DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2247375-0.93462%
İstanbul
23°

AÇIK

18:59

AKŞAMA KALAN SÜRE

İkinci El Taşıt Alımında Güvenli Ödeme Sistemi Zorunlu Hale Geldi
9 okunma

İkinci El Taşıt Alımında Güvenli Ödeme Sistemi Zorunlu Hale Geldi

ABONE OL
Eylül 28, 2024 07:40
İkinci El Taşıt Alımında Güvenli Ödeme Sistemi Zorunlu Hale Geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İkinci el araç alım satımında güvenliği artırmak ve tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla geliştirilen “Güvenli Ödeme Sistemi”, bugünden itibaren tüm vatandaşlar için zorunlu hale geldi. Sistemi ilk kez kullananlar, güvenlik açısından olumlu yorumlar yaparken, bazı kişiler kullanımda zorluk yaşayabileceklerini belirtti.

Daha önce yalnızca oto galeriler tarafından kullanılabilen sistem, artık tüm alıcılar ve satıcılar için geçerli olacak. Bu sayede alıcı ve satıcı arasındaki olası ihtilafların, nakit taşıma ve sahte para risklerinin önlenmesi amaçlanıyor.

Sistem, satıcının güvenli ödeme sürecini başlatmasıyla işliyor. Alıcı, notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatırıyor. Satış onaylandıktan sonra, güvenli hesapta bekleyen para satıcının hesabına aktarılıyor.

Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzalayan bankalar, elektronik para ve ödeme kuruluşları sistemde yer alıyor. Her işlem için satıcıya aktarılacak araç satış bedelinden 105 lira işlem ücreti alınıyor. Bu ücretten 52,5 lirası Türkiye Noterler Birliğine aktarılıyor.

Satış işleminden cayılması durumunda, sistem üzerinden yapılan başvuru iptal edilebiliyor ve alıcının ödediği tutar ilgili banka veya kuruluş tarafından iade ediliyor. Başvuru oluşturulduktan sonra bilgilerde değişiklik yapılamıyor. Yeni bir işlem başlatmak için mevcut başvuruyu iptal etmek gerekiyor.

Vatandaşlardan Ahmet Yusuf Dağdelen, sistemi ilk kez kullandıktan sonra sağlanan güvenceden memnun kaldığını belirtti. Dağdelen, Ziraat Bankası aracılığıyla sistemi kullanarak işlemini tamamladığını ve bankanın paraya bloke koyduğunu söyledi.

Araç satıcısı Rıfat Duran ise sistemin güvenlik açısından iyi olduğunu düşünse de, bazı kişilerin özellikle yaşlıların, sistemi kullanmada zorluk yaşayabileceğini ifade etti.

Teknoloji Otomobil Ekonomi Güncel Hukuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.