DOLAR 33,9942 -0.21%
EURO 38,0583 0.34%
ALTIN 2.827,170,88
BITCOIN 21520824.73106%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

İskoçya hükümeti İsrail ile görüşmeleri askıya aldı | Dış Haberler
22 okunma

İskoçya hükümeti İsrail ile görüşmeleri askıya aldı | Dış Haberler

İskoçya hükümeti, Gazze'deki barış görüşmelerinde gerçek ilerleme sağlanana kadar Birleşik Krallık'taki İsrailli üst düzey diplomatlarla teması durdurduğunu bildirdi

ABONE OL
Ağustos 20, 2024 08:46
İskoçya hükümeti İsrail ile görüşmeleri askıya aldı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İskoç Hükümeti’nin Dış İlişkiler Sekreteri Angus Robertson, İsrail’in Londra Büyükelçiliği Yardımcısı Daniela Grudsky ile görüşmesinin ardından gelen eleştirilere yanıt verdi. Robertson, görüşmenin İsrail’in talebi üzerine gerçekleştiğini belirtti ve bu görüşmenin İskoç Hükümeti’nin Gazze’de acil ateşkes çağrısı konusundaki kararlılığını dile getirme fırsatı sağladığını vurguladı.

Robertson, toplantının yalnızca Gazze’deki ateşkes görüşmeleriyle sınırlı kalmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, toplantının İsrail Hükümeti’nin Gazze’deki eylemlerini meşrulaştırma amacı taşımadığını vurguladı. İskoç Hükümeti’nin Gazze’deki şiddeti kesin bir şekilde kınadığını ifade eden Robertson, toplantının İsrail ve İskoç Hükümetleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesi olarak algılandığını kabul etti.

REKLAM

Robertson, İsrail Hükümeti ile doğrudan görüşerek İskoçya’nın acil ateşkes konusundaki tutumunu dile getirdiklerini belirterek, yeni bir toplantı daveti kabul etmenin uygun olmayacağına karar verdiklerini ifade etti. Robertson, barışa giden yolda gerçek ilerleme kaydedilene, insani yardımın engellenmeden ulaştırılmasını sağlanana ve İsrail’in soykırım ve savaş suçlarını soruşturması için uluslararası yükümlülüklerini yerine getirene kadar İsrail Hükümeti ile ilişkilerin normalleşmesini desteklemeyeceklerini açıkladı.

İskoç Hükümeti, Gazze’de derhal ateşkes sağlanmasını, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını, İsrail’e İngiltere tarafından silah gönderilmesine son verilmesini ve iki devletli çözüm çerçevesinde egemen bir Filistin devletinin tanınmasını desteklediğini belirtmekten asla vazgeçmeyeceğini vurguladı.

REKLAM

İskoç Hükümeti, Robertson’ın İsrailli diplomat Grudsky ile görüşmesinin ardından eleştirilmişti.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023’te İsrail’e kapsamlı bir saldırı düzenledi. Saldırının nedeni olarak Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlaller gösterildi.

İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsrailli’nin öldüğünü ve 5132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 40 bin 139 Filistinli hayatını kaybetti. Bu rakamın içinde 16 bin 480’i çocuk ve 10 bin 980’i kadın bulunuyor. Ayrıca 92 bin 743 kişi yaralandı.

Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları da hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana 691 askerinin öldüğünü, 10 bin 56 askerinin yaralandığını duyurdu. Bu rakamların 331’i karadan işgal sürecinde yaşandı.

Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen “insani ara” daha sonra 3 gün daha uzatıldı. Bu süreçte 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Ancak İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam ediyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 635 Filistinli hayatını kaybetti.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP