İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytan Gulmammadova, bilinçsiz ilaç kullanımının ciddi risklere yol açabileceğini vurguladı. Dr. Gulmammadova, özellikle internetten yapılan araştırmalara veya çevreden duyulan bilgilere dayanarak hekim kontrolü olmadan ilaç kullanmanın tehlikeli olduğunu belirtti. Son yıllarda ağrı kesiciler, antibiyotikler, vitamin takviyeleri, zayıflama ilaçları, antidepresanlar, tansiyon düşürücüler ve diyabet ilaçlarının bilinçsiz kullanımı büyük riskler oluşturmaktadır.
VM Medical Park Maltepe Hastanesi’nden Dr. Gulmammadova, ilaçların reçete edilmeden önce hastanın şikayetleri, klinik durumu, fizik muayene sonuçları ve gerekli durumlarda laboratuvar testleri dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bilinçsiz ilaç kullanımı hafif yan etkilerden hayati tehlike arz eden komplikasyonlara ve hatta ölüme kadar çeşitli riskler taşımaktadır.
‘FARKLI HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR’
Dr. Gulmammadova, doktor kontrolü olmadan alınan ilaçların böbrek yetmezliği, karaciğer hasarı, akut pankreatit, vitamin zehirlenmesi, kan basıncı düzensizliği ve kan şekeri düzensizliği gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.
‘KONTROLSÜZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI ARTIYOR’
Hava soğukluklarının başlamasıyla birlikte artan hastalıklara bağlı olarak antibiyotik kullanımında kontrolsüz bir artış gözlemlendiğini belirten Dr. Gulmammadova, antibiyotik kullanımı için endikasyonun olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Antibiyotik kullanımı gerekli görüldüğünde, enfeksiyonun şiddeti, yerleşimi ve hastalığın seyri göz önünde bulundurularak uygun antibiyotik seçimi yapılmalıdır. Enfeksiyonun kesin olarak tanımlanamadığı durumlarda ise, ampirik antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastanın belirtilerine ve muayene bulgularına dayanarak, olası etken mikroorganizmaya karşı etkili bir ilaç seçilir.
‘DAHA DİRENÇLİ ENFEKSİYONLARA SEBEP OLABİLİR’
Dr. Gulmammadova, antibiyotik tedavisinde etkili bir yanıt alınamaması durumunda antibiyotik değişiminin gerekebileceğini söyledi. Bu durumda, kan, idrar, balgam ve diğer vücut sıvılarından alınan örneklerin kültür sonuçlarına dayanarak, saptanan bakteriye en hassas antibiyotikle tedaviye devam edilir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, kültür sonuçlarını etkileyerek, daha dirençli enfeksiyonlara yol açabilir ve ağır enfeksiyon tablolarına neden olabilir.
‘ANTİBİYOTİKLER BELİRLENEN DOZ VE SÜRELERDE KULLANILMALI’
Gereksiz antibiyotik kullanımı ve hekimin belirlediği süreden önce kesilmesinin, antibiyotik direncine ve semptomların şiddetlenmesine yol açabileceğini belirten Dr. Gulmammadova, antibiyotiklerin belirtilen doz ve sürelerde alınmasının önemini vurguladı.
‘İLAÇ KULLANIMI TEDAVİ TAMAMLANMADAN BIRAKILMAMALI’
Dr. Gulmammadova, sadece antibiyotiklerde değil, diğer ilaçların da tedavi tamamlanmadan ani kesilmesinin hayati risk taşıdığını ifade etti. Tedaviyi doktora danışmadan yarım bırakmak, kan basıncı düzensizliği, kalp ritmi bozuklukları ve hastalığa bağlı komplikasyonlara yol açabilir.
‘RASTGELE SOĞUK ALGINLIĞI İLACI ALINMAMALI’
Dr. Gulmammadova, soğuk havalarda hem salgın hastalıkların arttığını hem de alerjik hastalıklardan muzdarip kişilerin şikayetlerinin çoğaldığını hatırlattı. Bu kişilerin evde mevcut antibiyotikleri veya eczaneden rastgele aldıkları soğuk algınlığı ilaçlarını kullanmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi. Yanlış ilaç kullanımı, virüslerin ve bakterilerin ilaca karşı direnç kazanmasına yol açarak hastalığı daha da ciddi hale getirebilir. Dr. Gulmammadova, hastalara ilaç kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalarını önererek sözlerini tamamladı.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık Sağlık”
GENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
16 saat önceGÜNDEM
17 saat önceGÜNDEM
17 saat önce