DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2147457-0.02682%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Sanatseverlere Teknolojik Deneyim
12 okunma

İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Sanatseverlere Teknolojik Deneyim

ABONE OL
Eylül 3, 2024 09:47
İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Sanatseverlere Teknolojik Deneyim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(İZMİR) – Teknoloji temasıyla 93. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), ziyaretçilerini unutulmaz dijital deneyimlere davet ediyor. Fuarın en dikkat çeken etkinliklerinden biri ise “Digital Echos” Sergisi. 20 sanatçının eserlerini sergileyen bu interaktif deneyim alanı, her yaştan İzmirlinin ilgisini çekiyor.

Kültürpark Atlas Pavyonu’nda yer alan “Digital Echos” Sergisi, küratör Nihat Özdal’ın önderliğinde düzenleniyor. Sergi, dijital çağın sanat üzerindeki etkilerini ele alıyor ve sanatseverlerin etkileşime geçerek deneyimleyebileceği bir platform sunuyor.

Sergide Aylin Taslak’ın “VR Labyrinth Project”i, Garip Ay’ın “İnteraktif Ebru Sanatı Ekranı” ve “Augmented Reality Duvarı”, Uzay Kampı Türkiye’nin VR Gözlüklü Simülasyonu ve Bilim Kahramanları ile Dünya Robot Olimpiyatı Deneyimi gibi çeşitli interaktif alanlar bulunuyor. Ziyaretçiler VR gözlükleriyle farklı diyarlara yolculuk ediyor, uzay boşluğunda dolaşıyor ve hatta yaşadıkları dünyayı uzaktan gözlemleyebiliyor. Ebru sanatını el ve kol hareketleriyle yönlendiren dev ekran ise özellikle çocukların büyük ilgisini çekiyor.

“Eserler etkileşime açık”

Küratör Nihat Özdal, sergi hakkında şu bilgileri verdi: “İzmir Enternasyonal Fuarı, teknoloji temasıyla açıldı. Biz de bu temaya uygun olarak 20 sanatçının eserlerini bir araya getirdik. Sergide video art, yağlı boya tablolar ve daha birçok sanat dalı bulunuyor. Eserlerin önemli bir bölümü etkileşime açık ve dijital bir deneyim sunuyor. VR gözlüklerle oynanabilecek oyunlar, sanata dokunup şekil verilebilecek dijital alanlar mevcut. Sergimiz fuarın ruhuna uygun, interaktif ve deneyime açık bir şekilde düzenlendi. Atlas Pavyonu fuarın kalbinde yer alıyor ve Türkiye’nin en güzel sergi salonlarından biri. Ziyaretçilerimizi bu dijital deneyimi yaşamaya davet ediyoruz.”

Garip Ay’ın İnteraktif Ebru Sanatı Ekranı önünde el ve kol hareketleriyle ebru sanatına yön veren 8 yaşındaki Yiğit Yankı Karaca, “Desenleri hareket ettirdim. Eğlenceliydi. Desenleri oynatmak değişik ve şaşırtıcıydı” dedi. Annesi Yasemin Karaca ise “Sabit resim yerine hareketli bir resim görmeleri çocuklar için değişik bir deneyim oldu. Artık sanat da dijital ortamda aktarılmaya başladı. Bu imkanın sağlanması hem çocuklar hem de bizler için çok güzel” diye ekledi.

“Gerçekten düşeceğimi hissettim”

Aylin Taslak’ın “VR Labyrinth Project”i deneyimleyen ve VR gözlüğü takarak dijital anlamda yer değiştiren Evrim Şahin, “VR gözlükle yüksekte bir yolda yürümeye çalıştım. Gökyüzünde bir yere ulaşmaya çalıştım. Yükseklikten korktuğum için heyecan verici bir deneyim oldu. Böyle gerçekçi bir deneyimi yaşamak muhteşemdi ama yükseklik korkumdan yukarıya da aşağıya da bakamadım. Yoldan çıkarsam gerçekten düşeceğimi hissettim. Artık teknoloji devrindeyiz. Herkesin deneyimlemesi gereken bir sergi” dedi.

“Gerçek Ay’da gibiydim”

Uzay Kampı Türkiye VR Gözlüklü Simülasyon alanında uzayda gezintiye çıkan 7 yaşındaki Duru Parapan, “Çok heyecanlandım. Dünya’yı gördüm. Çok güzeldi. Sanki Ay’da zıplıyordum. Gerçek Ay’da gibiydim” diyerek duygularını paylaştı.

Sergide yer alan sanatçılar: Aslı Özer, Can Memişoğulları, Cansu Sönmez, Cemal Şamlı, Deniz Çalışkan, Dilara Başköylü, Ecem Dilan Köse, Genco Gülan, İpek Taçmahal, İrem Zeynep Duran, Kahraman Turan, Merve Güç, Nadide Acar, Neda İsmail Atar, Olcay Gültepe, Sezen Ümitli, Xebat Bayram, Varol Topaç, Yasin Uysallar ve Yonca Karaaslan.

“Digital Echos” Sergisi, teknolojinin varlığı hem ortaya çıkaran hem de gizleyen bir araç olarak işlev görmesiyle, varoluşun ikili doğasına odaklanıyor. Sergi, dijitalin varlık ve yokluk arasındaki ince çizgide nasıl bir estetik deneyim sunduğunu ve dijital teknolojilerin sanatın varlık-yokluk diyalektiğini nasıl şekillendirdiğini inceliyor.

Kaynak: ANKA / Güncel

Kültür Sanat Teknoloji Güncel Sanat İzmir Uzay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP