DOLAR 33,9942 -0.21%
EURO 38,0583 0.34%
ALTIN 2.827,170,88
BITCOIN 21520824.73106%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

İsrail'de, "hükümetin Gazze'de anlaşma imzalaması talebiyle" organize edilen genel grev başladı | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • İsrail'de, "hükümetin Gazze'de anlaşma imzalaması talebiyle" organize edilen genel grev başladı | Dış Haberler
17 okunma

İsrail'de, "hükümetin Gazze'de anlaşma imzalaması talebiyle" organize edilen genel grev başladı | Dış Haberler

İsrail'in en büyük işçi sendikasının organize ettiği Netanyahu hükümetinin Gazze'de anlaşma imzalaması talebiyle ülke genelinde gittiği genel grev başladı

ABONE OL
Eylül 2, 2024 10:45
İsrail'de, "hükümetin Gazze'de anlaşma imzalaması talebiyle" organize edilen genel grev başladı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail’in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, hükümetin Gazze’deki ateşkes ve esir takası anlaşmasını imzalama konusundaki isteksizliğine tepki olarak ülke genelinde genel greve başladı.

Sabah saatlerinde başlayan grev nedeniyle Ben Gurion Havalimanı’ndaki gidiş seferleri geçici olarak askıya alındı. Ancak geliş seferleri normal şekilde devam etti. Havalimanı Sözcüsü Lisa Drir, havalimanının açık olduğunu ve 60 bin yolcunun seyahat etmesinin planlandığını belirtti. Hava yolları seferlerini 08.00-10.00 saatleri arasında yeniden düzenledi.

Ben Gurion Havalimanı’nda sabah saatlerinde kontuarlarda uzun kuyruklar oluştu. Bazı uçuşlarda gecikmeler yaşansa da seferlerin zamanında kalkması planlanıyordu.

Batı Kudüs’teki Mamilla alışveriş merkezi greve katılarak kepenk indirdi. Tel Aviv’deki Azrieli AVM’nin ise yarısından fazlası greve katıldı. Bazı toplu taşıma otobüsleri ve raylı seferler öğlen 12.00’ye kadar çalışmadı. Bazı şehirlerde tren ve tramvaylar ise sınırlı kapasiteyle hizmet verdi.

Greve İsrail Havalimanları İdaresi, İsrail Liman İşletmeleri, Hayfa, Usdud (Aşdod), Hadera Limanları, İsrail Elektrik Şirketi ve İsrail Posta Hizmetleri gibi kamu şirketleri katıldı. Ayrıca, bazı üniversiteler, belediyeler ve ulusal bankalar da greve katılarak işlerine gitmedi. Göç İdaresi, Vergi İdaresi ve Parklar, Bahçeler İdaresi gibi kurumlar da faaliyetlerine ara verdi.

Hastaneler hafta sonu düzeninde çalışırken, anaokulları ve kreşler kapalı kaldı. Okullar ise yarım gün eğitim verdi.

İsrail genelinde sigorta, alışveriş merkezi işletmecileri, tekstil, telekomünikasyon gibi çeşitli sektörlerden özel şirketler de greve katılarak hükümeti “siyasi ve ekonomik tablo” nedeniyle eleştirdi. Birçok alışveriş merkezi kapalıydı.

Grevle eş zamanlı olarak, İsrail genelinde binlerce kişi hükümetin Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasını imzalaması talebiyle gösteriler düzenledi.

Hükümetten mahkemeye başvuru

Hükümet, grevin “siyasi amaçla” yapıldığını iddia ederek, grevin durdurulması için Ulusal İşçi Mahkemesine başvurdu. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in talebiyle yapılan başvuruda, grevin devletin işleyişini aksattığı ve sağlık, eğitim, ulaşım ve güvenlikte sorunlara yol açtığı savunuldu.

Mahkeme, grevin durdurulması talebini öğlen saatlerinde görüştü. Hükümetin başvurusunun ardından Hisdatrut Başkanı Arnon Bar-David, grevin bugün yerel saatle 18.00’de sona ereceğini duyurdu.

İsrail’in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, hükümetin ateşkes ve esir takası anlaşması konusundaki isteksizliğini eleştirerek, 2 Eylül Pazartesi günü ülke çapında genel greve gideceğini duyurmuştu.

Grev kapsamında, Tel Aviv’in Ben-Gurion Havalimanı’nda yerel saatle 08.00’den itibaren uçuşların durdurulacağı belirtilmişti.

İsrail ordusu, Gazze’deki çatışmalar sırasında, İsrailli esirlere ait 6 ceset bulduğunu açıklamıştı.

Gazze’de tutulan İsrailli esirlerin ailelerinin oluşturduğu platform, 6 İsrailli esirin ölümünden Başbakan Binyamin Netanyahu’yu sorumlu tutmuştu.

Netanyahu ise kalan esirlerin serbest bırakılması için anlaşmaya varmakta kararlı olduğunu iddia ederek, anlaşmanın olmamasını Hamas’a yüklemişti.

*Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP