Smyrna Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda, 1. yüzyıldan 4. yüzyıla kadar uzanan Roma Dönemi’ne ait mutfak ve ev eşyaları ortaya çıkarıldı. Bulunan objeler arasında kaseler, tabaklar, leğenler, süzgeçler, kandil, testi, dokuma ağırlıkları, tabak ve kapaklar yer alıyor.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle yürütülen kazılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir Ticaret Odası ve Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş.’nin desteğiyle devam ediyor. Smyrna, İzmir’in en büyük antik dönem agoralarından biri ve Akdeniz’in en büyük tiyatrolarından birine ev sahipliği yapıyor. Büyük İskender tarafından 193 hektarlık alana kurulan kentte yapılan kazılar, farklı dönemlere ait binlerce objenin gün yüzüne çıkarılmasını sağlıyor. UNESCO tarafından ‘İzmir Tarihi Liman Kenti’ adıyla Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Smyrna, tarihiyle günümüzde de büyük bir ilgi görüyor.
‘ÇOK SAYIDA EŞYA, O DÖNEMİN GLOBAL DÜNYASINI YANSITIYOR’
Smyrna Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, antik kentin önemini vurguluyor: “İzmir, Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri. Çalışmalarımız, Kadifekale’den Kemeraltı’na kadar uzanan bir alanda sürüyor. İzmir, liman kenti olması sebebiyle Akdeniz coğrafyasına hakim olan Roma kültürünün etkisinde kaldı. Bulduğumuz objeler, o dönemin global dünyasını yansıtıyor. Ayrıca, İzmir’de evlerde, tapınak çeşmelerinde ve limanda kullanılan yerel objeler de keşfediliyor.” dedi.
‘İZMİR’İN ROMA DÜNYASINA ENTEGRE OLDUĞUNUN KANITI’
Prof. Dr. Akın Ersoy, buluntular hakkında şu bilgileri veriyor: “Metal objeler, geri dönüşümde kullanılabildiği için genellikle toprak seramik eserler elimize geçiyor. Osmanlı Dönemi’ne ait metal objeler de bulunuyor. Yeni buluntularımız, erken ve geç Roma Dönemi’ne ait. Kandil, gece veya loş ortamlarda kullanılıyordu. Süzgeç, kaseler gibi mutfak kapları da var. Bu eserler, bir Roma konutunda neler olabileceğini göstermesi bakımından değerli. İzmir’in liman kenti olması, Akdeniz dünyasında kullanılan objelerle paralellik gösteren mutfak kapları gibi örnekleri ortaya çıkarıyor. Bu eserler, kaliteli işçiliğe sahip, dikkat çekici örnekler. İzmir’in Roma dünyasına entegre olduğunu göstermesi açısından önemli. Bu eserler, M.S. 1’inci ila M.S. 4’üncü yüzyıl arasındaki İzmir’in nasıl kaplar kullandığını, nasıl süsler kullandığını ve dünyayla bağlantısını gösteren eserler.” dedi.
Haber Kadir ÖZEN – Kamera Tekin GÜRBULAK İZMİR, DHA)
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GENEL
Az önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
2 saat önceGÜNDEM
3 saat önce