DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İzmir Valisi Elban: Orman Yangınlarında Sabotaj Unsuru Bulamadık
5 okunma

İzmir Valisi Elban: Orman Yangınlarında Sabotaj Unsuru Bulamadık

ABONE OL
Eylül 11, 2024 07:52
İzmir Valisi Elban: Orman Yangınlarında Sabotaj Unsuru Bulamadık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Valisi Süleyman Elban, emniyet, jandarma ve sahil güvenlik yetkililerinin katılımıyla düzenlenen bir toplantıda kentteki güvenlik ve asayiş durumunu değerlendirdi. Toplantıda, son zamanlarda İzmir’de yaşanan orman yangınları da ele alındı. Vali Elban, yangınların nedenlerine ilişkin incelemelerde herhangi bir sabotaj veya kasıt unsuru tespit edilmediğini belirtti ve tüm yangınların sorumlularının belirlendiğini ifade etti. “Yapılan araştırmalar sonucunda, yangınların tamamının insan kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Sabotaj veya kasıtlı bir eylemle ilişkilendirilebilecek herhangi bir bulguya rastlamadık. Tüm yangınların sorumlularını tespit ettik,” dedi Vali Elban.

Vali Elban, İzmir’deki güvenlik ve asayiş faaliyetleri hakkında düzenlediği basın toplantısında, son bir yıldaki istatistiksel verileri paylaştı. Toplantıya İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu ve İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Metin Düz de katıldı.

Vali Elban, İzmir’de görev yaptığı son bir yıllık sürede, suç ve suçluyla mücadele konusunda önemli adımlar atıldığını vurguladı. Özellikle narkotik suçlarla mücadelede önemli bir azalma sağlandığını belirten Vali Elban, narkotik suçlara ilişkin istatistikleri paylaştı. “Narkotik suçlarda geçen yıla kıyasla yüzde 15’lik bir artış gözlemledik. Ancak gözaltına alınan kişi sayısı da yüzde 5 artarak 31 bin 750’ye ulaştı,” dedi Vali Elban.

‘KONTROL EDİLEN ARAÇ SAYISI ARTARAK DEVAM EDİYOR’

Vali Elban, trafik denetimleri konusunda da bilgi verdi. “Trafik denetimlerinde kontrol edilen araç sayısı geçen yıla göre 5 milyon 790’a yükseldi. İşlem yapılan araç sayısı ise 1 milyon 356 bin oldu. Bu rakamlar hem emniyet müdürlüğü hem de jandarma komutanlığı tarafından kontrol edilen kara araçlarını kapsıyor,” diye konuştu. Denizlerde yapılan denetimlere ilişkin ise Vali Elban, “Geçen yıl 8 bin 992 denetim yapılmış, 2 bin 212 işlem uygulanmıştı. Bu yıl ise 12 bin 96 denetim yapıldı ve 2 bin 50 işlem uygulandı,” dedi.

‘ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİNE KARŞI MÜCADELE DEVAM EDİYOR’

Vali Elban, son bir yılda 68 organize suç örgütünün çökertildiğini ve aranan şahıs sayısında önemli bir artış olduğunu ifade etti. “Organize suç örgütlerine karşı mücadelemizde önemli bir başarı elde ettik. Geçen yıl 36 suç örgütü çökertilmişken, bu yıl 68 organize suç örgütü çökertildi. Bu da yaklaşık yüzde 89’luk bir artışa tekabül ediyor. Aranan şahıs sayısında da yüzde 11’lik bir artış oldu. Geçen yıl 19 bin 659 aranan şahıs yakalanmışken, bu yıl 21 bin 886 aranan şahıs yakalandı,” dedi.

‘MALA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞ VAR’

Vali Elban, mala karşı işlenen suçlarda önemli bir azalma olduğunu belirterek, “Mala karşı işlenen suçlarda yüzde 33’lük bir düşüş yaşandı. Hırsızlık suçlarında da yüzde 53’lük bir azalma görüldü. Evden hırsızlık, iş yerinden hırsızlık, hayvan hırsızlığı, oto hırsızlığı, otodan hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı gibi suçlarda önemli düşüşler yaşandı,” dedi.

‘SUÇ VE SUÇLUYLA MÜCADELEDE ETKİNLİK ARTIYOR’

Vali Elban, İzmir’de suç ve suçluyla mücadelede etkinliğin arttığını vurguladı. “Genel olarak faaliyetlerde suç ve suçluyla yapılan mücadelede gerek karada gerek denizdeki denetimlerde belli bir artış var. Özellikle hırsızlık, mala karşı işlenen suçlarda düşüş var. İçişleri Bakanımıza da teşekkür ediyorum. Hem araç hem personel takviyesi sonucu etkin mücadelemiz devam ediyor. Biz suç ve suçluyla mücadele noktasında 112’den yapılan ihbarların önemli olduğunu düşünüyoruz. İzmir duyarlı bir kent, gördükleri suçu ya da suçun önlenmesi noktasında ihbarda bulunurlarsa çok memnun oluruz. 112’ye yapılan çağrılarda yüzde 4’lük artışımız var. Önceki dönemde 1 milyon 371 bin civarında çağrı varken son bir yılda 1 milyon 424 bin civarında çağrıda tekabül ediyor. Biz bu konuda ihbar ve şikayetlerin daha çok artmasını ve duyarlı hemşerilerimizin bize daha çok destek olmasını suç ve suçluyla mücadele açısından çok önemsiyoruz. Silahlanmanın artışıyla ilgili ortada emare yok. Ekiplerimiz etkin denetimde dozu arttırdı. Teknolojiyi de kullanmaya başladık. Sadece yakalanan silahlar değil narkotikte, trafikteki denetimde, hırsızlığın azalmasında da olumlu evrilme var. Bu kadar mücadele yapılırken doğaldır ki suçluların da en çok kullandığı ekipman silah ve onlar yakalanırken silahların da yakalanması doğal,” açıklamalarında bulundu.

‘EĞLENCE ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRMELİYİZ’

Vali Elban, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda düzenlenen konserlerde yaşanan olaylara ilişkin de yorumlarda bulundu. “Bu iş biraz da eğlence anlayışıyla ilgili. Kavga etmeye hazırlanıp elinize döner bıçağı ya da sopa alırsanız o da ayrı bir eğlence anlayışı. Dünyanın her yerinde insanlar konsere eğlence için gider. Bıçakla, sopayla eğlenmek, medeni değil. Bizim yaptığımız kontrollerde bu tür şeylere fırsat vermemek için gayret ediyoruz. Ortalama 10-15 bin insan geliyor, beklemediğimiz şeyler oluyor. Eğlence anlayışını biraz derleyip toparlamak lazım,” dedi.

‘YANGINLARIN NEDENİ VATANDAŞIN TEDBİRSİZLİĞİ’

Son dönemde İzmir’de çıkan orman yangınlarının nedenlerini ve alınan önlemleri anlatan Vali Elban, “Çok sıcak bir yaz geçirdik. Hem toprağın çok kuru olması hem de rüzgarların topraktaki nemi azaltması nedeniyle en ufak bir faaliyet maalesef bir yangına dönüştü. Yangınlar, ilimizin çoğu yeri orman olduğu için ormana da sıçradı. Bu çıkan yangınlarda yaptığımız tespitlerde şu ana kadar sabotaj ya da kasıt unsuruna rastlamadık. Tamamının faallerini tespit ettik sadece iki yangın elektrik tellerinden çıktı. Bunun dışındakiler vatandaşın tedbirsizliği nedeniyle çıktı. Bu sene yangınların biraz fazla olmasının nedeni nem ve hava sıcaklığı. Yangın, rüzgarın da etkisiyle hızlı yayılıyor. Biliyorsunuz yangına müdahale artık 10 dakikanın altında. Hava şartları uygun olduğunda, yangın büyümeden müdahale ediyoruz. Ancak şartlar kötü olduğunda 10 dakikadan sonra yangın büyüyor ve kontrol alına almak ciddi bir zaman istiyor,” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orman Yangınları Sahil Güvenlik Süleyman Elban Sahil Güvenlik Jandarma Güvenlik 3-sayfa Güncel Asayiş İzmir Suç

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP