DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

İstanbul’da Asya kaplan sivrisineği alarmı! İki ilçeye dikkat çekip vatandaşları uyardı
7 okunma

İstanbul’da Asya kaplan sivrisineği alarmı! İki ilçeye dikkat çekip vatandaşları uyardı

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 08:45
İstanbul’da Asya kaplan sivrisineği alarmı! İki ilçeye dikkat çekip vatandaşları uyardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Necla Birgül İyison, İstanbul’da yaygınlaşan Asya kaplan sivrisineğinin alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini vurguladı. Sivrisinekler sığ sularda yumurta bıraktıkları için, bu türün yayılımını engellemek için belediyelerin ilaçlama çalışmalarını artırması ve vatandaşların da evlerinin çevresinde su birikintisi oluşturmaktan kaçınması gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. İyison, Asya kaplan sivrisineğinin Türkiye’deki popülasyonunun ve özelliklerinin incelendiği uzun vadeli ve çevre dostu çözümler için çalışmalar yürüttüğünü ve bu konuda AA muhabirine bilgiler verdi.

Asya Kaplan Sivrisineği İstanbul'da Yaygınlaşıyor

“SALDIRGAN BİR TÜR”

Doç. Dr. İyison, Asya kaplan sivrisineğinin giysilerin üzerinden bile ısırabildiğine dikkat çekerek, nematod, parazit ve virüs taşıyabildiğini belirtti. Bu sebeple “sarıhumma”, “dang humması”, “zika”, “chikungunya”, “Batı Nil virüsü” gibi hastalıkların bulaşmasında rol oynayabileceğini ifade etti, ancak şu ana kadar Türkiye’de bu hastalıklara bağlı bir vakanın görülmediğini ekledi. Özellikleri nedeniyle “saldırgan bir tür” olarak tanımladığı Asya kaplan sivrisineğinin bilimsel çalışmalarını ve yeni gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten İyison, “İklim değişikliği de bu sivrisineklerin üreme hızını artırıyor. Sıcaklıklar yükseldikçe hızlı bir şekilde gelişip çoğalıyorlar ve daha fazla yumurta bırakıyorlar. Sayıları arttıkça daha fazla insanı etkileme riski de artıyor.” dedi.

img

Şehrin göbeğinde rahatsız edici koku! İmamoğlu’ndan acil çözüm bekleniyor

img

Alevler ona ulaşmasın diye seferber oldular

img

İşte Türkiye’de yasaklanan platformun mide bulandıran yüzü

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP