DOLAR 34,2691 0.11%
EURO 37,1487 -0.22%
ALTIN 3.001,950,24
BITCOIN 2303947-1.64752%
İstanbul
14°

AZ BULUTLU

18:22

AKŞAMA KALAN SÜRE

İzmir Körfezi’nde Yosun Artışı: Kirlilik ve Mevsimsel Değişim Etkili
12 okunma

İzmir Körfezi’nde Yosun Artışı: Kirlilik ve Mevsimsel Değişim Etkili

ABONE OL
Ekim 20, 2024 10:45
İzmir Körfezi’nde Yosun Artışı: Kirlilik ve Mevsimsel Değişim Etkili
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde, suda aşırı miktarda azot ve fosfor bulunması nedeniyle deniz yosunları çoğalmış ve kıyıya yakın bazı noktalar yeşilimsi bir renge bürünmüştür. Bu durum, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, İzmir Körfezi’ne atık suların ve derelerden gelen besleyici elementlerin akışının, su yosunlarının çoğalmasına neden olduğunu belirtmiştir. Prof. Dr. Taşkın, iç körfez kıyılarındaki yosunların yıl boyunca birkaç kez ortaya çıkabileceğini ifade etmiştir.

‘YOSUNLAR EKOSİSTEMİ DENGELİYOR’

Prof. Dr. Taşkın, yosunların deniz ekosistemini dengeleme rolü üstlendiğini vurgulamıştır. “Yosunlar bir dönem kıyıdan toplandı. Toplanmasına bağlı olarak iç körfezde fitoplankton artışı oldu ve balıkların solungaçlarını tıkayarak ölümlerine sebep oldu. Ancak bu dönemde, makro yosunların körfeze gelen besleyici elementleri ve kirliliği düzenlemesi açısından faydalı olduğunu belirtmiştir.

‘KIŞIN AZALACAK, İLKBAHARDA YİNE ARTACAK’

Prof. Dr. Taşkın, yosunların insan sağlığına zarar vermediğini, ancak aşırı çoğalmasının ekosisteme zarar verdiğini belirtmiştir. Yaz sonunda öldüklerinde parçalanmaları sırasında oksijen tüketen ve karbondioksit üreten yosunlar, dipte çamursu bir yapı oluşturarak kokulara neden olabilir. Bu sorunun çözümü için karasal girdi, deşarj ve atık suların kesilmesi ve dipteki sedimenti toplanması önerilmiştir.

Prof. Dr. Taşkın, bazı yosun türlerinin fırsatçı ve toleranslı olduğunu, körfeze girdi arttıkça mevsimsel olarak da artış göstereceğini ifade etmiştir. Kış mevsiminde azalması beklenen yosunların, sporlarla çoğalabilmesi nedeniyle ilkbaharda tekrar artış gösterebileceği belirtilmiştir.

Haber: Seza Nur ALPDÜNDAR- Kamera: Tekin GÜRBULAK / İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Denizcilik Karşıyaka Bostanlı Körfez Sağlık Çevre Yaşam Dünya İzmir

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP