İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut kredisi faiz oranlarındaki beklenen düşüşe bağlı olarak emlak ilanlarında fahiş fiyat artışına giden işletmelere yönelik uyarıda bulundu. Güleroğlu, emlakçıların mal sahibiyle yeni bir sözleşme yapmadan fiyat artışı uygulamaları halinde ceza alabileceklerini belirterek hem konut sahiplerini hem de vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı. Güleroğlu, “Mal sahibi olarak fiyatınızı artırma hakkınız var, ancak bunun için yeni bir sözleşme yapmanız gerekiyor. Meslektaşlarıma da fiyat artışlarında mutlaka mal sahibinin yazılı onayını almalarını öneriyorum. Aksi takdirde, bu durumu kanıtlayamazsanız ceza alabilirsiniz” dedi.
Ticaret Bakanlığı, konut kredisi faiz oranlarının düşeceği haberlerinin ardından fahiş fiyat artışı uygulayan 117 emlak işletmesine 100 bin TL idari para cezası uyguladı. Güleroğlu, son dönemdeki kredi faiz oranları hakkındaki söylentilerin piyasayı hareketlendirdiğini ve konut fiyatlarında artış beklentisi yarattığını belirtti. Son iki yıldır yeni inşaatların yüzde 70 oranında azaldığını ve vatandaşların konut kredisi kullanamaması nedeniyle yeni ev üretimi gerçekleşmediğini ifade eden Güleroğlu, “İzmir göç alan bir şehir olduğu için mevcut konutlar da yeterli değil. Bu söylentiler bile fiyatların artışını tetikliyor ve mal sahipleri de fiyatlarını daha yüksek belirlemeye çalışıyor” dedi.
‘YAZILI ONAY GEREKİYOR’
“Biz emlakçılar olarak sadece malın satılmasını sağlıyoruz, malın sahibi ya da ortağı değiliz” diyen Mesut Güleroğlu, “Geçtiğimiz ay fahiş fiyat üzerinden ilan veren 117 meslektaşımız ceza aldı. Mal sahibiyle aramızda örneğin 5 milyon lira üzerinden yapılan bir sözleşmeyi mal sahibi 7 milyona çıkarmak isteyince, biz de bu rakamı yükseltebiliyorduk. Ancak şimdi bunu yaptığımızda mal sahibi kendisine ceza kesilmesini engellemek için ‘Ben artırmadım, emlakçı arttırmış’ diyebiliyor. Bu nedenle mal sahibi ile yeni bir sözleşme yapılması gerekiyor. Mal sahibi yurt dışında bile olsa resmi mailinden ada, pafta, parseli belirterek, dairenin fiyat artışını onaylatın. Vatandaşın mail adresi yoksa WhatsApp mesajı da yeterli olur. Üyelerimiz bunları çıkartıp dosyasına koyduğunda sorun yaşamazlar” dedi.
‘KAÇAK PAZARLAMAYA SON’
15 Eylül’de uygulanmaya başlanan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (Eids) Yetki Doğrulama Uygulaması hakkında da bilgi veren Güleroğlu, vatandaşların yasa gereği emlakçı ile aralarında yaptıkları sözleşmeyi e-devlet üzerinden doğrulayabileceğini belirtti. Güleroğlu, “E-devlet’e girildiğinde emlak firması bilgisi çıkıyor. Kullanıcı firma ismine girip ilanı pazarlama yetkisi veriyor. Bu satış yetkisi değil, doğrulama. Bu işlemi yaptığınızda emlakçı ilanınızı elektronik ortamda yayınlayabiliyor. Hem elinizde belge var hem elektronik doğrulama yaptınız. Fiyat artışında yazılı onay almak zorundasınız” dedi.
Ticaret Bakanlığı’nın konuyla ilgili bir kamu spotu yayınlayarak doğru bilgiyi vatandaşlara ulaştırabileceğini söyleyen Güleroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“15 Eylül’de uygulama başladı. 31 Aralık’tan sonra Eids doğrulaması yapılmayan hiçbir ilan yayınlanmayacak. Kaçak çalışanlar, daire pazarlayıp hizmet bedeli almak istiyordu. Bundan sonra ilanı siz, eşiniz, çocuğunuz ya da babanız verebilir. Sadece emlakçıya yetki verebilirsiniz. Aksi takdirde bir kişi gelip ‘Sizin malınızı satayım’ deyip ilan giremez. Bu düzenleme meslektaşlarımızı koruyor, dolandırıcılığı önlüyor. Öğrenciler İzmir’de ev kiralıyor. Kapora gönderen bir öğrenci ertesi gün aynı numaradan kişiye ulaşamıyordu ya da uygun fiyatlı bir ev gören kişi 200 bin liraya kadar kapora gönderiyor ama sonra aynı numaraya ulaşamıyordu. Bunun önü tamamen kesilecek. İlan doğrulama yapılmayan hiçbir ilan yayınlanmayacak. Kaçak göçek iş ortadan kalkmış olacak. Vatandaş da gönül rahatlığıyla o ilanlarla alışveriş yapabilecek.”
Haber: Nevra UÇKAÇ – Kamera: Can ÇUBUKÇUOĞLU / İZMİR,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GENEL
8 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önce