İzmir’de iki böbrek hastasının hayatı, eşlerinden organ bağışında bulunamamaları nedeniyle eşsiz bir çözümle yeniden şekillendi.
2015’te böbrek yetmezliği teşhisi konan 53 yaşındaki Andaç Özen, Menemen’de yaşayan iki çocuk babasıydı. İlaç tedavilerinin yetersiz kalmasıyla 2,5 ay önce diyalize başlamıştı. Eşi Aylin Özen’in böbreği, kan uyuşmazlığı nedeniyle nakil için uygun değildi.
Benzer bir durumla karşı karşıya kalan 59 yaşındaki Ramazan İnce, 2012’den beri böbrek yetmezliğiyle mücadele ediyordu. Yıllarca diyaliz gören İnce’nin eşi Hülya İnce’nin böbreği de, kan uyuşmazlığı sebebiyle nakil için elverişsizdi.
İzmir’deki bir özel hastanede kadavradan böbrek nakli için bekleyen bu iki hasta, doktorlar tarafından çapraz nakil yöntemi ile umutlandırıldı. Bu yöntemde, her iki çiftin de vericilerinin böbrekleri, karşı ailedeki alıcıya uygun bulunmuş ve nakil için uygun görülmüştü.
Bu öneriyi kabul eden aileler, Aylin Özen’in böbreğinin Ramazan İnce’ye, Hülya İnce’nin böbreğinin ise Andaç Özen’e nakledilmesiyle yeni bir hayata kavuştular.
Andaç Özen, zorlu diyaliz sürecinden sonra sağlığına kavuşmanın mutluluğunu dile getirerek, doktorların desteğinin önemini vurguladı.
Aylin Özen, eşinin hayatını kurtaran aileyle ameliyat öncesinde tanıştıklarını ve ameliyat sonrası sıcak bir ilişki geliştirdiklerini anlattı. Menemen’de yaşayan Özen ailesi ile Manisa’da yaşayan İnce ailesi, bundan böyle sürekli iletişim halinde olacaklarını belirtti.
Ramazan İnce, eşinin desteğini ve yeni böbreğiyle 2025 yılını karşılamanın sevincini paylaşırken, Türkiye’de kadavradan organ bağışının yetersizliğine dikkat çekerek herkesi organ bağışına teşvik etti. Genç yaşta diyaliz sırasında ölen bir genci örnek gösterdi.
Hülya İnce ise eşinin yıllardır süren mücadelesinin ardından sağlığına kavuşmasını büyük bir mutlulukla karşıladı ve Özen ailesiyle aralarında oluşan güçlü bağı anlattı.
Nakil ekibinden Uzman Doktor Işık Özgü, hem alıcıların hem de vericilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, Türkiye’de kadavradan organ bağışının yetersizliğinden dolayı canlıdan nakillere sıkça başvurulmak zorunda kalındığını ve kan uyuşmazlığı durumlarında çapraz nakil yönteminin kullanıldığını açıkladı.
Kaynak: AA / Tezcan Ekizler – Sağlık Kan Grubu Uyuşmazlığı Hastane Böbrek Sağlık Dünya izmir
GENEL
15 saat önceGÜNDEM
16 saat önceGÜNDEM
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önce