DOLAR 34,1135 0.28%
EURO 38,1071 0.11%
ALTIN 2.857,561,01
BITCOIN 21654942.41854%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı
10 okunma

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı

ABONE OL
Ağustos 29, 2024 07:48
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu zaferin şehitlerimizin kanıyla sulanmış, bin yıllık vatanımıza göz dikenlere karşı verilen onurlu bir cevap olduğunu vurguladı. Bu zaferin kutsal vatan toprağında yükselen ebedi bir anıt olduğunu söyleyen Bakan Yerlikaya, “Aziz milletimiz, eşsiz fedakarlıklarla kazandığı bağımsızlığını ve milli birlik ve beraberliğini sonsuza dek koruyacaktır. Bize bu büyük kıvanç ve mutluluğu bahşedenleri asla unutmayacağız,” dedi.

Yerlikaya, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenen ‘İstiklal Uğruna İstikbalinden Vazgeçenler: Jandarma Albay Mümin Aksoy’ adlı belgeselin özel gösterimine katıldı. Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda Fahir Atakoğlu’nun piyano resitali ile başlayan etkinliğe İzmir Valisi Süleyman Elban, milletvekilleri, rektörler ve çok sayıda davetli katıldı.

‘HASAN TAHSİN BİR KIVILCIMDI’

Bakan Yerlikaya, özel belgesel gösterim öncesinde yaptığı konuşmada, Anadolu’nun tarihten beri işgal tehditleri altında olduğunu hatırlattı. 28 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal Paşa’nın şanlı ordusuyla birlikte Afyon’a girdiğini ve Türk sancağının Afyon Kalesi’nde dalgalanmaya başladığını anlatan Bakan Yerlikaya, “O günlerde, yüreği pare pare olan Anadolu halkının dilinde dua, gözünde yaş vardı. İzmir, bu büyük zaferi nefesini tutarak bekliyordu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türk milleti, yüzyıllardan beri hür ve bağımsız yaşamış ve istiklali, yaşamanın gereği saymış bir milletin, kahraman evlatlarıdır. Bu millet, istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır’ sözleri gibi, istiklal destanımız bir zaferle taçlandı.” dedi.

Bakan Yerlikaya, 19 Mayıs’ta Samsun’dan yankılanan ‘Ya İstiklal ya ölüm’ sözlerini hatırlatarak, “Amasya’daki kararlılık tüm dünyaya ilan edildi. ‘Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. Ve ancak milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.’ Sivas ve Erzurum kongrelerinde alınan ‘Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz’ kararı, ortaya konulan güçlü iradeyi gösteriyordu. İzmir’de ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin, vatan toprağının her karışındaki kıvılcımları büyüyerek birer alev topu haline getiren bir kıvılcımdı. Yedi düvelin gözlerini diktiği bu topraklar, aziz milletimizin kanından kan, canından can katarak ortaya koyduğu emsalsiz bir kurtuluş mücadelesine sahne oluyordu. 26 Ağustos sabahı Kocatepe’de şafak sökerken, ‘Allah Türk Milletini koruyacaktır’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Vakit tamam. İnşallah zafer bizimdir.’ emrini vermişti. İzmir, işgaliyle kurtuluş mücadelesinin başladığı, kurtuluşuyla vatanın kurtulduğu özel bir şehirdir. 30 Ağustos Zaferimiz, İzmir’in Kurtuluşuna giden yoldur.”

‘BELGESELDE İLK DEFA ORTAYA ÇIKAN BELGELER VAR’

Bakan Yerlikaya, konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bütün cihan işitsin ki, Efendiler, artık İzmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı çok mukaddes bir topraktır’ sözünü hatırlatarak, 30 Ağustos zaferine giden yolda nice yiğitlerin unutulmaz destanlar yazdığını belirtti. Bu yiğitlerden birinin de İzmirli Mustafa Mümin Aksoy olduğunu söyleyen Bakan Yerlikaya, “Mümin Bey, bir jandarma subayıydı, şerefli bir Türk askeri. Vatanı için canından değil, şanlı üniformasından da vazgeçmişti. Anılarında ifade ettiği gibi tek bir korkusu vardı, bir hain olarak anılmak. Büyük acılar çekti, zindanlarda kaldı. ‘İstiklal Uğruna İstikbalinden Vazgeçenler: Jandarma Albay Mümin Aksoy’ belgeselinde ilk defa ortaya çıkan belgelere ve her sayfasında bir yara izi olan anılara kulak vereceğiz.” dedi.

‘BİRLİKTE BÜYÜĞÜZ, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ’

30 Ağustos’un milletin 7’den 70’e kenetlendiği, istiklal mücadelesinin zaferle taçlandığı bir büyük destan olduğunu dile getiren Bakan Yerlikaya, “Bu zafer, şehit kanlarıyla sulanmış, bin yıllık vatanımıza göz dikenlere verilmiş onurlu bir cevap, kutsal vatan toprağında yükselen ebedi bir anıttır. Aziz milletimiz, eşsiz fedakarlıklarla kazandığı bağımsızlığını, milli birlik ve beraberliğini sonsuza dek koruyacaktır. Bize bu büyük kıvanç ve mutluluğu bahşedenleri, hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Çünkü bizler, birlikte büyüğüz, birlikte güçlüyüz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmek, büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaşmak için hep birlikte, emin adımlarla yürüyeceğiz. Biz de İçişleri Bakanlığı olarak, ülkemizin huzur ve güvenliği için, canla başla çalışmaya devam edeceğiz.”

Bakan Yerlikaya’nın konuşmasının ardından belgesel film izletildi. Fahir Atakoğlu, piyano resitali sırasında Kurtuluş Savaşı’nda kadınların rolünün çok büyük olduğuna vurgu yaparak eşi için bestelediği bir eseri bütün kadınlara ithaf ettiğini belirtti. Programın sonunda Bakan Yerlikaya, Jandarma Albay Mümin Aksoy’un yakınları ve ailesi ile belgeselin yapımında emeği geçenlere çiçek takdim etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İçişleri Bakanı Belgesel Kültür Sanat Politika Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP