DOLAR 34,0875 0.19%
EURO 38,0858 0%
ALTIN 2.834,930,22
BITCOIN 21474673.46901%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

İsrail'den "Hamas'a baskı yapın" çağrısı | Dış Haberler
25 okunma

İsrail'den "Hamas'a baskı yapın" çağrısı | Dış Haberler

İsrail, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "27 Mayıs'ta sunduğu maddeler" olarak nitelediği şartları kabul etmesi için Hamas'a uluslararası baskı yapılması çağrısında bulundu

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 07:46
İsrail'den "Hamas'a baskı yapın" çağrısı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, İsrail’in ABD ve diğer arabulucuların Netanyahu’nun “27 Mayıs prensipleri” olarak nitelendirdiği şartları kabul etmesi için Hamas’a uyguladığı baskıyı takdir ettiğini bildirdi.

Açıklamada, İsrail’in temel prensiplerinin ABD ve diğer arabulucular tarafından bilindiği vurgulanarak, arabulucuların baskısı sonucunda Hamas’ın bu şartları kabul etmesiyle uygulanacak adımların belirleneceği iddia edildi.

NETANYAHU "27 MAYIS PRENSİPLERİ"NDE ISRARCI

İsrail basını, Netanyahu’nun ısrarla savunduğu “27 Mayıs prensipleri” olarak adlandırılan maddeleri şöyle sıraladı:

İsrail’in Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru olarak bilinen sınır hattında ve Gazze’nin Mısır’a açılan Refah Sınır Kapısı’nda denetimi sağlaması, Gazze Şeridi’ni kuzey-güney hattında bölen Netzarim Koridoru’nda kontrol mekanizması kurularak, Gazze’nin güneyinden kuzeye hareket etmeye çalışan olası Hamas mensuplarının önlenmesi.

REKLAM

İSRAİL "YENİDEN SALDIRMA" HAKKINI KORUMAK İSTİYOR

Bununla birlikte, ateşkes anlaşması imzalandıktan sonra Netanyahu’nun İsrail’in Gazze’ye yeniden saldırma hakkını korumak istediği belirtiliyor.

İsrail’in başmüzakerecisi olarak kabul edilen Mossad Direktörü David Barnea ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, Netanyahu’nun anlaşmaya eklemek istediği maddelerin anlaşmayı zorlaştıracağını kendisine ilettiği basına yansımıştı.

Hamaslı üst düzey yetkililer, Al Jazeera televizyon kanalına, ABD Başkanı Joe Biden’ın 2 Temmuz’da açıkladığı öneri çerçevesinde uzlaşmaya varılan konuların Doha’daki müzakerelerden çıkan sonuçta yer almadığını belirtmişti.

Filistinli kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Doha’daki görüşmeden çıkan sonuçta Gazze’yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru’na ilişkin maddeler bulunmuyor.

MÜZAKERELER

İsrail ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi’nde ateşkese varılması amacıyla Katar’ın başkenti Doha’da dün ve bugün görüşmeler gerçekleştirildi.

“Başarılı geçtiği” açıklanan Doha’daki müzakerelere, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Bill Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Mossad Direktörü David Barnea’nın başkanlığındaki heyetler katıldı.

*Haberin görseli AP tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP