Bugün İtalya’da binlerce sağlık çalışanı, düşük ücretler ve ağır çalışma koşulları nedeniyle iş bırakma eyleminde bulundu. Bu geniş çaplı protesto, ülkenin sağlık sistemindeki derinleşen krizi gözler önüne serdi.
Sağlık sendikaları, hükümetin 2025 bütçesinde sağlık sektörüne ayrılan kaynakların yetersiz olduğunu vurgulayarak, yaşlanan nüfusa rağmen, İtalya’nın GSYİH’sinin sadece %6.2’sini sağlık hizmetlerine ayırdığını ve bunun AB ortalamasının (%6.8) oldukça altında kaldığını belirtti. Ülke, G7 ülkeleri arasında kişi başı sağlık harcaması en düşük olan ülke konumunda.
Anaao Assomed, Cimo-Fesmed ve Nursing Up sendikalarının düzenlediği greve, açıklamalara göre çalışanların %85’i katıldı. Sendikalar, bu kitlesel eylemin, hastanelerdeki kabul edilemez koşulların ve protesto nedenlerinin açık bir göstergesi olduğunu ifade etti. Acil sağlık hizmetleri ise grev boyunca aksamadan devam etti.
Sağlık Bakanı Orazio Schillaci, sendikalarla görüşmeye ve sorunları çözmeye hazır olduklarını dile getirdi.
COVID-19 salgınından sonra kamu sağlık sistemini güçlendirme vaatleri yerine getirilmezken, uzun bekleme süreleri nedeniyle İtalyanlar özel kliniklere yönelmeye başladı. Hükümetin Ekim ayındaki ekonomik planı, sağlık harcamalarının 2027’ye kadar GSYİH’nin %6.2’sinde kalacağını öngörüyor.
İtalya’nın sağlık sektörüyle ilgili sorunlarının boyutunu gösteren bir örnek olarak, Calabria bölgesi, personel eksikliğini gidermek için Küba’dan üç yıllığına 500 doktor getirme kararı aldı.
Giorgia Meloni liderliğindeki sağcı hükümet, pandemi sonrası harcamalarını AB kurallarına uyumlu hale getirmeye çalışırken, işçilerden gelen tepkilerle karşı karşıya kalıyor.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya Politika Ekonomi Sağlık İtalya Dünya Roma”
GENEL
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
2 saat önce