DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Irak Başbakanından "ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin görevinin yakında biteceği" mesajı | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Irak Başbakanından "ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin görevinin yakında biteceği" mesajı | Dış Haberler
10 okunma

Irak Başbakanından "ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin görevinin yakında biteceği" mesajı | Dış Haberler

Irak Başbakanı Sudani, Amerikan Bloomberg televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'taki görevinin yakında tamamlanacağı mesajını verdi

ABONE OL
Eylül 17, 2024 08:45
Irak Başbakanından "ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin görevinin yakında biteceği" mesajı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak’taki görevini yakında tamamlayacağını açıkladı. Bu gelişmenin Irak’ı savaş döneminin ardından istikrarlı bir döneme taşıdığını vurguladı.

Irak resmi haber ajansı INA, Sudani’nin Amerikan Bloomberg televizyonuyla gerçekleştirdiği röportajı yayınladı.

Koalisyon güçlerinin çekilmesine ilişkin tartışmalara değinen Sudani, uluslararası koalisyonun Irak’taki görevini sonlandırma kararının hükümet programının bir parçası olduğunu belirtti. Bitiş tarihini yakında açıklayacaklarını ifade eden Sudani, uluslararası koalisyonun var olma gerekçesinin sona erdiğini ve 86 ülkenin Irak’ta bulunmasının artık gerekli olmadığını vurguladı.

Sudani, terör örgütü DEAŞ’ın Irak için bir tehdit oluşturmadığını vurguladı. Irak’ın 2014’teki durumdan çok farklı olduğunu ve hem halkın fedakarlıklarıyla hem de uluslararası toplumun desteğiyle DEAŞ’ı yendiklerini belirtti. Sudani, DEAŞ’ın artık devlet için bir tehdit oluşturmadığını ve mağaralarda ve çöllerde saklanan bireyler olarak istikrar ve güvenliğe tehdit oluşturacak bir güçte olmadığını söyledi.

ABD ile ilişkilerin ortak çıkarlar ve karşılıklı saygı temeline dayandığını belirten Sudani, İran’ın da Irak’taki siyaseti desteklediğini ve DEAŞ’la savaşında Irak’a yardımcı olduğunu vurguladı.

ABD ve İran ile ilişkilerine değinen Irak Başbakanı, Irak’ın hem İran hem de ABD ile birçok alanda ikili ilişkilere sahip tek ülke olduğunu ifade etti. Bu ilişkiler aracılığıyla iki ülke arasındaki görüşleri yakınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

“Irak, Ceyhan Limanı’ndan petrol ihracatıyla ilgili sorunun çözümüne sıcak bakıyor”

Ceyhan boru hattı üzerinden yapılan Irak petrol sevkiyatının durdurulması konusuna ilişkin Sudani, Paris’teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi kararından sonra Ceyhan Limanı’ndan petrol ihracatının durduğunu belirtti. Irak Federal Mahkemesi’nin, IKBY’nin petrol ve bütçe yasasıyla ilgili kanuni sorunlarıyla ilgili kararları olduğunu hatırlatan Sudani, bütçe yasasının üretim maliyetini varil başına 8 dolar olarak belirlerken, bölgedeki şirketlerin sözleşmeleriyle belirlenen petrol üretim maliyeti 26 doları bulduğunu söyledi. Irak’ın iki seçeneği olduğunu belirten Sudani, ya bölgeyle (IKBY) sözleşme yapan petrol şirketleriyle sözleşmeleri değiştirmek ya da bütçe yasasını değiştirmek gerektiğini ifade etti. Bölgesel yönetimle sözleşme yapan petrol şirketlerinin petrol üretim maliyetlerine ilişkin sözleşmelerde değişiklik yapmayı reddettiğini belirten Sudani, Irak’ın Ceyhan Limanı’ndan petrol ihracatıyla ilgili sorunun çözümüne sıcak baktığını ve yasal yollarla çözüme ulaşmak için bölgesel yönetim ve petrol şirketleriyle diyalogların devam ettiğini belirtti. Bu yıl içerisinde bir çözüme ulaşılacağını düşündüğünü söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP