını ve bu sayede çiftlerin hastalık riskini ortadan kaldırarak sağlıklı bireylerin dünyaya gelmesi için gerekli önlemleri alabildiklerini belirtti.

‘SAĞLIK SİSTEMİNİN GİZLİ KAHRAMANLARI’

Dr. Kızılelma, poliklinik hizmetinin yanı sıra koruyucu sağlık hizmetinin de önemini vurgulayarak, koruyucu sağlık hizmetini sunanların aslında sağlık sisteminin gizli kahramanları olduğunu ifade etti. Bu hizmetlerin, ön plana çıkmadan sağlığın olumsuz etkilenmesini önlediğini belirten Dr. Kızılelma, tarama programlarıyla birlikte aşılama hizmetlerinin de çok önemli olduğunu vurguladı. Ülkemizde yürütülen genişletilmiş bağışıklama programının tüm dünyaya örnek gösterilebilecek bir program olduğunu ifade eden Dr. Kızılelma, program kapsamında 13 hastalığa karşı ücretsiz aşılama yapıldığını ve bu sayede binlerce çocuğun aşıyla önlenebilir hastalıklara karşı korunduğunu belirtti. Dr. Kızılelma, bu hizmetin gurur duyulacak bir sağlık hizmeti olduğunu belirtti. Aşılama hizmetleri kapsamında difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, hepatit A, hepatit B, hemofilus influenza tip B, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, su çiçeği, pnömokok enfeksiyonlarına karşı aşı uygulandığını belirtti.

‘İZMİR’DE 15 NOKTADA KANSERE KARŞI ERKEN TEŞHİS’

İzmir Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi’ndeki Aile Hekimliği Uzmanı Müge Akiz, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (Ketem) birinci basamakta koruyucu sağlık hizmetleri verdiğini belirtti. 2014 yılından beri meme, rahim ağzı ve kolon kanseri taramaları yapıldığını ve sağlıklı, daha önce tanı almamış kişilere bu taramaların yapıldığını belirten Akiz, amacın kanserleri erken teşhis etmek olduğunu vurguladı. Bu hizmetin İzmir’de 15 noktada verildiğini belirten Akiz, aile hekimlerinin bu tarama için başvuran hastaların gerekli koşulları sağlaması durumunda randevularını düzenlediğini ve mamografilerinin çekildiğini belirtti. Akiz, sonuçlar geldiğinde olası riskler tespit edilirse ileri tetkik amacıyla referans hastanelere yönlendirme yapıldığını ve bu sayede çok sayıda hastada erken tanı konulduğunu belirtti.

Haber: Nevra UÇKAÇ – Kamera: Can ÇUBUKÇUOĞLU / İZMİR, DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İl Sağlık Müdürlüğü Kızılelma Yenidoğan İzmir Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP