DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2143636-0.62943%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

20:29

YATSIYA KALAN SÜRE

İzmir’de Balık Ölümleri Devam Ediyor
12 okunma

İzmir’de Balık Ölümleri Devam Ediyor

ABONE OL
Ağustos 24, 2024 07:44
İzmir’de Balık Ölümleri Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

**İzmir’de Balık Ölümü: Ötrofikasyonun Etkisi**

İzmir’in Bayraklı sahilinde başlayan ve kentin her yerine yayılan ağır koku eşliğinde devam eden balık ölümleri, yetkililerin harekete geçmesine neden oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, gece gündüz demeden ölü balıkları toplamaya devam etse de denizde ölü balık sayısı azalmıyor. Olayı araştıran İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, balık ölümlerinin ötrofikasyon kaynaklı olduğunu açıkladı.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Meles Deltasında gerçekleşen ölümlerin 19 Ağustos 2024 tarihinde gözlendiği, çok sayıda kefal, çipura ve kömürcü kaya balığının telef olduğu belirtiliyor. Deniz suyunun kırmızı bir hal alması, ötrofikasyonun işaretlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Yapılan ölçümlerde su sıcaklığının 28°C, pH değerinin 8,43 ve çözünmüş oksijen seviyesinin 7,47 mg/L olduğu tespit edilmiş.

20 Ağustos 2024 tarihinde balık ölümlerinin devam etmesi üzerine, Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tekrar bölgede denetim gerçekleştirmiş ve ölümlerin arttığını gözlemlemiş. Yeni ölçümlerde su sıcaklığının 26,3°C, pH değerinin 7,96 ve çözünmüş oksijen seviyesinin 2,50 mg/L’ye kadar düştüğü tespit edilmiş. Ölümlerin 21 Ağustos 2024 tarihinde Karşıyaka İlçesine de yayılması üzerine, İl Müdürlüğü ekipleri Karşıyaka’da da inceleme yapmış ve su sıcaklığının 28,8 °C, pH değerinin 8,33 ve çözünmüş oksijen seviyesinin 0,320 mg/lt olduğunu ölçmüş. Olay yerinden alınan su ve balık örnekleri, analiz sonuçları için ilgili laboratuvarlara gönderilmiş.

**AK Parti İzmir İl Başkanı’ndan Açıklama: CHP’yi Suçladı**

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerini ve kötü kokuyu CHP’nin çevre politikalarına bağladı. Saygılı, Körfez’deki çevre kirliliğini uzun süredir gündeme getirdiğini ve uyarılarda bulunduğunu belirtti. Körfez’deki kanalizasyon atıklarının hala denize akması ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin 9 yıldır tamamlanamamış olmasının sorunun temel nedenleri olduğunu savundu. Seçim vaatlerinde Körfez’de yüzülebilirlik vaat eden CHP’li siyasetçileri, bugün körfezin kirliliği ve balık ölümleriyle yüzleşmekle suçladı.

Saygılı, Körfez’deki çevre felaketinin nedenlerini sıralarken, kanalizasyon atıklarının denizdeki oksijen seviyesini düşürdüğünü, suda kirli katı madde miktarını artırdığını ve amonyak seviyesini kabul edilebilir sınırların çok üzerine çıkardığını belirtti.

Seza Alp Dündar- Kadir ÖZEN/ İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bayraklı İzmir Tarım Çevre Sağlık Politika Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP