DOLAR 34,1852 0.07%
EURO 37,2072 0.12%
ALTIN 2.948,050,40
BITCOIN 22965050.43951%
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

12:54

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İzmir Körfezi’nde Sediment Kirliliği Tehlikesi
6 okunma

İzmir Körfezi’nde Sediment Kirliliği Tehlikesi

ABONE OL
Ekim 16, 2024 08:51
İzmir Körfezi’nde Sediment Kirliliği Tehlikesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Körfezi Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, yıllardır körfeze karışan kirliliğin deniz tabanındaki sediment yapısını bozduğunu belirtiyor. Uzun süreli çalışmalar, sedimentin eskiden doğal bir arıtma sistemi gibi işlediğini, ancak kirlilik artışı nedeniyle bu işlevini kaybettiğini gösteriyor. Özkan, sedimentin artık deniz suyuna kirli madde iade ettiğini ve bu durumun deniz ekosistemini tehdit ettiğini vurguluyor.

Prof. Dr. Özkan, İzmir Körfezi’ne çeşitli kaynaklardan, atmosferik ve tarımsal faaliyetlerden, evsel ve sanayi atıklarından kirlilik geldiğini söylüyor. Arıtılmayan bu atıklar deniz suyuna karışarak sediment yapısını bozuyor. Özkan, su kolonunu temizleyerek sedimente aşırı yükün birikmesini engellemenin önemli olduğunu ve böylece sedimentin arıtma görevini daha etkili şekilde yerine getirebileceğini vurguluyor.

‘NORMAL BİR DENİZEL ORTAMDA SEDİMENT KALINLIĞI, 100 YILDA 1 SANTİM DEĞİŞİR’

2008 ile 2018 yılları arasında sediment yapılarındaki hızlı değişimin endişe verici olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, normal şartlarda sediment kalınlığının 100 yılda 1 santim değiştiğini, ancak son yıllarda bu değişimin çok daha hızlı olduğunu söylüyor. Bu değişimin, sedimentin alt katmanlarından üst katmanlara kirlilik taşımasına ve su kolonundaki oksijen seviyesinin düşmesine sebep olduğunu, bunun da balık ölümlerine yol açtığını ifade ediyor.

‘ESKİ HALİNİ ALMASI KISA SÜREDE OLMAYACAK’

Prof. Dr. Özkan, sediment taraması ve kirli materyalin temizlenmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu söylüyor. Su kolonundan sedimente çok fazla kirlilik gelmezse, sedimentin eski haline dönmesi mümkün olsa da bu sürecin uzun olacağını belirtiyor. Sedimentin üst katmanındaki kirliliğin temizlenmesiyle sedimentin sağlıklı işleyişinin tekrar başlayabileceğini ve su kolonuna sağlıklı besin ve organik madde sağlayabileceğini ifade ediyor.

‘ÇOK DERİN BİR SEDİMENT YAPISI VAR’

İç körfezde su derinliğinin en fazla 13 metre olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, sediment taramasının önemli olduğunu, ancak taranan sedimentin bertaraf edilmesinin de dikkatle ele alınması gerektiğini söylüyor. Özkan, sedimentin başka bir yere taşınmasının çevreye zarar verebileceğini ve bu nedenle karada geniş alanlar oluşturularak sedimentin depolanması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, taşınan sedimentin temizlenerek farklı amaçlarda kullanılmasının mümkün olabileceğini vurguluyor. Özkan, deniz tabanında çok derin bir sediment yapısı olduğunu ve mevcut balçık kısmının temizlenmesi ve körfeze gelen suların arıtılmasıyla körfezin eski haline dönebileceğini söylüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Katip Çelebi Denizcilik Körfez Güncel Çevre Yaşam İzmir

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP