DOLAR 34,2444 0.14%
EURO 37,0799 0.88%
ALTIN 2.953,990,99
BITCOIN 25587361.25123%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

18:00

AKŞAMA KALAN SÜRE

İslam Bahçeleri ve Anadolu Kültürü Üzerine Konferans Düzenlendi
5 okunma

İslam Bahçeleri ve Anadolu Kültürü Üzerine Konferans Düzenlendi

ABONE OL
Kasım 7, 2024 11:48
İslam Bahçeleri ve Anadolu Kültürü Üzerine Konferans Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DÜZCE (İHA) – Doç. Dr. Parisa Güneş, “Bağ, Bahçe, Çiçek” konferansında, Türk bahçelerinin geleneksel olarak su unsurlarını, soğanlı bitkileri ve laleleri barındırdığını belirtti. Güneş, bu düşüncelerini konferansta dile getirdi.

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSTBB) ile Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ortaklığında düzenlenen “Bağ, Bahçe, Çiçek Konferansları – X” etkinliğinde, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Parisa Güneş, “İslam Bahçeleri ve Anadolu Türk Kültürü Üzerine Etkileri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

DÜSTBB Botanik Bahçesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, DÜSTBB Merkez Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, merkezin vizyonu, misyonu, hedefleri ve çalışma faaliyetleri hakkında bilgiler paylaştı. Ardından DÜSTBB Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Engin Eroğlu, Botanik Bahçesi’nin kuruluş süreci, tasarımı ve özelliklerine ilişkin bir sunum yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Parisa Güneş, Hint, İran, Arap Yarımadası ve Endülüs İslam Bahçeleri, cennet-mekan anlayışı, su ögeleri, süsleme sanatı, kullanılan malzemeler ve mezar türbe bahçeleri hakkında konuştu. Bursa, Manisa ve Edirne’de yer alan ancak günümüze ulaşamayan ilk Türk bahçelerine ve karakteristik özelliklerine değinen Güneş, Türk bahçelerinin sadece gezinti alanları değil, içinde yaşanılan mekanlar olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Güneş, “Türk bahçelerinde su objeleri her zaman mevcuttur ve soğanlı bitkiler ile lale kullanımı yaygındır. Gül, Türk bahçelerinin olmazsa olmazıdır. Yaprak döken ağaçların yanı sıra ahşap kullanılmış, iç mekanlarda süslemeler yapılmıştır. Türk bahçeleri İslam’ın etkisiyle yüksek duvarlarla çevrilidir. 18. ve 19. yüzyıllarda Batı’dan gelen bahçıvanların etkisiyle Batı kültürü etkisine girmiş, ilk heykeller bu yıllarda ortaya çıkmıştır.” şeklinde konuştu. – DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel Kültür Sanat Konferans Kültür Tarım Yerel Yaşam Güneş Bahçe”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.