DOLAR 34,1431 0.01%
EURO 38,0286 0.28%
ALTIN 2.890,970,21
BITCOIN 2168471-0.00954%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:24

İKİNDİYE KALAN SÜRE

İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı’nda Acil Çözüm Arayışları
3 okunma

İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı’nda Acil Çözüm Arayışları

ABONE OL
Eylül 24, 2024 08:51
İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı’nda Acil Çözüm Arayışları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, İzmir’in deprem riskinin farkında olduğunu vurguladı. “İzmir’de depremin ne zaman olacağını bilmesek de hazırlıklı olmamız gerekiyor. Şehir genelinde tüm binaları yıkıp yeniden inşa etmek mümkün değil. Bu yüzden, deprem direncini artırmak için acil çözümler bulmamız gerekiyor. Bu amaçla kapsamlı bir deprem master planı istiyorum,” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen çalıştaya, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Başkan Tugay, 30 Ekim 2020 depreminden sonra geçen dört yılda deprem direncimizin ne kadar arttığını sorguladı. “Deprem sonrası gerekli önlemleri aldık mı? Mevzuatta gerekli değişiklikler yapıldı mı? Riski azaltmak için gereken verileri topladık mı? Elbette bazı adımlar atıldı ama bunların yetersiz olduğunu düşünüyorum,” dedi.

‘TAMAMEN YENİ BİR MASTER PLAN ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ’

Başkan Tugay, mevcut deprem master planının güncel olmadığını belirterek, yeni bir planın gerekliliğini vurguladı. “1990’da yapılan planın bugün için geçerli olmadığına dair kanıtlar var. İzmir’in 1999’dan bu yana çok değiştiğini, yeni altyapılar ve ulaşım yolları eklendiğini unutmamak gerek. Bu yapıların mevcut plana uygun olup olmadığı da değerlendirilmeli. En iyisini yapma zorunluluğumuzla bu çalışmayı gerçekleştirmek istiyoruz,” dedi.

Başkan Tugay, “Yakın zamanda yaşanan körfezdeki sorunlar da aynı şekilde ele alınmalı. Bu ülke artık siyaset üzerinden ayrışmayı bırakmalı. Değerli yöneticilerimiz ve bilim insanları bu konuda çalışmalar yapıyor ancak bir şekilde ayrı tutuluyorlar. Sanki farklı iki ülkede iki ayrı çalışma yapılıyormuş gibi bir yaklaşım var. İnsanlar ‘benim küçük iktidar alanım olsun’ anlayışından özellikle deprem gibi afetlerde vazgeçmeli. İklim kriziyle mücadele ederken de depreme hazırlık yaparken de siyasi ayrışma olmamalı. İşbirliğiyle daha hızlı ilerleyebiliriz,” diye vurguladı.

‘YENİ DEPREMLER MUTLAKA OLUŞACAK’

Türkiye’nin deprem riski yüksek bir ülke olduğunu hatırlatan Başkan Tugay, “Her gün bir yerlerde küçük depremler oluyor. Özellikle İstanbul ve İzmir’deki fay hatları yeni büyük depremler üretecek. Bu kaçınılmaz. İzmir’in depremselliği konusunda yapılan çalışmalar, 6,5-7 şiddetinde deprem üretmeye müsait fay hatlarının olduğunu gösteriyor. Kuzey Afrika ana karasının kuzeye doğru hareketi devam ettikçe, basınç artarak yeni depremlere neden olacak. Bina kat sayısını önce 5’e sonra 8’e çıkarma anlayışıyla yönetilen insanlar yaşamamalı. Mevcut mevzuat, bir binanın depreme karşı dayanıksızlığını yeterince tanımlamıyor. Karşıyaka’daki incelemelerde betonarme yapısı sağlam olan binalarda da zemin altında temelde yetersiz çalışmalar olduğunu, korozyon etkisiyle yıpranma olduğunu gördük. Vatandaşları ikna etmekte zorluk çekiyoruz. Sözlü olarak ikna etmeye çalışıyoruz ancak mevzuatta net karşılığı olması gerekiyor. Nasıl ölçülecek, nasıl denetlenecek? Nasıl net olarak anlaşılacak? Problemin varlığı anlaşıldıktan sonra ‘kendi aranızda anlaşın’ denmemeli. İnsanlara yardım edilmeli,” dedi.

Başkan Tugay, “30 Ekim 2020 depreminden sonra bu şehirde ağır ve orta hasarlı binalara emsal artış vermek zorunda kaldık. Çünkü başka hiç kimsenin yardım niyeti yoktu. Büyükşehir Belediyesi’nde o zaman gücünü aşan bir sorundu ve ‘Çözüm üretin’ diye tuhaf eleştirilere maruz kaldı. Yapabileceği tek şeyi yaptı, emsal artış verdi. Doğru muydu, değildi. Özellikle bozuk zeminli yerlerde, temel bina üst yapısı arasındaki ilişkinin doğru hesaplanmadığını düşündüğüm günümüz şartlarında binalara emsal artış verip katlarını yükseltmek şehrimizin bazı bölgeleri için tehlikeli bir hata. Arsa sahibi olabilirsiniz, mülkiyet hakkına saygı duyuyorum. Ama olası bir depremde o bina yıkılırsa ve altında kalırsanız, açıklayamayacağımız bir durum olur. O yüzden belediyeden ne istediğinizi bilin, bilinçli olun,” ifadelerinde bulundu.

‘BU DÖNEM BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRMENİN VE DÜZELTMENİN DÖNEMİ OLSUN’

“Popülizm, oy avcılığı, seçimleri kazanmak güzel. Peki ya yıllardır çözemediğiniz sorunlar? ” diyen Başkan Tugay, “Bunları sadece İzmir için söylemiyorum. Türkiye için söylüyorum. İnsanların gözünü boyayarak nereye kadar gelebilirsiniz? İzmir halkı, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları ve kurumları ‘Hayır’ demeli. Doğru olduğuna inandığınız şeylerin arkasında duralım, doğruları yapalım. Belediye başkanı olarak doğrunun peşinden gideceğimi ve bunun için çaba göstereceğimi söylüyorum. Bu dönem bir şeyleri değiştirmenin ve düzeltmenin dönemi olsun. Bu dönem İzmir’in bilincinin gün yüzüne çıktığı dönem başlıyor. Söylenen yalanlara kimse inanmasın. Kim yalan söylüyorsa onun yalan söylemiş hepimiz bilelim. Doğru şeyler yapalım. Bize yakışanı yapalım. Bu toplantı ve sonrasında yapılacak her çalışma gerçek bir sonuca ulaşmak için yapılacak işler olacaktır. Şüpheniz olmasın. Kanun değişikliği bekliyoruz diyerek durmayacağız. Yapmayanlar kendilerinin sorumluluğudur ve inşallah yaşanmaz ama kötü bir olay yaşanmışsa onların utancı olmalıdır. İmar aflarında olduğu gibi. Onlar da kapattıkları kulaklarını açsınlar. Hep beraber insanlarımızın yıkılan binalar altında ölmesine, sakat kalmasına izin vermeyelim,” dedi.

‘YA HEP YA HİÇ DEĞİL’

“İzmir’de kaç tane binanın deprem riski nedeniyle boşaltılması gerekiyor bilmiyorum,” diyen Başkan Tugay, “Şunu biliyorum, deprem riski yüksek olan binaları güçlendirirsek, belki hasar görebilir ama insanlar katlar arasına sıkışmadan hayatlarını kurtarabilirler. Ya hep ya hiç değil, ara çözümler bulmamız lazım. İzmir’de ne zaman deprem olacak bilemeyiz. Bu arada ne yapacağız? Kökünden bina yıkma, yapma sürecini İzmir ölçeğinde yetiştiremeyiz. Ara çözümler üretmemiz lazım. Belediye Başkanı olarak bunlarla ilgili çalışmaları kapsam içine aldığımız deprem master planı istiyorum.”

Haber: Seza Nur ALPDÜNDAR- Kamera: Can ÇUBUKÇUOĞLU / İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Cemil Tugay Güncel Deprem İzmir

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP