İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yer alan Ulucak Höyüğü’nde yürütülen arkeolojik kazılarda, 7 bin 800 yıllık bir orak keşfedildi. Bu önemli buluntu, kemik saplı ve çakmak taşı uçlu olup, kazı ekibini heyecanlandırdı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, 20 yılı aşkın süredir devam eden kazılarda ilk kez bir orak bulduklarını belirtti. Orğın muhtemelen sığırın kürek kemiğinden yapıldığını ve çakmak taşlarının içine yerleştirildiğini ifade etti. Çevik, orakın günümüzden 7 bin 800 yıl öncesine ait bir evin tabanında bulunduğunu ve bu nedenle bu tarihe ait olduğunu belirtti.
Ulucak Höyüğü, İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor ve 8 bin 850 yıllık bir geçmişe sahip. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin destekleriyle yürütülen kazı çalışmaları, bölgenin tarihini aydınlatmaya devam ediyor.
Prof. Dr. Özlem Çevik, Ulucak Höyüğü’nün Batı Anadolu’nun en erken köy yerleşimlerinden biri olduğunu ve yaklaşık 1100 yıl boyunca kesintisiz olarak iskan edildiğini vurguladı. Bu da 40-45 kuşak boyunca aynı yerde yerleşimin sürdüğünü gösteriyor. Höyük, Neolitikleşme sürecinin anlaşılması için önemli bir yerleşim olarak kabul ediliyor.
Kazı çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirten Prof. Dr. Çevik, bu seneki kazılarda nadir bulunan bir buluntuya rastladıklarını belirtti. Orğın 17 santimetre uzunluğunda olduğunu ve elle tutularak tahılların hasadında kullanıldığını ifade etti.
Haber: Kadir ÖZEN- Kamera: Tekin GÜRBULAK / İZMİR,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGÜNDEM
17 saat önceGÜNDEM
17 saat önce