DOLAR 34,2770 0.11%
EURO 37,6531 0.38%
ALTIN 2.872,800,12
BITCOIN 2076913-2.22064%
İstanbul
23°

KAPALI

05:39

SABAHA KALAN SÜRE

İncel kimdir? İnceller kime deniyor? İncel ne demek, açılımı ne?
7 okunma

İncel kimdir? İnceller kime deniyor? İncel ne demek, açılımı ne?

ABONE OL
Ekim 8, 2024 07:36
İncel kimdir? İnceller kime deniyor? İncel ne demek, açılımı ne?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul’da iki kadını öldürüp intihar eden 19 yaşındaki Semih Çelik’in telefonunda yapılan inceleme sonucunda, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden “incel” olarak adlandırılan bir grupla iletişim kurduğu ortaya çıktı. “İncel” grubunun üyeleri, kadınlara ve yaşadıkları topluma karşı düşmanlık besleyen ve şiddete eğilimli bireyler olarak tanımlanıyor.

İNCEL KİMDİR?

Semih Çelik’in telefonunda yapılan inceleme, onun bir mesajlaşma uygulaması aracılığıyla “incel” olarak adlandırılan bir grupla iletişim kurduğunu ortaya koydu.

“İNCEL” NE DEMEK?

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, çocuklar ve gençler için yeni bir tehdit olan “İncel” şiddetini haberler.com için yorumladı.

Eraslan, “İncel” teriminin “involuntary celibacy” yani “istemsiz bekarlık” ifadesinin kısaltması olduğunu açıkladı. Bu terim, kadınlara ve yaşadıkları topluma karşı düşmanlık besleyen ve şiddete eğilimli kişileri ifade etmek için kullanılıyor. Bu tür şiddetin örnekleri, geçmişte de yaşandı. 2014 yılında ABD, California’da 22 yaşında Elliot Rodger isimli bir genç, “bakir olduğunu, bugüne kadar hiçbir kadını öpmediğini ve kadınlara savaş açtığını” söyleyerek, altı kadını öldürüp intihar etti. 2018’de Kanada’da 25 yaşındaki Alek Minassian, sosyal medyada “incel” hareketini övüp kadın düşmanlığı içeren paylaşımlar yaptıktan sonra, kiraladığı bir minibüsle insanların arasına dalarak on kişiyi öldürdü. 2020’de Kanada, Toronto’da 17 yaşındaki bir saldırgan ise takıntılı olduğu 24 yaşındaki genç kadını baltayla öldürdü. Bu cinayetlerin benzerliği tesadüf olmaktan öte. Uzmanlar, Avrupa Birliği için “incel”ler hakkında hazırladıkları bir kitapçıkta, “yanında birilerini daha götürme düşüncesi hâkim olduğu için bu kişiler, intihar girişimlerinde, bireysel/ kitlesel saldırı eylemlerine başvurur” şeklinde bir uyarıda bulunuyor.

Eraslan, ebeveynlere dijital güvenlik konusunda bazı önerilerde bulundu:

Çocuklarınızın Çevrimiçi Faaliyetlerini İzleyin: Çocuklarınızın ziyaret ettiği internet sitelerini ve kullandıkları sosyal medya platformlarını yakından takip edin. Onların kimlerle iletişim kurduğunu bilmek, güvenli çevrimiçi alışkanlıklar geliştirmelerine yardımcı olur.

Açık ve Destekleyici İletişim Kurun: Çocuklarınıza internette karşılaşabilecekleri tehlikeler hakkında bilgi verin. Sorular sormalarına ve herhangi bir rahatsız edici durumla karşılaştıklarında size haber vermelerine olanak tanıyın.

Güvenlik Ayarlarını Kullanın: Ebeveyn denetimleri ve güvenlik ayarları, çocuklarınızın internette güvenli bir şekilde gezinmesini sağlayabilir. Olası zararlı içeriklere karşı filtreleme yaparak çevrimiçi deneyimlerini daha güvenli hale getirebilirsiniz.

Şüpheli Durumları Bildirin: S osyal medya platformlarında çocuklarınızı tehdit eden ya da şiddeti teşvik eden içeriklerle karşılaşırsanız, bu içerikleri mutlaka ilgili platforma bildirin. Ayrıca, ciddi bir tehdit durumunda yetkililerle iletişime geçin.

Bu öneriler, çocuklarınızın dijital ortamda güvende kalmalarına yardımcı olabilir. Ebeveyn olarak, çevrimiçi riskleri önceden bilmek ve çocuklarınızı bu konularda bilinçlendirmek çok önemlidir.

Osman DEMİR Osman DEMİR Haberler.com – Gündem

Semih Çelik Soğuk Haber Teknoloji İstanbul Güvenlik Hukuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP