DOLAR 34,1119 0.07%
EURO 38,0072 0.26%
ALTIN 2.819,790,14
BITCOIN 20565982.7618%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İspanya ile diplomatik kriz yaşayan Venezuela, Madrid Büyükelçisi'ni geri çağırdı | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • İspanya ile diplomatik kriz yaşayan Venezuela, Madrid Büyükelçisi'ni geri çağırdı | Dış Haberler
12 okunma

İspanya ile diplomatik kriz yaşayan Venezuela, Madrid Büyükelçisi'ni geri çağırdı | Dış Haberler

Muhalif lider Edmundo Gonzalez'i Madrid'e getirerek açık destek veren ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu "diktatör" diye tanımlayan İspanya hükümeti ile diplomatik kriz yaşayan Venezuela, istişare için büyükelçisini geri çağırdı.

ABONE OL
Eylül 13, 2024 08:45
İspanya ile diplomatik kriz yaşayan Venezuela, Madrid Büyükelçisi'ni geri çağırdı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, İspanya ile yaşanan diplomatik kriz nedeniyle Madrid Büyükelçisi Gladys Gutierrez’in geri çağrıldığını açıkladı. Ayrıca, Caracas’taki İspanya Büyükelçisi Ramon Santos’un bugün Bakanlığa çağrılıp görüşüleceğini bildirdi.

Gil, İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles’in Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu “diktatör” olarak nitelemesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Robles’in bu sözlerinin “saygısızlık, kabalık ve iç işlerine müdahale” olduğunu belirten Gil, bu nedenle büyükelçilerini geri çağırma kararı aldıklarını ifade etti.

Albares: “Venezuela halkıyla iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz”

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, RNE radyosuna yaptığı açıklamada, Venezuela’da sadece Ekvador ve Panama’nın Edmundo Gonzalez’i Devlet Başkanı olarak tanıdığını belirtti. Albares, İspanya’nın bölgedeki ve AB ülkeleriyle birlikte hareket ederek Venezuela’da demokrasi, özgürlük ve refah için çalıştığını vurguladı.

Albares, “Bir büyükelçiyi çağırmak ve istişare etmek, her devletin egemen bir kararıdır” diyerek, Venezuela halkıyla en iyi ilişkiler içinde olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

İspanya Meclisi, hafta başında aldığı kararla İspanya hükümetinden Gonzalez’i Venezuela Devlet Başkanı olarak tanımasını ve hükümet yetkililerine yaptırım uygulanmasını istemişti. Hükümet ise şimdilik böyle bir adım atmayacağını açıklamıştı.

Venezuela Meclis Başkanı Jorge Rodriguez ise İspanya ile “diplomatik, ekonomik ve ticari tüm ilişkilerin” kesilmesini ve İspanya Krallığı temsilcilerinin ülkesini terk etmelerini talep etti.

Edmundo Gonzalez’in Madrid’e getirilişi

İspanya hükümeti, hakkında tutuklama emri çıkartılan muhalefet adayı Edmundo Gonzalez’i, eşiyle 8 Eylül’de İspanya Hava Kuvvetlerine ait bir uçakla Caracas’tan Madrid’e getirmişti.

Siyasi sığınma talebinde bulunacağı bildirilen Gonzalez, 28 Temmuz’daki devlet başkanı seçiminde muhalefet koalisyonunun adayı olmuştu. Seçimin hileli olduğunu iddia eden Gonzalez, sonuçların geçersiz kabul edilmesini talep etmişti.

Venezuela’da savcılık, Gonzalez hakkında “komplo kurmak, belgede sahtecilik ve yetki gasbı” gibi suçlardan soruşturma başlatmıştı. “Yasalara itaatsizlik” iddiasıyla üç kez savcılığa ifadeye çağrılan ancak can güvenliğinin bulunmadığı gerekçesiyle ifade vermeye gitmeyen Gonzalez hakkında “kaçma şüphesiyle” yakalama kararı çıkarılmıştı.

Maduro, üçüncü kez kazanmıştı

Venezuela Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) 29 Temmuz’da duyurduğu sonuçlara göre Maduro, yüzde 51,20 oyla devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı.

Muhalefet koalisyonu adayı Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado, seçim sonuçlarını reddetmişti.

İspanya hükümeti de Venezuela’daki seçimlerin kayıtları “kapsamlı ve doğrulanabilir” şekilde yayımlanıncaya kadar açıklanan seçim sonuçlarını tanımayacağını ve Avrupa Birliği’nde (AB) Venezuela yönetimine karşı alınacak ortak kararlara önderlik edeceğini duyurmuştu.

*Haberin görseli Associated Press tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP