DOLAR 34,1126 0.27%
EURO 38,1044 0.11%
ALTIN 2.867,031,35
BITCOIN 21678551.91681%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

İkinci El Araç Satışında Güvenli Ödeme Sistemi Zorunlu Hale Geliyor
8 okunma

İkinci El Araç Satışında Güvenli Ödeme Sistemi Zorunlu Hale Geliyor

ABONE OL
Eylül 20, 2024 09:38
İkinci El Araç Satışında Güvenli Ödeme Sistemi Zorunlu Hale Geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

27 Eylül’den itibaren ikinci el araç satışlarında uygulanan ‘Güvenli Ödeme Sistemi’, alıcı ve satıcıyı dolandırıcılıktan koruma amacıyla zorunlu hale geldi. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, sistemin tüketicilerin alışverişlerindeki dolandırılma riskini ortadan kaldıracağını belirtti.

Avukat İbrahim Güllü ise tüketicilere uyarıda bulunarak, satış bedelinin gerçek rakamların dışında gösterilmesi durumunda yaşanabilecek mağduriyetlere dikkat çekti. Güllü, satış bedelinin gerçek değerini beyan etmenin önemine vurgu yaparak, gerçek değerden farklı bir rakam gösterilmesi durumunda, araçta arıza çıktığında tüketicinin haklarını savunmasının zorlaşabileceğini ifade etti.

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği işbirliğiyle hayata geçirilen Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el araç alım-satımındaki dolandırıcılığı engellemeyi hedefliyor. Ticaret Bakanlığı, yeni sistemin ikinci el araç alışverişlerini çok daha güvenli hale getireceğini ve dolandırıcılık vakalarını tamamen ortadan kaldıracağını duyurdu.

Hayrettin Ertemel, sistemi “son tüketici ve otomotivciler için olumlu bir gelişme” olarak değerlendirirken, sistemin henüz tam olarak oturmadığı ve bazı aksaklıkların yaşandığına dikkat çekti. Ertemel, sistemin dolandırıcılık riskini ortadan kaldıracağına inandığını belirtti.

Güvenli Ödeme Sistemi, noterlik tarafından yönetiliyor. Alıcı, parayı önce notere gönderiyor ve satış işlemi tamamlandıktan sonra satıcının hesabına aktarılıyor. Avukat İbrahim Güllü, sistemin işlemesini şöyle açıkladı: “Aracını satmak isteyen satıcı, bir referans numarası ile alıcı satış bedelini aracı kuruma bloke ediyor. Satış işlemi noter tarafından onaylandıktan sonra, alıcı parasını aracı kurumdan alıyor.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Güvenlik Otomobil Ekonomi Hukuk Noter

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP