DOLAR 35,1959 0.28%
EURO 36,6447 0.59%
ALTIN 2.974,011,51
BITCOIN 3407940-3.23621%
İstanbul
11°

AZ BULUTLU

06:46

SABAHA KALAN SÜRE

İzmir Tire’de Güne Kebabın Lezzetiyle Başlanıyor
5 okunma

İzmir Tire’de Güne Kebabın Lezzetiyle Başlanıyor

İzmir'in Tire ilçesinde, kuyu kebabı ve tandır çorbası ile güne başlamak gelenek haline geldi. Odun ateşinde pişirilen lezzet, sabahın erken saatlerinde yoğun ilgi görüyor.

ABONE OL
Aralık 20, 2024 09:55
İzmir Tire’de Güne Kebabın Lezzetiyle Başlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in Tire ilçesinde güne kebapla başlamak gelenek. Bu lezzet, sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’yle sınırlı değil.

Tire’nin meşhur kuyu kebabı, eşsiz tadıyla Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçileri kendine çekiyor.

İZMİR – Odun ateşinde, tuğlaların sıcaklığında pişen helva kıvamındaki etler ve eşsiz tandır çorbası, Tirelilerin sabah ritüelinin vazgeçilmez parçaları. Bu özel lezzet, İzmir’i aşarak farklı illerden de yoğun ilgi görüyor.

Birçok yerde olduğu gibi, Ege’nin incisi İzmir’de de bazı bölgelerde güne kebapla başlama kültürü mevcut. Tire’de, kuzu etinden yapılan kuyu kebabı ve tandır çorbası, sabah kahvaltılarının yıldızı konumunda.

Halk arasında “tak tak” kebabı olarak biliniyor.

Gece başlayan hazırlıklar, odunların köz haline getirilmesiyle başlıyor. Daha sonra kepçelerle alınan közler sayesinde, çengellere asılan kuzular, tuğlaların sıcaklığında yaklaşık iki saat pişiriliyor ve enfes bir helva kıvamına ulaşıyor.

Aynı kuyunun içinde, pirinç ve suyla tandır çorbası da pişiriliyor. Kuzunun yağları çorbaya damlayarak, hem tadını hem de etlerin yumuşaklığını artırıyor.

Sabah 6:30’da servise hazır olan “tak tak” kebabı ve tandır çorbası, yoğun talep nedeniyle genellikle 11:00’de tükeniyor. Sıcak pidelerle servis edilen bu geleneksel lezzeti tatmak için Ankara, İstanbul, Aydın ve Ege Bölgesi’nin diğer illerinden bile ziyaretçiler geliyor.

Lezzetin Sırrı

54 yaşındaki kebap ustası Hasan Sanlı, kuyu kebabı ve çorbasının asırlık bir gelenek olduğunu belirtiyor. Tirelilerin sabah kebapla güne başladığını söyleyen Sanlı, hazırlıkların gece 02:00’da başlayıp, 06:30’da servise çıktığını ve 11:00’e kadar sürdüğünü aktarıyor.

Sanlı, “Güneydoğu’da sabah kebap tüketiminin yaygın olduğunu biliyoruz, fakat Tire’de de bu gelenek uzun yıllardır devam ediyor. Kuzunun tüm kısımları kullanılarak yapılan kebabımızda, et ateşin üzerinde değil, tuğlaların sıcaklığında pişiriliyor. Odunlar közleştikten sonra çıkarılıyor. Kuyunun içindeki kazanda ise tandır çorbası pişiriliyor. Pişerken çıkan buhar, etlerin yumuşamasına yardımcı oluyor. Etler piştikçe de çorbaya akarak, eşsiz bir lezzet katıyor.” diye açıklıyor.

“İzmir dışından her gün müşterilerimiz oluyor”

Hasan Sanlı, kebabın her gün yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Eskiden daha erken başlardık; baba mesleği. Babam Ali usta her gece 00:00’da gelir, 03:00’te kebaplar hazır olurdu. Şimdi ise 06:30’da servise başlıyoruz ve öğlene doğru, en geç 11:00’da bitiyor.” diyor.

Kebabı tadan ziyaretçiler ise, bu yöresel lezzeti tatmak için Tire’ye geldiklerini ve farklı bir deneyim yaşadıklarını söylüyorlar.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / HAKAN GÖZALAN – Genel Yerel Haberler Gastronomi Güncel Kültür İzmir Genel Yaşam Tire

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

casino siteleri bahis siteleri