DOLAR 34,0205 -0.13%
EURO 38,0686 0.4%
ALTIN 2.832,831,08
BITCOIN 21452275.00295%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Instagram'dan reşit olmayan kullanıcılar için yeni uygulama: Ebeveynler kontrol edebilecek | Sosyal Medya Haberleri
7 okunma

Instagram'dan reşit olmayan kullanıcılar için yeni uygulama: Ebeveynler kontrol edebilecek | Sosyal Medya Haberleri

ABONE OL
Eylül 18, 2024 07:46
Instagram'dan reşit olmayan kullanıcılar için yeni uygulama: Ebeveynler kontrol edebilecek | Sosyal Medya Haberleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sosyal medyanın özellikle gençler üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu, pek çok araştırmanın ortaya koyduğu bir gerçek. Depresyon seviyelerinin artması ve öğrenme güçlüklerine yol açması gibi sonuçlar, Facebook, Instagram ve TikTok gibi platformların genç kullanıcılar için risk teşkil ettiğini gösteriyor. Bu platformlar, şu anda 13 yaş ve üzeri kişilerin kaydolmasına olanak tanıyor.

Instagram, genç kullanıcıların gizliliğini korumak amacıyla önemli bir adım atıyor.

Otomatik dönüşüm

Meta, 18 yaşın altındaki tüm kullanıcı hesaplarının otomatik olarak “genç hesaplarına” dönüştürüleceğini açıkladı. Bu yeni sistem, ergenlerin hangi içeriklerle karşılaştığını ve kimlerle iletişim kurduğunu daha etkili bir şekilde denetlemeyi hedefliyor.

  • 16 yaşın altındaki kullanıcıların bu kısıtlamaları devre dışı bırakabilmeleri için hesaplarını ebeveyn hesaplarına bağlamaları gerekecek.

Yeni düzenlemeler neler getiriyor?

“Genç hesap” sahipleri için varsayılan gizlilik ayarları, hesaplarının yalnızca onaylanan takipçiler tarafından görülebilmesini sağlayacak.

Bu sayede, genç kullanıcılar yalnızca onayladıkları kişilerle etkileşime girebilecekler.

Sınırlı iletişim ve filtreleme

18 yaşın altındaki kullanıcılar sadece karşılıklı takip ettikleri kişilerle mesajlaşabilecek. Keşfet ve Reels bölümleri, gençlere uygun içerikleri ön plana çıkarmak için filtrelenecek. Şiddet içerikli veya kozmetik ürün reklamları gibi “hassas” içeriklerin görünürlüğü azaltılacak.

Zaman sınırlaması

“Genç hesapları”, günlük kullanım süresini 60 dakikayla sınırlandıracak. Bu süreyi aşan gençlere, uygulamadan çıkmaları için bildirimler gönderilecek. Ayrıca, akşam 10 ile sabah 7 arasında hesaplar “uyku moduna” alınacak; bu süre boyunca gelen bildirimler sessize alınacak ve mesajlara otomatik yanıtlar verilecek.

Aile denetimi

Ebeveynler, çocuklarının hesaplarını denetleyebilecek, ayarlarını yönetebilecek veya bu kontrolü çocuklarına devredebilecekler. Ebeveynler ayrıca, çocuklarının hangi içeriklerle ilgilendiğini ve son bir hafta içinde kimlerle mesajlaştığını görebilecek, ancak mesajların içeriğine erişemeyecekler.

  • Instagram’ın yeni kurallarına göre, ebeveynler çocuklarının uygulamayı hangi zaman aralıklarında kullanabileceklerini belirleyip, belirli saatlerde Instagram’a erişimlerini kısıtlayabilecekler.

Genç kullanıcılar, bu ayarları yalnızca ebeveynlerinin izniyle değiştirebilecekler.

Kurallar nasıl uygulanacak?

Meta, ergenlere yönelik hesapları tespit etmek için yeni teknolojiler geliştirdiğini belirtti. Bu sistemler sayesinde, yetişkin yaş bilgisiyle kaydolmuş olan ergen kullanıcılar otomatik olarak tespit edilerek, hesapları kısıtlanmış “genç hesaplarına” dönüştürülecek.

Kısıtlamaları aşmak mümkün değil

Bu yeni düzenlemelerin en dikkat çeken yönlerinden biri, yapay zeka teknolojisinin kullanımı. Meta, 18 yaş altı kullanıcıların hesap bilgilerini değiştirerek yeni kısıtlamaları atlatmasını engellemek için yapay zeka aracılığıyla kullanıcıların yaşlarını doğrulamaya çalışacak. Yani sahte yaş beyanlarını tespit etmeye çalışacak.

17 Eylül’den itibaren…

Dönüştürme süreci, 2025 yılının başlarında ABD’de başlayacak. İlk aşamada, 17 Eylül’den itibaren ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya’daki 18 yaş altı kullanıcıların hesapları 60 gün içinde “ergen hesabına” dönüştürülecek.

Meta’nın açıklamasına göre, Avrupa Birliği’nde bu uygulamanın 2024 sonuna doğru hayata geçmesi planlanıyor.

Türkiye’de ise “genç hesapları” Ocak ayından itibaren kullanıma sunulacak.

Meta’dan Rus medya kuruluşlarına yasak

Instagram resmen duyurdu: Hikayelere yorum yapma özelliği geldi

Soykırım kodlaması: Merhametsiz süper katiller!

Instagram’a yeni özellik geliyor: Artık ‘Hikayeler’e de yorum yapılabilecek

Instagram lobisi devrede

Instagram açıldı Türkiye’nin dediği oldu

Sansür kalkarsa Instagram açılır

Instagram açılacak mı? Bakan Uraloğlu: Son düzlükteyiz

Meta’dan Yeni Şafak’a Gazze sansürü: Instagram Haniye paylaşımımızı kaldırarak erişimi kısıtladı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.