DOLAR 34,1204 0.3%
EURO 38,0636 0%
ALTIN 2.868,881,41
BITCOIN 21469830.27931%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

İlk Yardımda Doğru Bilinen Yanlışlar
7 okunma

İlk Yardımda Doğru Bilinen Yanlışlar

ABONE OL
Eylül 14, 2024 09:43
İlk Yardımda Doğru Bilinen Yanlışlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Abdurrahman Kavuncu, ilk yardımın doğru uygulamasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, yanlış uygulamaların ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

“Dünya İlk Yardım Günü” vesilesiyle AA muhabirine konuşan Kavuncu, ilk yardımın, sağlık personeli gelene kadar veya hastaneye ulaşıncaya kadar, sağlık bilgisi olmayan kişilerin yapabileceği temel müdahalelerden oluştuğunu açıkladı.

Kavuncu, vatandaşların ilk yardım bilgisine sahip olmasının hastalara zaman kazandırdığını ve hayat kurtarıcı olabileceğini belirterek, bu nedenle ilk yardım eğitiminin geniş kitlelere yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Özellikle acil durumlarda ilk yardımın hayati rol oynadığını vurgulayan Kavuncu, “Örneğin, trafik kazası geçiren bir kişi travma yaşamışsa, nefes alamıyorsa ve durumu hayati tehlike arz ediyorsa, yanında suni solunum bilen biri varsa, sağlık personeli gelene kadar kişinin hayatını kurtarabilir. Bu nedenle ilk yardım eğitimi büyük önem taşıyor.” dedi.

İlk yardım konusunda doğru bilinen yanlışlara değinen Kavuncu, bu yanlış uygulamaların kişilerin durumunu daha da kötüleştirebileceğini belirtti.

Özellikle yanık tedavisinde sık yapılan hatalara dikkat çeken Kavuncu, “Yanık bölgesine diş macunu veya salça sürüldüğünü bile gördük.” dedi.

Yılan ısırması ve böcek sokması durumlarında uygulanan yanlış yöntemlerden de bahseden Kavuncu, halk arasında yaygın olan “emip tükürmek” gibi uygulamaların tamamen yanlış olduğunu vurguladı.

Kavuncu, “Ateşi olan birine soğuk uygulama yapılması gerektiği bilinmesine rağmen, insanlar ateşi yükseltici uygulamalar yapıyor, örneğin, ovalıyor veya kolonya sürüyorlar. Bu uygulamalar yanlıştır.” dedi.

Kavuncu, kanayan bir yere tampon yapmak yerine turnike uygulamasının da yanlış bir uygulama olduğuna dikkat çekerek, “Turnike uygulaması damarın tamamen kapanmasına ve kan akışının engellenmesine neden olur.” dedi.

Sara nöbeti geçiren birine soğan koklatmak veya tokat atmak gibi yanlış uygulamalara da değinen Kavuncu, “Bu gibi durumlarda dilin ısırılmasını veya başın yere çarpmasını önlemek için yardımcı olmak gerekiyor.” dedi.

Kavuncu, burnu kanayan birine burnunu tıkayıp arkaya doğru hareket ettirmenin de yanlış bir uygulama olduğunu belirterek, “Burnu tıkayıp öne doğru eğilmek gerekiyor.” dedi.

Kavuncu, bir kişi yemek yerken boğazına bir şey kaçırırsa sırtına vurmanın da yanlış bir uygulama olduğunu vurgulayarak, “Sırtına vurmak yutulan cismin daha da aşağıya inmesine neden olabilir. Acil müdahalelerin eğitim almış kişiler tarafından uygulanması hayati önem taşıyor. Vatandaşların ilk yardım konusunda daha bilinçli olması gerekiyor.” dedi.

Kavuncu, ilk yardımda yanlış uygulamaların farklı sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, eğitimlerinin yetişkin, çocuk ve bebek olmak üzere üç ayrı kategoride verildiğini belirtti.

Televizyon dizilerinde ve filmlerde gösterilen ilk yardım uygulamalarının halkı yanlış yönlendirdiğini belirten Kavuncu, “Filmlerde ve dizilerde yılan sokması durumunda zehri emip tükürerek zehrin hastadan uzaklaştırılmasını sıkça görüyoruz. Bu tamamen yanlış bir şey.” dedi.

Tüm vatandaşların ilk yardım eğitimi almasını önemli bulduğunu söyleyen Kavuncu, “Kişilerin ilk yardım konusunda bir bilgisi yoksa, olay yerinde hasta yakınlarının 112’yi aramasını rica ediyoruz. Vatandaşlar bilmedikleri bir şeyi, bildiklerini düşünerek yapmasınlar lütfen.” dedi.

Kaynak: AA / Hikmet Faruk Başer – Güncel

istanbul Eğitim Sağlık Güncel Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP