DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21578790.48118%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

İkiztepe Höyüğü’ndeki Kazılar, Anadolu’daki Dokumacılık Tarihine Işık Tutuyor
6 okunma

İkiztepe Höyüğü’ndeki Kazılar, Anadolu’daki Dokumacılık Tarihine Işık Tutuyor

ABONE OL
Ağustos 12, 2024 10:48
İkiztepe Höyüğü’ndeki Kazılar, Anadolu’daki Dokumacılık Tarihine Işık Tutuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Samsun’un Bafra ilçesindeki İkiztepe Höyüğü, 1974 yılından beri yürütülen kazılarla Anadolu’nun dokumacılık tarihine ışık tutuyor. Yaklaşık 15 bin arkeolojik buluntu, milattan önce 4500’den 2000’e kadar uzanan kesintisiz bir yerleşimi ortaya koyuyor.

İkiztepe köyü sınırlarındaki höyükte 50 yıldır devam eden çalışmalar, bölgede zengin bir geçmişe işaret ediyor. Kazılarda ele geçen binlerce tezgah ağırlığı, dokumacılığın bölge halkı için önemli bir faaliyet olduğunu gösteriyor.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, İkiztepe’nin Karadeniz ve Orta Anadolu’nun arkeolojik bağlamında önemli bir yerleşme olduğunu vurguluyor.

Doç. Dr. Beyazıt, İkiztepe’nin 4 tepeden oluştuğunu ve kazı çalışmalarının en büyük tepede sürdüğünü belirtiyor. Yaklaşık 66 dönümlük bir alanı kaplayan İkiztepe, buluntularıyla Karadeniz ve Orta Anadolu arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor.

Kazılarda elde edilen bulgular, İkiztepe’de gelişmiş bir tekstil üretimine işaret ediyor. Doç. Dr. Beyazıt, “İkiztepe’de çok yoğun tekstil üretimi vardı. Yaklaşık 5 bin tane dokumacılıkta kullanılan tezgah ağırlığı, ip eğirmede kullanılan ağırşaklar, tezgah tarakları kazılarda çok sayıda ele geçiyor.” diyor.

Her evde dokumacılığın yaygın olduğunu gösteren tezgah ağırlıkları, İkiztepe’yi Anadolu’nun en önemli tekstil üretim merkezlerinden biri haline getiriyor. Doç. Dr. Beyazıt, “Bölgede tekstil üretiminin çok yoğun olduğunu görüyoruz. Muhtemelen ticaretini de yapıyorlardı. Bu üretim karşılığında metaller mi alıyorlardı ya da madeni külçe haline getirip burada mı işliyorlardı? İkiztepelilerin ekonomisinde tekstil ve madencilik ön plana çıkıyor.” diye ifade ediyor.

Doç. Dr. Beyazıt, Anadolu’nun diğer kazılarında da tekstil buluntularına rastlandığını ancak İkiztepe’yi farklı kılanın bu buluntuların yoğunluğu olduğunu belirtiyor. Her sezon yaklaşık 350-400 dokuma ağırlığı bulunması İkiztepe’yi Anadolu’da tekstil üretiminin en önemli merkezlerinden biri olarak konumlandırıyor.

Doç. Dr. Beyazıt, “İkiztepe’de çok yoğun bir tekstil üretimi olması, burada yaşayan insanların tekstil konusunda bilgili, çalışkan ve üretici olduğunu gösteriyor. Tekstilde yünden ziyade bitkisel liflerin, keten ve kenevir gibi, kullanılmış olması da önemli bir bulgu. Bu da İkiztepe’yi diğer yerleşimlerden ayırıyor. MÖ 4500 ile 2000 yılları arasında burada yoğun bir tekstil üretimi var.” diyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İkiztepe samsun Bafra Orta Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP