İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri, çevreciler ve bilim insanlarını endişelendiriyor. Her gün binlerce ölü balık kıyıya vuruyor ve bu felaketin boyutu hızla artıyor. Peki, İzmir’de balıklar neden ölüyor?
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın, otopsi yapılmadan kesin bir neden belirtmenin mümkün olmadığını söylüyor. Ancak suların aşırı ısınmasının oksijen yetersizliği ve plankton artışına yol açabileceğini belirtiyor. Planktonların aşırı çoğalması, suda oksijen seviyesini düşürüp balıkların ölümüne neden olabiliyor.
Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi’nde uzun süredir devam eden plankton patlamasının balık ölümlerinin temel sebebi olduğunu ifade ediyor. Sıcaklık ve kirlilik artışının plankton sayısını artırdığını ve bu planktonların suda oksijen bırakmadığını belirtiyor. Ayrıca, bu planktonların zehirli türlerinin balıklar için ölümcül olabileceğini vurguluyor. Yaşar, İzmir Körfezi’nde ilk plankton patlamasının 1955 yılında yaşandığını hatırlatarak, Türkiye denizlerinin fosseptik gibi kullanıldığını eleştiriyor.
Betül Cirit Haberler.com – Gündem
”
GENEL
58 dakika önceGENEL
58 dakika önceGENEL
58 dakika önceGENEL
58 dakika önceGENEL
58 dakika önceGENEL
59 dakika önceGENEL
59 dakika önce