DOLAR 34,2906 0.16%
EURO 37,0922 -0.36%
ALTIN 3.028,620,57
BITCOIN 23077670.52435%
İstanbul
18°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

İlker Başbuğ, Antalya Kitap Fuarı’nda Eleştirileri Yanıtladı
4 okunma

İlker Başbuğ, Antalya Kitap Fuarı’nda Eleştirileri Yanıtladı

ABONE OL
Ekim 27, 2024 10:47
İlker Başbuğ, Antalya Kitap Fuarı’nda Eleştirileri Yanıtladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya Kitap Fuarı’nda düzenlenen söyleşide, eski Genelkurmay Başkanı ve yazar Orgeneral İlker Başbuğ, “Cumhuriyet’in Dayandığı Temel İlkeler” konulu sunumuyla katılımcılarla buluştu. Başbuğ, teknolojinin hızla ilerlemesine rağmen insan ilişkilerinin zayıfladığını ve bu durumun endişe verici olduğunu vurguladı. Özellikle iletişimde sesli aramanın azalması ve insanların sosyal medyaya bağımlılığının artması, insan ilişkilerinde olumsuz bir etki yarattığını belirtti.

Başbuğ, eğitimin önemini vurgularken, okul öncesi eğitime yeterince kaynak ayrılmamasının Türkiye’nin eğitim seviyesinin geride kalmasına yol açtığını ifade etti. Söyleşi sırasında, Başbuğ’a yöneltilen keskin eleştiriler dikkat çekti. Bir katılımcı, “Ergenekon” davasında yaşananları hatırlatarak Başbuğ’u eleştirdi ve Fetullah Gülen örgütünün yükselişine karşı yeterince mücadele edilmediğini savundu. Başbuğ, “Ergenekon’dan Çıkış” adlı kitabını okuyarak bu konuda daha fazla bilgi edinmesini önerdi.

‘ZIT BİR NOKTADAYIZ’

Başbuğ, teknolojik ilerlemenin insan ilişkilerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Etrafımıza baktığımızda, insanlığın ilerlediğini görsek de, insan ilişkilerinde teknolojik gelişmelere paralel bir ilerleme yok. Aksine, zıt bir noktadayız. Teknolojik gelişmeler, insan ilişkilerini zayıflatan bir etken mi? Kesinlikle ben de o kanaatteyim. İnsanlar yürürken bile telefonla meşgul, yakınlarını sesli olarak aramak yerine mesajlaşmayı tercih ediyor. Bu, iletişimin değerini kaybettiğini gösteriyor. İnsanlar, yakınlarının seslerini duyma ihtiyacı duyuyorlar.” dedi.

‘AVRUPA ÜLKELERİNİN ÇOK GERİSİNDEYIZ’

Başbuğ, son 15 yılda kitap okuma alışkanlığının arttığını gözlemlediğini, ancak okumayan insanların eksik kaldığını düşündüğünü ifade etti. Okul öncesi eğitimin önemine değinen Başbuğ, “Dünyanın en başarılı eğitim sistemlerine baktığınızda, okul öncesi eğitimin temel bir rol oynadığını görürsünüz. Türkiye’nin okul öncesi eğitime ayırdığı kaynak miktarı ise Avrupa ülkelerinden çok geride.” dedi.

‘NETİCEDE BU MEMLEKETİ FETÖ’YE TESLİM ETTİNİZ’

Başbuğ’a yöneltilen eleştirilerde, “okumuş ama ahlakı bozuk insanların sıradan insanların verdiği zarardan daha fazla zarar verdiği” iddiası yer aldı. Katılımcı, Başbuğ’u uzun yıllar askerlik yapmasına rağmen FETÖ’nün yükselişini engelleyemekle suçladı ve “Ergenekon” davasında yaşananları hatırlatarak, “Oyuncağı alınmış çocuk gibi ağladınız” dedi. Başbuğ ise bu eleştirilere, “Fikirlerine saygı duyuyorum. ‘Ergenekon’dan Çıkış’ adlı kitabımı okuyun, sonra konuşalım.” yanıtını verdi. Tartışmanın daha da büyümesi üzerine, salondaki bazı katılımcılar da eleştirilerin yanlış kişiye yöneltildiğini belirterek müdahale etti ve eleştirileri dile getiren katılımcı, güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı.

26 AY HAPİS YATTI

Başbuğ, 2013 yılında Ergenekon davasında ‘Darbeye teşebbüs’ ve ‘Terör örgütü yöneticiliği’ suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, ancak daha sonra 2014 yılında tahliye edilmişti. Anayasa Mahkemesi, 2019 yılında, Başbuğ’un ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, silahlı örgüt kurmak ve yönetmek’ suçlarından cezalandırılması istemiyle açılan kamu davasının ‘muhakeme şartının gerçekleşmemesi’ nedeniyle düşmesine karar vermişti.

HABER: Alparslan ÇINAR- KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İlker Başbuğ Edebiyat Etkinlik Politika Türkiye Antalya Kültür Güncel Eğitim Hukuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.