İstanbul’un her semtinin adı, şehrin zengin tarihine ve kültürüne dair birer anlatı niteliğindedir.
Tarihçi Zafer Bilgi, İstanbul sokak ve semt isimlerinin, gizli kalmış birçok hikayeyi barındırdığını vurguluyor.
Havadan çekilen fotoğraflar, tarihin izlerini taşıyan bu semtleri gözler önüne seriyor.
İSTANBUL – Dünyanın en eski ve köklü şehirlerinden biri olan İstanbul’un semt isimleri, yüzyılların birikimini yansıtıyor. Her bir isim, kendine özgü bir anlam ve hikaye taşıyor. Tarihçi Zafer Bilgi, bu isimlerin kökenlerini açıklıyor: “İstanbul’un sokak ve semt isimleri, ilginç öykülerle dolu. Sokak isimlerinde tarih gizli. Dikkatli bakarsanız, geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. Gerçek tarih severler, bu isimlerden çok şey öğrenebilirler.” diyor.
Roma ve Bizans İmparatorlukları’ndan Osmanlı Devleti’ne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul, farklı kültürlerin izlerini taşıyor. Şehrin semt isimleri de bu çeşitliliği yansıtıyor. Örneğin Taksim, Osmanlı döneminde suyun dağıtım merkezi olması nedeniyle bu adı almış. Nişantaşı’nın adı ise, bölgedeki ormanlık alanda yer alan ve ok atışlarını işaretlemek için kullanılan nişan taşlarından geliyor. Topkapı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinde kullandığı topun yerleştirildiği kapıdan adını alıyor. Fatih semtinin ismi ise, şehrin fatihi Fatih Sultan Mehmet’i anmak için verilmiş. Bu derinlemesine tarihi geçmişi, Tarihçi Zafer Bilgi detaylı olarak anlatıyor. Ayrıca, tarihin izlerini taşıyan semtler havadan görüntülenmiş.
“Şehir, semt isimlerinde yaşıyor,” diye belirtiyor Tarihçi Zafer Bilgi.
İstanbul semt isimleri üzerine konuşan Bilgi, şunları ekliyor: “İstanbul’un sokak ve semt adlarının ilgi çekici hikayeleri var. Şehir, bu isimlerde hâlâ yaşıyor. Öğrencilerime sokak isimlerini göstermeyi severim. ‘Yaşmak Sıyıran Sokak’ gibi isimler, o sokakların yapısını anlatır. Eminönü, deniz eminliğinin önünden geliyor. Unkapanı, Yağkapanı ve Balkapanı da bu bölgedeki ticaretin izlerini taşıyor. Tahtakale, bir kalenin altındaki konumundan adını almış. Zeyrek, Zeyrek Mehmed Efendi’nin medresesine dayanıyor. Karagümrük, kara kervanlarının gümrük noktasıydı. Edirnekapı, Edirne’den gelen kervanların giriş kapısıydı. Topkapı, büyük topların yer aldığı kapıdan adını alıyor. Çatladıkapı, depremde çatlamasıyla, Kumkapı ise saraya kum taşınmasıyla bilinir. Horhor, hızla akan sudan dolayı bu ismi almış. Taksim de suyun dağıtıldığı yer anlamına gelir.”
“Semt isimlerine kulak vererek tarihe yolculuk yapılabilir,” diyor Bilgi.
Bilgi, semt isimlerinden tarihin okunabileceğini belirterek şunları söylüyor: “Fatih ismi, her an Fatih Sultan Mehmet’i hatırlatır. Topkapı Sarayı’nın yanındaki gül bahçesi Gülhane’nin ismini verir. Nişantaşı, ok atışlarını hedeflemek için kullanılan taşlardan adını alır. Okmeydanı da eskiden ok atışlarının yapıldığı meydandır. Bu isimleri anlamak için semt isimlerine dikkatlice bakmak ve tarihe yolculuk yapmak gerekiyor. Gerçek tarih severler için bu isimler, birer keşif fırsatıdır.”
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / SEMANUR KAYGISIZ – Kültür Sanat Kültür Sanat Zafer Bilgi İstanbul Kültür Yaşam
GÜNDEM
53 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce