DOLAR 34,1010 0.2%
EURO 38,0704 -0.02%
ALTIN 2.835,490,24
BITCOIN 21397791.69929%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

İsrail İran saldırısı için tarih verdi: Geniş çaplı saldırı bekleniyor | Dış Haberler
11 okunma

İsrail İran saldırısı için tarih verdi: Geniş çaplı saldırı bekleniyor | Dış Haberler

ABD medyasına konuşan iki kaynağa göre İsrail istihbaratı, İran'ın Hamas lideri Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesine misilleme olarak İsrail'e doğrudan saldırmaya hazırlandığını ve bunu muhtemelen perşembe gününden önce yapacağını düşünüyor.

ABONE OL
Ağustos 12, 2024 07:46
İsrail İran saldırısı için tarih verdi: Geniş çaplı saldırı bekleniyor | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail’in Hamas lideri Haniye’ye suikast girişiminden sonra İran ile İsrail arasındaki gerilimler iyice tırmandı. İran, İsrail’e misilleme yapacağını defalarca belirtmişken, İsrail istihbaratı bu misillenmenin Perşembe gününden önce gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

ABD medyasına konuşan iki kaynağın verdiği bilgiye göre, İran’ın planladığı saldırı, Perşembe günü yapılması öngörülen rehine takası ve ateşkes görüşmelerinden önce gerçekleştirilecek. Bu bilgi İsrail istihbaratından alınmış.

Geçtiğimiz hafta boyunca İsrail istihbaratı İran’ın misillemesinin zamanlamasını ve kapsamını net olarak belirleyememişti. Uluslararası baskı ve İran’ın kendi iç tartışmaları, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’i İsrail’e karşı misillemeyi ertelemeye, sınırlandırmaya veya en aza indirmeye zorlayabilirdi.

REKLAM

İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu, Cuma günü yaptığı açıklamada, “Cevabımızın olası ateşkese zarar vermeyecek şekilde zamanlanacağını ve yürütüleceğini umuyoruz” dedi.

İsrail büyük çaplı bir saldırıya hazırlanıyor

Ancak, görüşmelerden haberdar bir kaynağın verdiği bilgiye göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşerek İran’ın askeri hazırlıklarının büyük çaplı bir saldırıyı işaret ettiğini bildirdi.

Biden yönetimi, bölgede savaşın önlenmesi ve Gazze’de rehine takası ve ateşkes anlaşması sağlanması için yüksek riskli bir diplomasiye hazırlanıyor.

Pazar günü, Hamas, ABD, Katar ve Mısır’ın ateşkes anlaşması konusunda Perşembe günü yapılması planlanan son tur müzakerelere ilişkin davetini reddetti.

Kaynaklara göre İsrail istihbaratı hem Lübnan’daki Hizbullah’tan hem de doğrudan İran’dan saldırı bekliyor.

Hizbullah ve İran’ın saldırılarının, İran’ın geçen Nisan ayında gerçekleştirdiği saldırıdan daha büyük olacağı ve İsrail’in merkezindeki askeri hedeflere füze ve insansız hava araçları fırlatılmasını içereceği tahmin ediliyor.

İran’da iç tartışmalar devam ediyor

Gazeteye konuşan başka bir kaynak, İran’daki saldırı kararının kesinleşmediğini vurguladı. Habere göre, İran’daki iç tartışmalar devam ediyor ve karar alma mekanizmasında her an bir değişiklik olabilir.

Kaynağın belirttiğine göre, İran Devrim Muhafızları, İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e düzenlediği saldırıdan daha sert ve geniş kapsamlı bir misilleme yapılması için baskı yapıyor. Ancak İran’ın yeni cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve danışmanları, şu anda bölgesel bir tırmanışın İran’ın çıkarlarına hizmet etmeyeceğine inanıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP