İstanbul’da hava kirliliği, bu yılın ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre kayda değer bir artış gösterdi.
AA muhabirinin kentteki hava kalite ölçüm istasyonlarından derlediği verilere göre, azot dioksit seviyeleri, 2023’ün ilk yedi ayında ortalama 35,55 mikrogram/metreküp iken, bu yıl aynı dönemde 40,61 mikrogram/metreküp olarak ölçüldü. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 14’lük bir artış anlamına geliyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu artışın trafik yoğunluğu, sanayi tesisleri, ısınma kaynakları ve meteorolojik etkenler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklandığını belirtti.
Toros, özellikle İstanbul’da, trafik yoğunluğunun hava kirliliğindeki en önemli etken olduğunu vurguladı. Şehrin artan araç sayısı, trafik sıkışıklığını artırarak, araçların daha fazla dur kalk yapmasına ve daha fazla emisyon salmasına neden oluyor.
Toros, “Toplu taşıma kullanımının artırılması ve araç trafiğinin azaltılması, İstanbul’un hava kalitesini iyileştirmek için kritik öneme sahip” dedi.
Toros, hava kirliliğinin sadece İstanbul’u değil, tüm dünyayı etkilediğinin altını çizdi. Hava kirliliği, küresel ısınmaya, aşırı sıcaklıklara ve solunum yolu rahatsızlıkları, kalp damar hastalıkları ve beyin hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Çalışmada, azot dioksitin yanı sıra diğer kirleticilerin de izlendiği belirtildi. Parçacık madde oranında bir düşüş gözlenirken, kükürtdioksit, ozon ve karbonmonoksit seviyelerinde artış görüldü.
GENEL
36 dakika önceGENEL
36 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önce