DOLAR 34,0944 0.17%
EURO 38,0799 -0.01%
ALTIN 2.834,170,19
BITCOIN 21453763.95587%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:03

SABAHA KALAN SÜRE

İzmir’de Elektrik Akımına Kapılma Olayı Davası Başladı
7 okunma

İzmir’de Elektrik Akımına Kapılma Olayı Davası Başladı

ABONE OL
Eylül 6, 2024 07:51
İzmir’de Elektrik Akımına Kapılma Olayı Davası Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in Konak ilçesindeki sağanak yağış sırasında meydana gelen elektrik akımına kapılma sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 13’ü tutuklu 42 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanıklara 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşen duruşmaya, tüm tutuklu sanıklar salonda hazır bulunuyordu. Tutuksuz sanıkların bir kısmı da salonda yer alırken, bazıları ise SEGBİS ile katılım sağladı. Ayrıca duruşmada, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, taraf avukatları ve aileler de hazır bulundu. Savcılık makamını ise İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Necati Kayaközü temsil etti. İkinci oturumda ise AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin da celseyi takip etti.

Mahkeme Başkanı, iddianameyi ve suçlamayı açıkladıktan sonra sanıklara savunma yapmaları için söz verdi. İlk savunmayı yapan, sorumlu şirketin teknik şefi Ahmet Orhan Kaygısız, 2015 yılında yapılan çalışmadan haberdar olmadığını ve 9 Ocak’taki çalışmalar hakkında bilgisi bulunmadığını belirtti. Kaygısız, arıza onarımda görev almadığını ve sorumluluk alanının farklı olduğunu savundu.

Tutuklu sanıklardan sorumlu şirketin Arıza Onarım Müdürü Ali Külak ise yaşanan olaydan dolayı üzüntüsünü dile getirerek, 9 yıldır sorunsuz çalışan bir tesisin inşasından suçlandığını ve sorunun dış etkenlerden kaynaklandığını ifade etti. Külak, iddianamede yer alan suçlamayı kabul etmediğini belirtti.

Tutuklu sanıklardan İZSU’nun ihalesini alan özel bir firmanın sahibi Arif Kapuş, sahada bulunmadığını ve uzman bir ekip kurduğunu söyledi. Kapuş, teknik şartnameye uygun malzeme kullandıklarını ancak bilirkişi raporuna göre uygun malzeme kullanmadıkları gerekçesiyle tutuklu olduğunu belirtti. Kapuş, bilirkişi raporuna itiraz ederek, sorumluluğunun olmadığı konulardan yargılandığını ve tahliye ile beraat talebinde bulundu.

İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı tutuklu sanık Barış Koç, 2 vatandaşın yaşamını yitirdiği vahim olayın ardından aceleye getirilmiş bir bilirkişi raporu hazırlandığını ifade etti. Koç, elektrik kablolarının yüksekliği konusunda kamuoyunda yanlış bir algı olduğunu belirterek, sorumlu şirketin 21 Aralık 2023 tarihinde yol üzerinde açık bir kablo olduğunu bildirdiğini ancak 9 Ocak 2024 tarihinde aynı yerden duman çıktığında İZSU’ya ihbarda bulunulmadığını söyledi. Koç, kronik bir sorun olduğunu ve sorumlu şirketin hiçbir işlem yapmadığını savundu. Koç, tahliye ve tutuksuz yargılanma talebinde bulundu.

Duruşmaya verilen aranın ardından diğer tutuklu sanıkların da savunmaları alındı. Sanıklardan Barış Sevgili, mazgal ihalesini alan firmada işçi olduğunu belirterek, talimatlar doğrultusunda hareket ettiğini ve kablolara zarar vermediğini söyledi. Tahliye talebinde bulundu.

İZSU’nun ihaleyi verdiği taşeron firmada mühendis olarak görev yapan tutuklu sanık Doğan Kılıç, bilirkişi raporunun hatalı olduğunu savundu. Kılıç, 3-4 Ocak tarihli çalışma görüntülerinin mevcut olduğunu ve kablolara zarar vermediklerinin görülebileceğini belirtti. Kılıç, yeni bir bilirkişi raporu talep etti.

Sorumlu firmada arıza onarım ekibinde işçi olarak çalışan tutuklu sanık Fırat Akbay, 9 Ocak’ta esnafın durdurması üzerine arıza kaydı açıp çalışmaya başladığını ve enerjiyi keserek müdahale ettiklerini söyledi. Akbay’ın avukatı, müvekkilinin olaya neden olan patlak kabloyu değil, arızalı başka bir kabloyu onardığını ve sorumluluğunun bulunmadığını belirtti.

Sorumlu firmada arıza onarımın bölge yöneticisi Mehmet Fatih Tosun, sahada uzman ekipler çalıştığını ancak olay yeri ile ilgili bilgi sahibi olmadığını söyledi. Tosun, suçlamaları kabul etmediğini ve sorumluluğunu üstlenmediğini belirtti. Bir sanık avukatı, Tosun’a bir TV kanalına verdiği röportajda İZSU’nun 4 Ocak 2024’te bölgede yaptığı çalışmalarda kablolara zarar verdiğine ilişkin ifadelerini sordu. Tosun, bilirkişi raporunda kablonun mazgala sıkıştığını gördüğünü ve röportajda gösterdiği kablonun bilirkişiyle alanda bulunduğu sırada ekip arkadaşlarına ileride kanıt olabileceği düşüncesiyle aldırıldığını söyledi. Avukat, davaya müdahil olan İzmir Barosuna çağrı yaparak, “delillerin karartılması” konusunda işlem başlatılmasını ve kablonun yeni bir bilirkişi tarafından incelenmesini talep etti.

Tutuklu sanıklardan İZSU çalışanı Mehmet Zeki Aytulun, suçlamayı kabul etmediğini ve tahliyesini talep etti.

Sorumlu firmada arıza onarım mühendisi olan tutuklu sanık Mert Ceylan, idari işlerde görev yaptığını ve sahada çözülemeyen durumlar için teknik şeflere bildirimde bulunulduğunu söyledi. Ceylan, 2 aylık deneme süresi boyunca kendisine çözülemeyen bir ihbar iletilmediğini ve 10 aylık süreçte de herhangi bir arıza yaşanmadığını belirtti. Ceylan, 7/24 çalışan sistemde bütün saha çalışmalarını kontrol etmesinin imkansız olduğunu savundu.

Sorumlu firmada arıza onarım biriminde işçi olan tutuklu sanık Mesut Türkan, bir arıza ve kaçak olduğunu gördüklerini, enerjiyi kestiklerini ve kaçağın gittiğini belirlediklerini söyledi. Türkan, kabloyu onardıklarını ancak ölüme sebep olan başka bir kablo olduğunu belirtti. Türkan, alttaki betonu kırmadıklarını ve onardıkları kablonun 20 santimetrede değil, daha aşağıda olduğunu savundu.

İZSU Kanalizasyon Daire Başkanlığında şube müdürü olan tutuklu sanık Ömer Karabilgin, 4 Ocak tarihinde bir imalat yapıldığını ve sonrasında sorumlu firma tarafından bir işlem görüldüğünü söyledi. Karabilgin, 14 Temmuz’da gözaltına alındığını ve mağdur olduğunu belirterek, beraatını talep etti.

Sorumlu firmanın arıza birimi çalışanlarından tutuklu sanık Yavuz Üner, günlük gelen mailleri yanıtladığını ve arıza taleplerini incelediğini söyledi. Üner, ekibin arıza kayıtlarını kendilerine bildirdiğini ve 07.00’da gelen arkadaşların arıza taleplerini ilettiğini belirtti. Üner, olay yerinden 2019 ve 9 Ocak tarihlerinde ihbar aldıklarını söyledi.

Tutuklu sanıkların savunmalarının alındığı duruşma tam 11 saat sürdü. Mahkeme Başkanı, davayı ertesi güne erteledi.

Mahkeme 3-sayfa Hakim Konak izmir Hukuk Suç

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.