İzmir, 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen ve 117 can kaybına neden olan 6.6 büyüklüğündeki depremin 4. yıl dönümünde bir anma programına ev sahipliği yaptı. İzmir Valiliği tarafından İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen etkinlik, İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
İzmir Valisi Süleyman Elban, anma programındaki konuşmasında, İzmir’in yapı stoğunun endişe verici olduğunu ve 6 şiddetinde bir depremin ciddi yıkıma yol açabileceğini vurguladı. Kentsel dönüşümün hayati önemine değinen Vali Elban, “En temel çözüm kentsel dönüşüm. Ancak öncelikle zihinlerde dönüşüm gerekiyor” diyerek, afet bilincini geliştirmenin önemini belirtti. “4 yıldır AFAD ve gönüllü kuruluşlar dışında somut bir adım atılmadığını” dile getiren Elban, kentsel dönüşümün fiziki boyutu kadar zihinsel boyutta da gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Programda, İzmir Valisi Süleyman Elban’ın yanı sıra AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral İrfan Özsert, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Altan İnanç, İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ve diğer resmi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.
Anma programı, depremin meydana geldiği saat olan 14.51’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kur’an-ı Kerim okunması ve dua edilmesiyle devam eden programda, 30 Ekim 2020 İzmir depremi özelinde hazırlanan bir video gösterimi sunuldu. Ayrıca, tatbikat alanlarından canlı bağlantı gerçekleştirildi.
‘ZİHİNLERDE DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR’
Vali Elban, afetlerin şakası olmadığını vurgulayarak, “Bu coğrafya afet coğrafyası. Afetin şakası olmadığını biliyoruz. Vatandaş olarak herkese köklü adımlar için destek olmak zorundayız” dedi. Deprem sonrası konut hamlesinin hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Elban, “2,5 yılda konut sorunun çözülmesi inanılmaz bir hikaye ama bu hikaye son olsun” ifadelerini kullandı.
‘İZMİR’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM ANLAMINDA HİÇBİR PROJE BAŞLAMADI’
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, 30 Ekim depreminden alınan dersler ve 6 Şubat depreminden edinilen tecrübeler ışığında İzmir’in ve ülkenin daha dirençli hale getirilmesi için atılan adımları vurguladı. Toplumsal seferberliğin önemine değinen Çankırı, “İzmir’de 30 Ekim depreminden sonra AFAD ekiplerini güçlendirdik, Milli Eğitim olarak eğitim seferberlikleri yaptık ancak muhtarlarımız kendi mahallelerinde kentsel dönüşüm anlamında fayda sağlayacak bir çalışma olmadığını söylüyorlar. İzmir, kentsel dönüşüm anlamında hiçbir projenin başlamadığı, yapı stokunun en kötü olduğu bir şehir. Maalesef yapılıyormuş gibi ‘muş’larla hareket ediliyor. En büyük görev yerel yönetimlerin yapacağı çalışmalarla olacaktır. Biz hükümet olarak kentsel dönüşüm projelerini hızlandırıyoruz. Bayraklı’da yaptığımız 5 bin konutla projeleri ortaya koyduk” dedi.
‘TOPLUMSAL SEFERBERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR’
Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, risk azaltmanın sadece riskli yapıların dönüştürülmesi anlamına gelmediğini belirterek, “İstanbul’a odaklanırken İzmir’i unutmamalıyız. Çok sayıda riskli dönüşmesi gereken yapı var. Çok hızlı şekilde İzmir’de zemin yapısının kötü olduğu yerleri önceliklendirmemiz gerekiyor. İzmir kentsel dönüşüm anlamında geri kalmış illerimizden bir tanesi. Toplumsal seferberliğe ihtiyacımız var. Gördüğüm en önemli eksik, yapılan çalışmaların kopuk kopuk olması. Bunların hepsinin birbiriyle koordinasyon içinde olması gerekir. Bu anlamda biz bu görevi üstlenmeye hazırız” diye konuştu. Tatar, “Bir daha 6 Şubatları 30 Ekimleri yaşamamamız için büyük bir toplumsal seferberlikle bu süreçleri yönetmek zorundayız” dedi.
‘TOPYEKUN ÇALIŞMAK GEREKİYOR’
İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, afetlerle etkin şekilde mücadele edebilmek için topyekun çalışılması gerektiğini vurgulayarak, “Modern afet öncesi, sırası ve sonrasında hiçbir ayrıntıyı atlamadan daha fazla dersimize çalışmamız lazım. Afet öncesi ve risk odaklı bir anlayışı daha fazla yerleştirmek için daha fazla çaba sarf etmeliyiz. Devletin görevi insanları enkaz altından çıkartmak değil, enkaz altında kalmamasını sağlamaktır” dedi.
‘İZMİR’DE YIKICI DEPREMLER 300 YILDA BİR OLUYOR’
Programda düzenlenen panelde konuşan DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yıkıcı depremlerin ortalama 300 yılda bir meydana geldiğini belirterek, 336 yıldır İzmir’de yıkıcı bir deprem olmadığını bu nedenle önümüzdeki dönemlerde yıkıcı bir deprem olasılığının yüksek olduğunu söyledi. İzmir’de yıkıma neden olan depremlerin 6’dan sonra başladığını söyleyen Prof. Dr. Sözbilir, tarihsel dönemlerdeki şiddete ulaşılmadığını, son yüzyılda 7’nin üzerinde deprem olmadığını aktardı.
Anma programında, Destek AFAD Gönüllüsü Eğitimi almış kamu kurumu personeline ve mahalle muhtarlarına kimlik kartı takdim edildi. Ardından kurum ve STK arama kurtarma ekiplerine teşekkür belgesi verildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından, İzmir depremi özelinde hazırlanan fotoğraf sergisi gezildi.
Seza Nur ALPDÜNDAR / İZMİR,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GÜNDEM
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.