DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

İsrail hükümetinden orduya Gazze Şeridi’ndeki savaşın şiddetini artırma talimatı – Dünya haberleri | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • İsrail hükümetinden orduya Gazze Şeridi’ndeki savaşın şiddetini artırma talimatı – Dünya haberleri | Dış Haberler
19 okunma

İsrail hükümetinden orduya Gazze Şeridi’ndeki savaşın şiddetini artırma talimatı – Dünya haberleri | Dış Haberler

İsrail hükümetinin Gazze Şeridi’nde soykırım savaşı yürüten İsrail ordusuna şiddeti artırma talimatı verdiği bildirildi

ABONE OL
Ağustos 19, 2024 07:46
İsrail hükümetinden orduya Gazze Şeridi’ndeki savaşın şiddetini artırma talimatı – Dünya haberleri | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Walla News’in İsrail’den aktardığına göre, hükümetin politika ve güvenlik kabinesi, ordunun Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarını yoğunlaştırması yönünde talimat verdi. Bu adım, İsrail’in ateşkes müzakerelerindeki konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

İsrail makamlarından henüz resmi bir açıklama gelmezken, ordunun özellikle Gazze Şeridi’nin güneyinde yoğunlaştırdığı saldırılar, yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden oldu. Ayrıca, geniş çaplı yıkıma yol açtı.

HAMAS’TAN KINAMA

Hamas, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki şiddeti artırma kararını şiddetle kınadı. Hamas’ın Siyasi Büro üyesi İzzet Er-Rişk, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu karar, Gazze Şeridi halkına yönelik faşist saldırıların yoğunlaşması ve savunmasız sivilleri hedef alma vahşetinin devam ettiğini gösteriyor.” dedi.

REKLAM

Rişk ayrıca, ABD’nin İsrail’e desteğine ve dünyanın bu “soykırım” savaşına karşı duyduğu kayıtsızlığa dikkat çekti. “Bu karar, tüm dünyayı cinayet ve teröre susamış bu cani Siyonist-Nazi rejimiyle yüzleşmeye zorluyor.” ifadelerini kullandı.

Hamas, dün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze’de ateşkes sağlanmasına ve esir takasına yönelik engeller koyduğunu belirtmişti.

ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda Gazze’de ateşkes sağlanması ve esir takası anlaşması için yürütülen müzakereler, 15-16 Ağustos’ta Doha’da gerçekleştirildi.

Doha’daki müzakerelerin “iyi geçtiği” açıklandı. Görüşmelere, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Bill Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Mossad Direktörü David Barnea başkanlığındaki heyetler katıldı.

REKLAM

Hamaslı üst düzey yetkililer, Al Jazeera’ye, ABD Başkanı Joe Biden’ın 2 Temmuz’da açıkladığı öneriye varılan uzlaşının Doha’daki müzakerelerden çıkan sonuca yansımadığını dile getirdiler.

Filistinli kaynaklara göre, Doha’daki görüşmelerde Gazze’yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru’na ilişkin maddeler yer almıyor.

NETANYAHU’DAN HAMAS’A BASKI YAPILMASI TALEBİ

Netanyahu, ateşkes taslağına eklediği “27 Mayıs prensipleri” olarak adlandırılan maddeler konusunda Hamas’a uluslararası baskı yapılmasını istedi.

İsrail basını, Netanyahu’nun ısrarla savunduğu “27 Mayıs prensipleri” olarak adlandırılan maddeleri şu şekilde sıraladı:

“İsrail’in, Gazze Şeridi ve Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru olarak bilinen sınır hattında ve Gazze’nin Mısır’a açılan Refah Sınır Kapısı’nda hakimiyet kurması, Gazze’nin güneyinden kuzeyine olası Hamas mensuplarının geçişini engellemek amacıyla Gazze Şeridi’ni kuzey-güney hattında bölen Netzarim Koridoru’nda denetim mekanizması oluşturulması.”

REKLAM

Ayrıca, ateşkes anlaşmasının imzalanması halinde, Netanyahu’nun İsrail’in Gazze’ye yeniden saldırı hakkını korumak istediği belirtiliyor.

İsrail’in başmüzakerecisi konumundaki Mossad Direktörü David Barnea ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, Netanyahu’nun eklemek istediği maddelerin anlaşmayı zorlaştıracağını ilettiği basına yansımıştı.

GAZZE’DE İSRAİL ŞİDDETİNİN YOL AÇTIĞI İNSANLIK FELAKETİ DEVAM EDİYOR

Gazze Şeridi’nde, 120’nin üzerinde İsrailli esir olduğu tahmin ediliyor. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail saldırılarında 70’in üzerinde İsrailli esirin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

İsrail, müzakereler süresince Gazze Şeridi’ndeki şiddetini sürdürdü. İsrail ordusu, daha önce Filistinli sivilleri zorla göç ettirdiği güvenli bölgeler olarak ilan ettiği alanlara yeniden tahliye emirleri gönderdi ve saldırı başlatacağını duyurdu.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 10 aydan fazla sürede 40.000’den fazla insan, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere, hayatını kaybetti. İnsanlık felaketi her geçen gün derinleşiyor.

Fotoğraf, AA tarafından servis edilmiştir, temsilidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP