Tahran’da yapılan bir brifingde İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bağeri Kani, İran ile üç Avrupa ülkesi (Almanya, Fransa, İngiltere) arasında 13 Ocak’ta yapılacak bir görüşmeye dair açıklamalarda bulunduğunu IRNA haber ajansı duyurdu.
Kani, bu toplantının yeni bir müzakere başlangıcı olmadığını, aksine önümüzdeki olası müzakerelerin çerçevesini ve yöntemini belirlemek amacıyla yapılacak bir istişare olduğunu belirtti. “Artık varsayımlarla değil, somut adımlarla ilerleyeceğiz” dedi.
Görüşmenin amacı, müzakereler yeniden başlatılırsa nasıl bir yol izleneceğine dair daha fazla görüş alışverişinde bulunmak ve ortak bir zemin oluşturmaktır.
2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya arasında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) yani nükleer anlaşma, 2018 yılında ABD’nin tek taraflı çekilmesiyle sekteye uğramıştı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadan çekilmesinin ardından, iki yıla yakın dolaylı görüşmelere rağmen bir sonuç alınamamıştı. Bu durumun ardından İran uranyum zenginleştirme çalışmalarını yüzde 60 seviyesine çıkarmıştı.
Nükleer müzakerelerin yeniden başlatılması için yapılan girişimler sonuçsuz kalırken, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetleri uluslararası endişelere neden olmuştur.
Aralık 2024’te Tahran’ı ziyaret eden Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanıyla görüştüğünü ve yeni bir müzakere aşamasına girildiğini açıklamıştı.
Grossi, KOEP anlaşmasının artık geçerli olmadığını ve İran’ın uranyum zenginleştirme seviyesinin göz önüne alındığında farklı bir yaklaşımın gerekli olduğunu vurgulamış, UAEA’nın bu yeni süreçte önemli bir rol oynamasını dile getirmişti.
GÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce