DOLAR 34,1034 0.25%
EURO 38,1434 0.21%
ALTIN 2.860,591,12
BITCOIN 21665662.401%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İzmir Depremiyle Hayatını Kaybeden İkizlerin Annesi Mardin’de Kütüphane Açtı
13 okunma

İzmir Depremiyle Hayatını Kaybeden İkizlerin Annesi Mardin’de Kütüphane Açtı

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 10:38
İzmir Depremiyle Hayatını Kaybeden İkizlerin Annesi Mardin’de Kütüphane Açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

30 Ekim 2020’de İzmir’de yaşanan depremde hayatını kaybeden 15 yaşındaki ikizler Sayra ve Çınar Alpgündüz’ün annesi Tülin Batmaz, kurduğu Sayra ve Çınar Vakfı ile çocuklara ulaşmaya devam ediyor. Vakıf, 6. kütüphanesini Mardin Mazıdağı Kemerli İlkokulu ve Ortaokulu’nda açarak 8 köyden gelen öğrencileri kitaplarla buluşturdu. Batmaz, bu anlamlı adımın kendisine büyük gurur verdiğini belirterek, “Sayra ile Çınar, bir ışık yolu tuttu. Bu ışığı, İzmir’den Mardin’e taşımak çok özel bir duygu” dedi.

Sayra ve Çınar Alpgündüz’ün annesi Tülin Batmaz, depremde hayatını kaybeden çocukları anısına başlattığı ‘İyilik ikizim’ hareketini ‘Sayra ve Çınar Vakfı’na dönüştürdü. Vakıf, bugüne kadar İzmir’in Kemalpaşa ve Bornova ilçelerinde 5 kütüphane açmıştı. 6. kütüphaneyi ise ilk defa şehir dışına taşıyarak, daha önce hiç kütüphane görmemiş, taşımalı eğitim alan çocuklara ulaşmayı hedefledi. Batmaz, Mardin Mazıdağı’nda açılan kütüphanenin 8 köyden gelen öğrencilere hizmet vereceğini belirterek, çocukların kitaplarla buluşmasının mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

‘8 KÖYE BİR KÜTÜPHANE’

Tülin Batmaz, Mardin Mazıdağı’nda metruk bir binayı restore ederek yepyeni bir kütüphane kurduklarını anlattı. Batmaz, “Bizlere ‘Hiç kitabımız yok, bize kitap gönderin’ diye seslendiler. Biz de sadece kitap göndermekle yetinmeyip, kütüphane yapalım diyerek yola çıktık. Okulda kütüphane için yer yoktu, bahçedeki metruk bina ise tamamen bakımsızdı. Bu binayı tadilatarak, yaş grubuna göre 2 ayrı kütüphane oluşturduk. 8 köye bir kütüphane yapmış olduk. Açılışını 23 Nisan 2024’te gerçekleştirdik. 2023 yılında açmayı planlamıştık ancak 6 Şubat depremi nedeniyle bir yıl gecikme yaşadık.” dedi. Mardin’de kütüphane kavramının bilinmediğini belirten Batmaz, köy okullarında okuyan çocukların çoğu zaman kitaplarla sınırlı bir deneyime sahip olduğunu söyledi.

img

Dakikalarca dövdükleri şahsı arabaya atıp kaçırdılar

img

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

img

Şehidin fotoğrafını kötü emellerine alet edip genç kadınları tuzağa düşürdü

Batmaz, Mardin’deki çocukların çoğunun Sayra ve Çınar’ı tanımadığını ve “Sayra ve Çınar bir kitap adı mı?” diye sorduğunu söyledi. Her kütüphanenin açılışı öncesinde Sayra ve Çınar’ın hikayesini anlatan bir öz geçmişi kapıya asarak, çocukların bu iki gencin hikayesini öğrenmelerini sağlıyor. “Çocuklar çok etkilendi ve bana ‘Siz anneleri misiniz?’ diye sordular. Ben de anneleri olarak onların bana böyle bir misyon bırakmasından dolayı çok gururluyum. İyi insanların çoğalması gerekiyor ki daha çok çocuğa ulaşabilelim” dedi.

‘KİTAPLAR YAŞ GRUBUNA UYGUN SEÇİLDİ’

Tülin Batmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak ve kütüphane açılışını yapmak için gittikleri Mardin’de çocuklara hediyeler dağıttıklarını ve birlikte hamburger yediklerini anlattı. “Kütüphane için 3 bin 500 kitap topladık. Hepsi birer kez okunmuş, raflarda bekleyen yıpranmamış kitaplardı. İzmir’deki Türkçe öğretmenlerimizin desteğiyle çocuklara uygun yaş gruplarına göre kitapları ayrıştırdık. Tadilat için bağış yapan gönüllülerimiz oldu” dedi.

‘BURS BAŞVURULARI BİNİ AŞTI’

Sayra ve Çınar Vakfı olarak çocukların eğitimine öncelik verdiklerini belirten Tülin Batmaz, “Sayra ve Çınar’ın sahip olduğu koşullara Türkiye’de her çocuk ulaşamıyor. Amacım, her çocuğa eşit imkanlar sağlamak. Hiç kitabı olmayan çocuklara bu eğitim ışığını sunmak muhteşem bir duygu. Çocuklar kitaplara dokunmak, okumak ve defalarca içine bakmak istedi. Sayra ile Çınar, bir ışık yolu tuttu. Bu ışığı, İzmir’den Mardin’e taşımak çok gurur vericiydi. Geçen sene ilk 6 ayda 30 öğrenci okuttuk. Şu an vakfımıza başvurular bini aştı. Sadece maddi değil, farklı desteklerde bulunuyoruz. Çocuklara staj imkanı sağlıyor, sosyo-ekonomik düzeyde de destek veriyoruz. Bundan sonra da en az 10 kütüphane yapacak kitabımız var.” dedi.

Haber: Nevra UÇKAÇ – Kamera: Can ÇUBUKÇUOĞLU / İZMİR, DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mazıdağı Mardin Çocuk İzmir Eğitim Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP