DOLAR 34,1158 0.29%
EURO 38,0907 0.08%
ALTIN 2.867,031,35
BITCOIN 21581770.49304%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

İzmir’de İlk Kez Kenevir Hasadı Yapıldı
18 okunma

İzmir’de İlk Kez Kenevir Hasadı Yapıldı

ABONE OL
Ağustos 29, 2024 07:52
İzmir’de İlk Kez Kenevir Hasadı Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Helvacı Mahallesi’nde, lif ve tohum üretimi için izinli ve kontrollü bir şekilde ekimi yapılan kenevir, hasat edildi.

Hasat programına Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Battal Kürşad Sevim, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selim Aksakal, Aliağa Ziraat Odası Başkanı Gökhan Edremit, AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Demir ve birçok çiftçi katıldı.

Türkiye’de yasal düzenlemeler kapsamında yürütülen kenevir yetiştiriciliği çalışmaları çerçevesinde, Helvacı Mahallesi’nde 3D Çevre Teknolojileri Sanayi firması tarafından 22 dekar alanda üretim gerçekleştirildi. Üretimde, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün tescil ettiği Narlısaray çeşidi kenevir tohumları kullanıldı. 22 dekarlık alana toplam 88 kg kenevir tohumu ekildi. Üretim alanının güvenliğini sağlamak ve yasal düzenlemelere uygun bir süreç yürütmek için gerekli güvenlik önlemleri alındı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün uzman kadrosu, ürünün gelişim sürecinde düzenli kontroller gerçekleştirdi.

Hasat edilen kenevirlerin işlenmesi ve piyasaya sürülmesi süreci, ilgili firmalar ve yetkili kurumlar tarafından yakından takip ediliyor.

Hasat sırasında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün kenevir üzerine yürüttüğü araştırmaları vurguladı. Şahin, Enstitünün adaptasyonunu ve tescilini yaptığı Narlısaray çeşidinin özellikle yüksek lif verimiyle dikkat çektiğini belirtti. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelecekte, bölgemizdeki üreticiler, ekilen kenevirin gösterisini görecek ve bu değerli bitkinin yaygınlaşması için ekim alanlarını genişleteceklerdir. Parça parça ekim yapmak yerine geniş alanlarda ekim yapmak, hem kontrollü üretim için hem de hasat kolaylığı açısından önemlidir. Bakanlık olarak bu şartlarda üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.” – İZMİR

Kenevir Ekonomi Aliağa izmir Tarım İzmir Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.