DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21551810.30102%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İhracatta rota demiryolu
15 okunma

İhracatta rota demiryolu

ABONE OL
Ağustos 19, 2024 09:57
İhracatta rota demiryolu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Demiryolu İhracatında Rekor Artış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının ilk yedi ayında demiryoluyla gerçekleştirilen ihracatın geçen yıla göre %13,2 artış göstererek 1,2 milyon tona ulaştığını duyurdu. Bu rekor artış, Türkiye’nin demiryolu taşımacılığında önemli bir ivme yakaladığını gösteriyor.

Bakan Uraloğlu, demiryolu taşımacılığının önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin bu alandaki yatırımlarla ihracat potansiyelini artırdığını belirtti. “Ülkemizin ihracat taşımacılığında demiryolu kullanımının her geçen yıl arttığını görüyoruz. Artan ihtiyacı karşılamak için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çevreci ve ekonomik yönleri ile öne çıkan demiryolu taşımacılığını ve ulaşım altyapımızı geliştirmek için durmadan çalışıyoruz. Neredeyse yüz yıldır el değmemiş konvansiyonel hatları da yeniledik. Organize sanayi bölgelerimizi, fabrikalarımızı ve limanlarımızı demiryolu ağımıza bağladık,” dedi.

Bakan Uraloğlu, demiryolu taşımacılığının hem hız hem de kapasite açısından Türkiye’nin ihracatını desteklediğini ifade etti. “2024 yılının ilk yedi ayında 1,2 milyon ton ihracat taşıması gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre rekor kırdık. Türkiye’nin demiryolu taşımacılığının gelişen kapasitesi, önümüzdeki yıllarda ihracat hacmini daha da artıracak. Demiryolu ile gerçekleştirdiğimiz ihracat, ülkemizin ekonomik büyümesinin önemli bir unsuru. Hedefimiz, bu ağları genişleterek, Avrupa’nın ticaret hatlarında Türkiye’nin stratejik rolünü daha da pekiştirmek,” şeklinde konuştu.

Demiryolu taşımacılığında İstanbul ve çevre illerinin büyük bir paya sahip olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Söz konusu taşımaların %86’sına denk gelen 1 milyon 32 bin tondan fazla yük, İstanbul ve çevre illerden taşındı. Bunun yanı sıra İzmir, Eskişehir, Ankara ve Sivas gibi illerimizden de ihracat ürünlerini Avrupa’ya ulaştırıyoruz,” dedi.

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattının faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki ticaret köprüsü olma rolünün daha da güçlendiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu taşımacılığında Avrupa ile olan bağlarının giderek güçlendiğini ifade etti. “Türkiye ve Avrupa arasında işlettiğimiz günlük en az 8 yük treni Avrupa’ya kesintisiz ticareti sağlıyor. İhraç edilen ürünlerin başında otomotiv yedek parçası, tekstil ürünleri, gıda, elektronik ürünler, kimyasal ürünler, çimento ve inşaat malzemeleri gibi ürünler geliyor. Bu taşımacılık altyapısı sayesinde sadece maliyet avantajı değil, aynı zamanda çevre dostu ve sürdürülebilir bir taşımacılık modeli sunuyoruz,” dedi.

Bakan Uraloğlu, demiryolu taşımacılığının sera gazı azaltımı ve rekabetçiliği hedefleyen Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum sağlamak ve Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için kilit rol oynayacağını vurguladı. “Demiryolu ile taşımacılık daha çevre dostu bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bu sayede hem çevreyi koruyor, hem de ülkemizin ekonomik büyümesine katkı sağlıyoruz,” dedi.

Ekonomi ankara Ulaşım Çevre Politika Ekonomi Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP