DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2236507-0.45326%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:18

İKİNDİYE KALAN SÜRE

İstanbul Kültür Yolu Festivali Başladı: 500’den Fazla Etkinlik
7 okunma

İstanbul Kültür Yolu Festivali Başladı: 500’den Fazla Etkinlik

ABONE OL
Eylül 28, 2024 07:49
İstanbul Kültür Yolu Festivali Başladı: 500’den Fazla Etkinlik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla resmen başladı. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ersoy, İstanbul’un 2024 yılı için 13. durak olmasının yanı sıra bu benzersiz kültür-sanat yolculuğunun başlangıç noktası olmasının ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Türk-İslam medeniyetinin başkenti ve dünya tarihinin en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul’un zenginliklerini, kültür ve sanatın bin bir rengiyle sergileyeceklerini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, İstanbul’da 28 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival, şehrin dört bir yanına yayılarak sergi, konser, söyleşi, opera ve atölye çalışmaları gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Picasso’dan da Vinci’ye, Frida’dan Andy Warhol’a, Salgado’dan Refik Anadol’a kadar dünyanın en önemli sanatçılarının eserlerini bir araya getiren festival, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen basın toplantısıyla başladı.

‘DÜNYANIN EN ÖZEL MEDENİYET MİRASLARINI BARINDIRIYOR’

Ersoy, İstanbul’un dünyanın en özel medeniyet miraslarını barındırdığını belirterek, festival kapsamında 110’dan fazla etkinlik alanı belirlediklerini ve Galataport’tan Atatürk Kültür Merkezi’ne uzanan normal güzergahlarının dışına da çıkacaklarını açıkladı. Bu yıl 500’den fazla etkinliğin planlandığını ve İstanbul’un bu talebe karşılık verileceğini sözlerine ekledi.

‘YARIN İTİBARIYLA SALONLARIMIZ ADETA YILDIZ YAĞMURUNA TUTULACAKLAR’

Ersoy, İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının Carmina Burana temsili ile festivalin galasının yapılacağını duyurarak, yarın itibarıyla sahnelerin ve salonların adeta yıldız yağmuruna tutulacağını söyledi. Galataport Saat Kulesi Meydanı ve Ümraniye Millet Bahçesi’ne sahne kurulduğunu ve Gazapizm, Madrigal, Homeland Serkan Çağrı- Tuluğ Tırpan, Simge, Aşkın Nur Yengi, Fatma Turgut, Can Bonomo, Norm Ender, Lvbel C5, Oğuzhan Koç, Ekin Uzunlar, Gökhan Türkmen, Derya Uluğ, Haluk Levent, Ferhat Göçer, Ebru Yaşar ve Alişan gibi isimlerin sahne alacağını belirtti. Ayrıca, Türk Telekom Opera Salonu’nda Mariinsky Orkestrası, Deutsches Symphonie Orchester Berlin ve Alireza Ghorbani konserlerinin gerçekleşeceğini ve Sebastiao Salgado Genesis, Leonardo da Vinci -Rönesans Dehası, Frida Kahlo’nun Günlükleri, Warhol’un Dünyası- Pop Art’ın İkonu, Resimden Seramiğe Bir Serüven: Pablo Picasso, Refik Anadol ‘Yeryüzü Rüyaları: Anadolu’ ve Bay Sinema Türker İnanoğlu sergilerinin açılacağını duyurdu.

‘BEYAZ PERDE TUTKUNLARINI AĞIRLAYACAĞIZ’

Ersoy, 6. Dostluk Kısa Film Festivali, Sinema ve Yapay Zeka söyleşisi, SinemAnadolu Film Günleri Söyleşileri ve Film Gösterimleri gibi etkinliklerle beyaz perde tutkunlarını ağırlayacaklarını açıkladı. Uluslararası İstanbul Şiir Gecesi, Sultan Bestekarlar Dinletisi, 15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, Hayal Gücünün Buluşması: Mark Janssen ve Özge Lokmanhekim ile Söyleşi, Minyatüre Alternatif Yaklaşım Paneli ve Söyleşisi gibi etkinliklerin bilgi ve deneyimin aktarıldığı önemli buluşmalardan sadece birkaçı olduğunu belirtti. Çocuk köyünde çocukların kültür ve sanatla tanışmaları için çeşitli etkinlik ve atölye çalışmaları düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

‘FESTİVAL DURAKLARIMIZ OLAN BÜTÜN ŞEHİRLERİMİZ BU FESTİVALİN GETİRİLERİNİ GÖRÜYORLAR’

Bu yılın ilk 8 ayında İstanbul’un 12 milyon 270 bine yakın ziyaretçiyi ağırladığını vurgulayan Bakan Ersoy, bu rakamın tüm yılların ilk sekiz aylarına bakıldığında en yüksek rakam olduğunu ve 2023’e kıyasla yüzde 7’ye yakın bir artış gösterdiğini ifade etti. Sadece Ağustos ayında İstanbul’da ağırladıkları yabancı ziyaretçi sayısının 1 milyon 802 bini aştığını ve bu yükselişte İstanbul Havalimanı ve Galataport’un önemli rol oynadığını belirtti. Son 22 yılda konaklama ve tesis sayısında yaşanan artışın doğru projelerin doğru şekilde uygulanmasının bir sonucu olduğunu ve Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin de bu anlamda hayata geçirilmiş güncel projelerden biri olduğunu vurguladı. Festivalin sadece İstanbul’da değil, tüm durak şehirlerinde de olumlu etkiler yarattığını ve bu etkinliğin getirilerini gördüklerini ifade etti.

‘2025 TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ 20 ŞEHİRDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK’

Ersoy, 2025 yılı için yapmış oldukları hazırlık çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, önümüzdeki yıl festival rotasına eklenecek dört yeni şehir olarak Malatya, Manisa, Mardin ve Kayseri’yi duyurdu. 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 20 şehirde gerçekleştirileceğini ve bu şehirlerin muazzam tarih ve kültürleriyle festivale yeni değerler katacağını söyledi. Amacın şehir sayısını artırarak uluslararası alanda Türkiye’nin eşsiz kültür ve sanat varlığını, tarihini ve medeniyet mirasını bütünüyle sergilemek olduğunu belirtti. Gelinen noktanın hedefe ulaşma potansiyelinin büyük olduğunu ve yeni başarı hikayeleriyle geleceği inşa edeceklerini ifade etti.

PICASSO’DAN DA VINCI’YE, SANAT TARİHİNİN EN ÖNEMLİ RESSAMLARININ ESERLERİ İSTANBUL’DA

Basın toplantısının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, açılan sergi ve sanat merkezlerini ziyaret etti. İlk olarak da Vinci Sergisi’nin açılışına katılan Ersoy, daha sonra Lale Vakfı’nda ‘Leonardo da Vinci- Rönesans Dehası’ sergisini ziyaret etti. Ardından Grand Pera’daki Frida Kahlo ‘The Life of An Icon’ sergisini gezdi. Ersoy’un programında Bay Sinema Türker İnanoğlu Sergisi, Genesis-Sebastiao Salgado Sergisi, İstanbul Kültür Yolu Galası ve Carmina Burana temsilinin yer alması bekleniyor.

100’DAN FAZLA MEKANDA 500’DEN FAZLA ETKİNLİK

Dördüncü kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasında yer alan İstanbul’da festival süresince konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle sanatseverler kültür sanatla buluşacak. Tüm şehriye yayılacak festivalde 100’den fazla mekanda 500’den fazla etkinlik düzenlenecek. İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında şehrin önde gelen kültür-sanat mekanları, müze ve ören yerleri, tarihi mekanların ve özel müzelerin birçoğu birbirinden önemli yerli ve yabancı sanatçıların sergi, konser ve temsillerine ev sahipliği yapacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Kültür Sanat İstanbul Festival Etkinlik Kültür 6 Ekim Turizm Sanat Dünya Müzik Eylül

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP