DOLAR 34,2968 0.37%
EURO 37,5187 -0.02%
ALTIN 2.908,490,67
BITCOIN 20990510.69725%
İstanbul
22°

AZ BULUTLU

16:04

İKİNDİYE KALAN SÜRE

İstanbul Boğazı’nda İranlı Müzisyen Human Ghasemnataj Fokoloei’nin Sokak Performansları
15 okunma

İstanbul Boğazı’nda İranlı Müzisyen Human Ghasemnataj Fokoloei’nin Sokak Performansları

ABONE OL
Ekim 11, 2024 07:35
İstanbul Boğazı’nda İranlı Müzisyen Human Ghasemnataj Fokoloei’nin Sokak Performansları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

34 yaşındaki İranlı Human Ghasemnataj Fokoloei, müzik tutkusunu İstanbul sokaklarında yaşatıyor. İstanbul Boğazı’nda mekik dokuyan vapurların yolcularına kendi bestelediği eserleri sunan Fokoloei, sesini şehrin kalbine taşıyor.

AA muhabirinin hazırladığı, “Dünyanın Sesleri İstanbul Sokaklarında Yankılanıyor” başlıklı dosya haberinin dördüncü bölümünde, Fokoloei’nin Tahran’dan İstanbul’a uzanan müzikal yolculuğu anlatılıyor.

Rap müzik yapan Fokoloei, ailesiyle birlikte beş yıl önce Tahran’ı terk ederek İstanbul’a yerleşti. Sanatını her fırsatta sergileyen Fokoloei, haftanın belirli günlerinde Tarlabaşı’ndan yola çıkarak müziklerini paylaşıyor.

Bazen Üsküdar-Eminönü vapurunda, bazen de Şişli’deki bir alışveriş merkezinin önünde Farsça ve İngilizce eserlerini seslendiren Fokoloei, İBB’nin “Sanat Sokağa Taşacak” projesi kapsamında sokak sanatına katkı sağlıyor ve geçimini sağlıyor.

“İstanbul’da müzik yaparken daha özgür hissediyorum.”

İstanbul’un sokaklarında müzik yapmanın verdiği mutluluğu anlatan Fokoloei, AA muhabirine “İş stresinden kaçan insanlara mutlu bir an yaşatmak için çaba harcıyorum. İstanbul’da kaliteli müzik var ve yaşatılıyor. Türk müziği çok iyi. Rapçiler burada konser veriyor, İran’da böyle bir şey yok. İran’da sadece pop ve az miktarda rock müzik var,” şeklinde konuştu.

Fokoloei, İstanbul sokaklarında müzik yapma deneyimini şöyle anlatıyor:

“İstanbul’u çok seviyorum. Burada kalmak istiyorum, istediğim her şey burada var. Harika manzaralar, iş imkanları… Müzik yaparken çok rahatım. Türkiye’ye ilk geldiğimde sokakta müzik yapmak istedim, o zaman izin gerektiğini bilmiyordum. Koronavirüs salgını sonrasında belediyeden izin aldım. Sokakta elektronik müzik yapacağımı, rap parçaları söylediğimi belirttim. Daha sonra izinle sokakta çalmaya başladım.”

İstanbulluların sanata ve sanatçıya karşı duyarlı olduklarını vurgulayan Human Ghasemnataj Fokoloei, “Şişli’deki bir alışveriş merkezinin önüne gidiyorum ve orada müzik yapıyorum. Söylediğim tüm şarkılar bana ait. Bazen 400-500 lira, en fazla 1000-1200 lira kazanıyorum. İnsanlara kendi şarkılarımı söylemeyi çok seviyorum. Gençler beni daha çok seviyor, alkışlıyorlar, fotoğraf ve video çekiyorlar,” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’un denizleri bana çok ilham veriyor”

Genç müzisyen, İstanbul’da eser üretmenin çok daha rahat ve keyifli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“İstanbul’un denizi bana çok ilham veriyor. Her zaman deniz kenarına gidiyorum, şiirler aklıma geliyor ve hemen yazıyorum. Dünyanın her yerinden insanlar İstanbul’a geliyor, Avrupalılar, Afrikalılar… Burada müzik yapıyor, para kazanıyorlar. Ben de burada rahatça müzik yapıyorum. Burada demokrasi var. Müzik yaparken insanların mutlu olduğunu görüyorum.”

Türk müziğini de çok sevdiğini ifade eden Fokoloei, “Türkiye’deki sanatçılardan en çok Ceza’yı seviyorum. Uzi, Gazapizm ve Benfero da çok güzel. Ben Türkiye’yi seviyorum, burada yaşamak istiyorum. Müzik varsa hayat var, müzik yoksa hayat yok. İstanbul müzik yapmak için çok iyi bir şehir,” dedi.

Kaynak: AA / Tayyib Hoşbaş – Güncel

İstanbul Boğazı Yerel Haberler Kültür Sanat Göçmenler istanbul Güncel Kültür Sanat Müzik Yaşam İran

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP