DOLAR 33,9858 -0.24%
EURO 38,0422 0.3%
ALTIN 2.833,251,09
BITCOIN 21625105.98616%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

20:34

YATSIYA KALAN SÜRE

Homeros’un İlyada Destanı’nda Anadolu’daki Telemenin Tarifi Bulundu
14 okunma

Homeros’un İlyada Destanı’nda Anadolu’daki Telemenin Tarifi Bulundu

ABONE OL
Ağustos 29, 2024 07:48
Homeros’un İlyada Destanı’nda Anadolu’daki Telemenin Tarifi Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Troya Müzesi’nin araştırmaları, 2 bin 750 yıl öncesine ait Homeros’un İlyada Destanı’nda, Anadolu’da incir sütü ve keçi sütü kullanılarak yapılan teleme yoğurdu tarifine rastladığını ortaya koydu. Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Anadolu’daki teleme tarifinin Homeros’ta yer aldığı bugüne kadar bilinmiyordu. Bu keşif, Anadolu’nun mutfak tarihine yeni bir ışık tutuyor. Araştırmalarımız sonucunda incir sütünde ‘lateks’ ve ‘fisin’ adı verilen maddeler olduğunu ve bu maddelerin keçi sütünü keserek yoğurtlaşmasını sağladığını tespit ettik” dedi.

Çanakkale’nin Tevfikiye köyünde yaşanan ve 10 yıl süren Troya Savaşları’nın konu edildiği İlyada Destanı, Anadolu’nun mutfak kültürü hakkında da önemli bilgiler sunuyor. Rıdvan Gölcük, İlyada’da gastronomiye yönelik araştırmalar yaptıklarını belirterek, “Beklenmedik bir keşfe rastladık. İlyada’da savaş tanrısı Ares’in yarası iyileşirken, Homeros, ‘Ak süt ile incir özü karıştırılır, sulu süt çabuk koyulaşır, mayalanır’ diyor. Bu satırlar üzerine Anadolu’daki uygulamaları incelediğimizde, özellikle Yörüklerin Adana, Hatay ve Mersin civarlarında, yeni sağılmış keçi sütüne incir sütü damlatılarak 5-6 dakika içinde mayalanıp ‘teleme’ adı verilen bir ürün elde edildiğini gördük” diye konuştu.

‘HOMEROS’UN ANADOLU İLE KUVVETLİ BAĞINI GÖSTERİYOR’

Rıdvan Gölcük, “Homeros’un bahsettiği tarifin, Anadolu’da ‘çoban aşı’ ya da ‘teleme’ olarak bilinen ürün olduğunu keşfettik. Keçi sütüne incir sütü damlatarak veya incir dalıyla karıştırarak mayalanma deneyimi gerçekleştirdik ve sadece 5 dakika içinde yoğurtlaşma gözlemledik. 2 bin 750 yıllık tarifi kullanarak ‘teleme’ yaptık. İncir sütündeki ‘lateks’ ve ‘fisin’ maddelerinin keçi sütünü keserek teleme oluşumunu sağladığını tespit ettik. Bu tarif Batı’da bilinmiyor. Homeros’un destanında yer alan teleme, neredeyse 3 bin yıldır Anadolu’da yaşatılıyor. Bu durum, Homeros metninin Anadolu ile güçlü bir bağını kanıtlıyor” şeklinde görüşlerini belirtti.

‘ÇANAKKALE, TELEMENİN DOĞDUĞU YER OLABİLİR’

Troya-1 yerleşmesinde çıkarılan hayvan kalıntılarının %50’den fazlasının keçiye ait olduğunu vurgulayan Gölcük, “Troya’da en yaygın hayvan keçi. Gökçeada’da da hayvan kalıntılarının %75’i keçi. Bu bölge keçiyi ve keçi sütünü çok iyi tanıyor. Belki de Anadolu’da telemenin ilk yapıldığı yerlerden biri, Çanakkale. Şimdiki amacımız, Homeros’un bu tarifini Anadolu gastronomisinde yaygınlaştırmak. Homeros’un tarifini, kahramanların yediği bu teleme tarifini Anadolu ve Türk mutfağıyla tanıştırmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Gastronomi Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.