İzmir’de, 30 Ekim 2020’de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremin birinci yıldönümünde, hayatını kaybeden 117 kişi anısına çeşitli etkinlikler düzenlendi.
İzmir Valiliği tarafından İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde düzenlenen anma programı, depremin meydana geldiği saat 14.51’de Kur’an-ı Kerim okunması ve dua edilmesiyle başladı.
Vali Süleyman Elban, konuşmasında AFAD’ın deprem gibi afetlerde diğer kurumlarla koordineli bir şekilde önemli çalışmalar yürüttüğünü vurguladı.
Elban, İzmir’in yapı stokunun oldukça kötü durumda olduğunu belirterek, “Eğer Allah korusun 6 ve üzeri bir deprem yaşanırsa, şehrimizde büyük yıkımlara yol açması muhtemel. Bunu korkutmak için değil, bilimsel gerçekleri dile getirmek için söylüyoruz. Kentsel dönüşüm, bu konuda en önemli çözümlerden biridir.” dedi.
Elban, kentsel dönüşümün sadece fiziksel değil, zihinsel bir dönüşüm olduğunu da belirterek, “Depremden sonra herkes kentsel dönüşüm, yapıların güçlendirilmesi, güvenli yerleşim alanları gibi konuları konuştu. Ancak 4 yıldır AFAD ve gönüllülerin çalışmalarına rağmen, yapı stoku, yerleşim alanları ve diğer konularda önemli bir gelişme olmadığını üzülerek görüyoruz. Zihinlerimizde dönüşüm gerçekleşmeden, şehirlerimizi fiziksel olarak dönüştüremeyiz.” diye konuştu.
Elban, depremin yaralarını sarma konusunda devletin ve ilgili kurumların hızlı ve etkili çalıştığını da sözlerine ekledi.
Anma programında AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ve AFAD İl Müdürü Nazif Ekinci de konuşmacı olarak yer aldı.
Programda AFAD gönüllülerine kimlikleri dağıtıldı, deprem sırasında çekilen fotoğraflar sergilendi ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 5 kişilik motorize ön keşif ekibi ile yeni hizmete giren 7,5 tonluk forktlift tanıtıldı.
30 Ekim Deprem Anıtı’na karanfil bırakıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da Bayraklı ilçesindeki 30 Ekim Deprem Anıtı’nda bir anma töreni düzenlendi.
Tören, Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Depremin meydana geldiği saat 14.51’de itfaiye araçları siren çaldı, hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve Deprem Anıtı’na karanfil bırakıldı.
Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarının gözyaşlarına hakim olamadıkları gözlendi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, konuşmasında depremde yıkılan binaların çoğunun 1999 yılından önceki standartlara göre yapıldığını söyledi.
Tugay, “İnsanların risk altında yaşamasına engel olmak istiyoruz. Göreve geldiğimizden beri bu konuda çalışıyoruz ve elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Özellikle riskli yapılar, özellikle 6,5 ile 7 arasında şiddette yıkılma riski taşıyan yapılar, mümkünse yeniden inşa edilmeli, değilse güçlendirilmelidir.” dedi.
Kaynak: AA / Halil Fidan – Güncel
”
GÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
7 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.