Trieste yakınlarındaki Tina Jama Mağarası’nda yapılan arkeolojik kazılar, 4000 yıllık bir bakır hançerin gün yüzüne çıkarılmasına yol açtı. Bu önemli keşif, Bakır Çağı’na dair yeni bilgiler sağlayabilir.
10 santimetre uzunluğundaki yaprak şeklindeki hançer, MÖ 2500’lü yıllara ait taş eserler ve seramik parçaları ile birlikte bulundu. Bu bulgular, mağaranın kullanımı hakkında yeni sorular ortaya koyuyor. Çünkü bu tür değerli eşyalar genellikle mezarlarda bulunuyor.
Venedik’teki Ca’ Foscari Üniversitesi ve Sloven bilim insanları, bu keşfi büyük bir önemle karşılıyor. Elena Leghissa, “Mağarada böyle bir hançerin bulunması, bu alanın ne amaçla kullanıldığını sorgulamayı gerektiriyor,” diye belirtiyor.
Mağarada bulunan diğer önemli bulgular arasında, mağara girişini kapatan MÖ 2000-1500 yıllarına ait bir taş yapı, insan kafatası parçaları, eski bir ocak, çakmaktaşından ok uçları ve bıçaklar, taş baltalar, obsidyen ve deniz kabuğundan süsler yer alıyor. Bu bulgular, mağaranın binlerce yıl boyunca farklı amaçlarla kullanıldığını kanıtlıyor. Özellikle seramik eserler, bölge halkının bugünkü Hırvatistan kıyılarındaki toplumlarla ilişki içinde olduğunu gösteriyor.
Kazı ekibi, mağaranın daha fazla tarihi sır barındırdığına inanıyor ve gelecek kazıların heyecanla beklendiğini vurguluyor. Bu keşif, yakın zamanda Suudi Arabistan’da bulunan 4000 yıllık kasaba kalıntılarıyla birlikte, insanlığın göçebe yaşamdan yerleşik düzene geçiş sürecine dair önemli bilgiler sunuyor.
Haberler.com / Abdullah Teymur – Dünya Kültür Sanat Hırvatistan Eğitim İtalya Dünya”
GENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önce